Για τα παιδιά μας θέλουμε το καλύτερο. Φυσικά ο κάθε γονιός θέλει να έχει για το παιδί του τον καλύτερο παιδίατρο. Γι’ αυτό οι γονείς πριν γεννήσουν το πρώτο τους παιδί ψάχνουν να βρουν τον παιδίατρο που θα ταίριαζε περισσότερο σε αυτούς.
Πως οι γονείς όμως πρέπει να διαλέγουν το παιδίατρο τους;
Καταρχήν, είναι χρήσιμο να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της παιδιατρικής εταιρείας της χώρας που ζείτε (Ελλάδα ή Κύπρο), όπου μπορείτε να βρείτε καταλόγους με τα ονόματα των παιδιάτρων. Δυστυχώς, κάποιες φορές, ειδικά στην επαρχία, μπορεί να υπάρχουν «παιδίατροι» που να μην έχουν τη κατάλληλη εκπαίδευση και γι’ αυτό να μη μπορούν να εγγραφούν στη εθνική τους παιδιατρική εταιρεία. Καλό είναι να αποφύγετε να έχετε παιδίατρο του παιδιού σας κάποιο γιατρό με ελλιπή εκπαίδευση.
Αν υπάρχουν κρατικά ή ιδιωτικά νοσηλευτήρια κοντά σας τότε καλό είναι να ρωτήσετε για τα ονόματα των παιδιάτρων που εργάζονται σε αυτά.
Βέβαια είμαι σίγουρος ότι θα πάρετε συστάσεις για κάποιο παιδίατρο από τους φίλους, τους συγγενείς, τους γείτονες κτλ.
Αφού λοιπόν καταρτίσετε κάποιο κατάλογο με ονόματα και καταλήξετε σε κάποια τελικά ονόματα τότε θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθείτε και να κουβεντιάσετε από κοντά με τον πιθανό μελλοντικό παιδίατρο του παιδιού σας. Θα πρέπει όμως να πάτε προετοιμασμένοι με συγκεκριμένες ερωτήσεις και να ξέρετε τι ακριβώς να ρωτήσετε και να μάθετε.
Τι ερωτήσεις θα κάνετε στο πιθανό μελλοντικό παιδίατρο και τι πρέπει να λάβετε υπόψη για τη τελική σας απόφαση
- Ποιο πανεπιστήμιο έχει τελειώσει;
- Που έχει κάνει την ειδικότητα της παιδιατρικής;
- Πόσο κοντά είναι το ιατρείο του παιδίατρου από το σπίτι σας. Χρειάζεστε αυτοκίνητο για να πάτε ή μπορείτε να πάτε με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς.
- Ποιες είναι οι ώρες εργασίας του ιατρείου.
- Ποιες είναι οι χρεώσεις για τις επισκέψεις και ποιες για τα εμβόλια;
- Είναι συμβεβλημένος με την ασφάλεια που εσείς έχετε;
- Δίνει το κινητό του στους γονείς και είναι εύκολα προσβάσιμος.
- Αν έχετε κάποιο επείγον πρόβλημα με το παιδί μπορείτε να τον δείτε άμεσα;
- Απαντά τα τηλέφωνα ο ίδιος ή έχει γραμματέα. Αν έχει γραμματέα, πόσο εύκολο είναι να του μιλήσετε ή πόσο γρήγορα επιστρέφει το τηλεφώνημα σας.
- Δουλεύει μαζί με άλλους συναδέλφους παιδιάτρους.
- Σε περίπτωση που το παιδί σας έχει κάποιο πολύπλοκο πρόβλημα είναι διατεθειμένος να παίξει το ρόλο του συντονιστή και να συντονίσει πολλές ειδικότητες για να έχει το παιδί τη καλύτερη δυνατή φροντίδα;
- Ποιος το καλύπτει σε περίπτωση που πάει διακοπές.
- Το ενδιαφέρον του για την υγεία των παιδιών είναι ουσιαστικό ή απλά κάνει αυτό που έχει σπουδάσει. Δείχνει να αγαπά τα παιδιά;
- Τόσο ο γιατρός όσο και το υπόλοιπο προσωπικό είναι φιλικοί και ευγενικοί; Έχουν την απαιτούμενη υπομονή;
- Δίνει ο γιατρός χρόνο στους γονείς για να τους ακούσει και στην συνέχεια να τους εξηγήσει με ηρεμία το πρόβλημα το παιδιού και πώς να αντιμετωπιστεί ή είναι πολύ βιαστικός; Μήπως κοιτά συνέχεια το ρολόι του και βιάζεται να δει τον επόμενο ασθενή;
- Χρησιμοποιεί απλή εκλαϊκευμένη γλώσσα για να εξηγήσει το πρόβλημα του παιδιού ή αρέσκεται στο να χρησιμοποιεί ιατρικούς όρους;
- Αν το παιδί σας έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα πρέπει να τον ρωτήσετε αν έχει εμπειρία στην διαχείριση του συγκεκριμένου χρόνιου προβλήματος.
- Αν το παιδί σας χρειαστεί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, σε ποιο νοσοκομείο θα το παραπέμψει και ποιος θα το παρακολουθεί.
Αν μετακομίζετε από μια περιοχή σε κάποια άλλη
Σε αυτή τη περίπτωση η καλύτερη λύση είναι να ζητήσετε από το παιδίατρο που έχετε ήδη για το παιδί σας να σας συστήσει κάποιο στη καινούρια περιοχή που μετακομίζετε. Αν όχι τότε θα ακολουθήσετε τους τρόπους για εύρεση παιδιάτρου που περιγράφονται πιο πάνω.
Δεν είναι εύκολη υπόθεση να διαλέξετε το παιδίατρο του παιδιού σας. Είναι σημαντικό όμως να διαλέξετε κάποιο στον οποίο να έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη και που να σας εμπνέει ασφάλεια. Η πείρα μου στην παιδιατρική έδειξε ότι ο κάθε παιδίατρος παρακολουθεί παιδιά που οι γονείς τους ταιριάζουν - «έχουν χημεία» με το δικό του χαρακτήρα. Η συνεισφορά του παιδιάτρου στο μεγάλωμα ενός παιδιού είναι τεράστια. Ο παιδίατρος δεν πρέπει να παραμένει στα στεγανά όρια παρακολούθησης των αριθμητικών παραμέτρων ανάπτυξης ενός παιδιού. Χρειάζεται να παρακολουθεί και να αφουγκράζεται τη ψυχολογία του παιδιού και τις δικές του προσωπικές ανησυχίες ειδικά όταν το παιδί φτάσει στην εφηβεία.
Ο παιδίατρος δεν μπορεί να παρακολουθεί κάποιο παιδί σαν απομονωμένη μονάδα αλλά οφείλει να το βλέπει σαν ένα μέλος ολόκληρης της οικογένειας. Γι’ αυτό και στην ουσία πολλές φορές παίζει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού. Οφείλει να «πιάνει στον αέρα» προβλήματα της οικογένειας που πιθανότατα επηρεάζουν και το ίδιο το παιδί.
Πηγή: paidiatros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου