Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόσωπο: Μιχάλης Καλαράκης

Δεκαεξάχρονος παραπληγικός από το Ηράκλειο ετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς

Του Μάριου Διονέλλη

Πηγή θάρρους για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα αποτελεί ένα 16χρονο παιδί από το Ηράκλειο, που προετοιμάζεται πυρετωδώς για τους επόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες ιππασίας. Αν και τετραπληγικός, ο Μιχάλης Καλαράκης καταφέρνει ήδη να διακρίνεται σε πανελλήνιους αγώνες, μετατρέποντας σε ενεργό σπορ τα προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας, τα οποία ξεκίνησε κατ’ αρχήν για να αντιμετωπίσει τα κινητικά του προβλήματα.

«Αρχικός στόχος ήταν να αντιμετωπίσει ο Μιχάλης τα προβλήματα στην κίνηση, τη στάση και την αναπνοή του» λέει στην «Εφ.Συν.» η μητέρα του, Σόνια Καλαράκη. Μετά από 4 χρόνια, η βελτίωσή του ήταν αλματώδης και η αθλητική ιππασία ήρθε ως φυσική συνέχεια του θεραπευτικού προγράμματος.

Η σχέση με το άλογο

Η θεραπευτική ιππασία είναι μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους αποκατάστασης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με αναπηρία, με ειδικές περιοχές δράσης (φυσικοθεραπεία – εργοθεραπεία), ενώ περιλαμβάνει εκπαίδευση–υποστήριξη στον τομέα της ψυχολογίας αλλά και του λόγου. Ολη η θεραπεία βασίζεται στη σχέση του ατόμου με αναπηρία με το άλογο, ενώ, όπως είναι φυσικό, εξασκείται και στην ίδια την ιππασία.

Ο Μιχάλης Καλαράκης πάσχει από σπαστική τετραπληγία, μια σοβαρή εγκεφαλική παράλυση από την οποία επηρεάζονται τόσο τα χέρια όσο και τα πόδια. Ξεκίνησε από 8 χρονών τη θεραπευτική ιππασία με τη βοήθεια της εκπαιδεύτριάς του Μαριάννας Γραμματικάκη – Βελιβασάκη. Εκείνη ήταν που διέβλεψε τις μεγάλες του δυνατότητες. Πλέον όχι μόνο μπορεί να κινείται και να αυτοεξυπηρετείται επαρκώς, αλλά συμμετέχει και σε αγώνες ιππασίας αφήνοντας πίσω του αρκετούς αρτιμελείς αθλητές. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Μιχάλης έλαβε μέρος σε δύο κατηγορίες στους πανελλήνιους αγώνες και έφτασε να καταλάβει ακόμα και την τρίτη θέση. Το όνειρο της Παραολυμπιάδας του 2016 στο Ρίο ντε Ζανέιρο είναι πλέον μπροστά του και δηλώνει αποφασισμένος όχι μόνο να συμμετάσχει αλλά και να διακριθεί.

Βραδιά στήριξης

Τις επόμενες ημέρες ο Μιχάλης Καλαράκης έχει ένα σημαντικό ραντεβού στην Κρήτη με τον διεθνούς φήμης προπονητή ιππασίας Clive Milkins, που με την εθνική ομάδα paradressage της Αγγλίας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Ο Milkins θα παρακολουθήσει τις προπονήσεις του Μιχάλη και θα του δώσει τεχνικές συμβουλές για τη δική του ξεχωριστή περίπτωση. Μάλιστα, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ιππική Ακαδημία στο Ηράκλειο βραδιά στήριξης για τον 16χρονο αθλητή, με προσκεκλημένους όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά μια ζωντανή έμπνευση ζωής αλλά και να στηρίξουν, υλικά και ηθικά, την προσπάθειά του για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

«Δεν είναι μόνο ο στόχος των Αγώνων. Θέλω να γίνω γνωστός παραολυμπιακός ιππέας, αλλά το κυριότερο… θέλω να βοηθάω τους ανθρώπους γύρω μου να είναι καλύτεροι και να πάρουν κι άλλοι θάρρος από μένα» λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου