Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μαθητεία σε επιχειρήσεις για αποφοίτους επαγγελματικών λυκείων

Το πρόγραμμα μαθητείας έξι μηνών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για τους αποφοίτους των δημοσίων επαγγελματικών λυκείων ξεκίνησε από το υπουργείο Παιδείας.

Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν νέοι απόφοιτοι της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, των τελευταίων δύο σχολικών ετών (ή τριών σχολικών ετών, εφόσον πρόκειται για άρρενες που έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία κατά την ημερομηνία δημοσίευσης / ανακοίνωσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς αποφοίτους).

Οπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, στόχος του προγράμματος μαθητείας αποφοίτων τεχνικής εκπαίδευσης για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας είναι να υποστηρίξει και να ενισχύσει τους πρόσφατα αποφοιτήσαντες, προκειμένου να αποκτήσουν, μέσω μαθητείας, επαγγελματική εμπειρία στον παραγωγικό τομέα και ειδικότερα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κλάδων σχετικών με τις σπουδές τους. Να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην πράξη πια και να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας.

Στα πλαίσια της μαθητείας χορηγείται στους αποφοίτους μηνιαία υποτροφία 300 ευρώ, και καλύπτεται η ασφάλισή τους στο ΙΚΑ για τον κίνδυνο ατυχήματος. Η μαθητεία παρέχεται πέντε (5) ημέρες εβδομαδιαίως, έξι (6) ώρες την ημέρα.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται περιοδικά σε κύκλους (περίπου ανά δίμηνο) με στόχο να χρηματοδοτηθούν έως 8.358 υποτροφίες αποφοίτων τεχνικής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

Ηδη, στη φάση που βρίσκεται το πρόγραμμα (Β' κύκλος), έχουν εγγραφεί επιχειρήσεις και έχουν προσφέρει θέσεις μαθητείας (636 περίπου) σε όλη την Ελλάδα (εξαιρουμένων επιχειρήσεων των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου).

Εγγραφές και προθεσμίες

Οι εγγραφές και η επιλογή θέσεων μαθητείας από αποφοίτους τεχνικής εκπαίδευσης που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, θα γίνονται έως και τις 10.11.2013, στην ηλεκτρονική πύλη www.mathiteia4u.gov.gr.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό απόφοιτοι της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας των σχολικών ετών 2011-2012 και 2012-2013 (και του σχολικού έτους 2010-2011 εφόσον πρόκειται για άρρενες που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις).

Ως προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης μαθητειών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις έχει ορισθεί το χρονικό διάστημα 25.10.2013 - 10.11.2013.

Το πρόγραμμα γίνεται από την ειδική υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του υπουργείου Παιδείας.
Υλοποιείται δε στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του ελληνικού δημοσίου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Παιδειας (www.mathiteia4u.gov.gr) και στα τηλέφωνα 210 344 2138, 210 344 3795.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου