Επειδή το γάλα είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών Α και Β, είναι απαραίτητο να βρούμε κατάλληλα υποκατάστατα όταν πρόκειται να το αφαιρέσουμε από τη διατροφή του παιδιού.
Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι η πιο συνηθισμένη τροφική αλλεργία στα παιδιά. Σπάνια είναι σοβαρή και συνήθως προκαλεί μια μέτριας έντασης αντίδραση, την οποία τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν μετά την ηλικία των τριών ετών.
Η αλλεργία στο γάλα είναι κατάσταση διαφορετική από τη δυσανεξία στη λακτόζη (ή στο αγελαδινό γάλα). Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου αντιδρά στις πρωτεΐνες του γάλακτος, τις οποίες θεωρεί ως βλαβερές και εκδηλώνεται με μια ή περισσότερες αντιδράσεις υπερευαισθησίας.
Εάν ένα βρέφος είναι αλλεργικό στο αγελαδινό γάλα, είναι επίσης πολύ πιθανό να είναι αλλεργικό και στις πρωτεΐνες του πρόβειου ή του κατσικίσιου γάλακτος ή ακόμα και στις πρωτεϊνες. Eπειδή δεν υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες του γάλακτος, ο μόνος τρόπος αποφυγής τους είναι η απόκλιση του γάλακτος από τη διατροφή του παιδιού.
Το γάλα αποτελεί συχνά συστατικό πολλών τροφών και μπορεί να αναγράφεται με παράξενα ονόματα (καζεΐνη, σκόνη γάλακτος, λακταλβουμίνη, γαλακτικό ή λακτόζη, λακτοφερίνη, στερεά κρέμας γάλακτος, στερεά ξυνογάλου) στις λίστες με το περιεχόμενο.
Επειδή το γάλα είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών Α και Β, είναι απαραίτητο να βρούμε κατάλληλα υποκατάστατα όταν πρόκειται να το αφαιρέσουμε από τη διατροφή του παιδιού.
Πρωτεΐνες υπάρχουν στο κρέας, στο κοτόπουλο, στο ψάρι, στη σόγια και σε κάποια πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ασβέστιο υπάρχει στις σαρδέλες, στα όσπρια, στο πολύσπορο ψωμί με σπόρια, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Βιταμίνες μπορούν να βρεθούν στα φρούτα και στα λαχανικά (ειδικά στα καρότα η βιταμίνη Α) και σε ενισχυμένα δημητριακά πρωινού, στα ψάρια, στους σπόρους και στους ξηρούς καρπούς.
Αν και γενικά είναι δύσκολο να αφαιρέσουμε τελείως το γάλα από τη διατροφή του παιδιού, υπάρχουν σήμερα πολλά προϊόντα διαθέσιμα στα σούπερ-μάρκετ (γάλα σόγιας, ρυζάλευρο, γάλα καρύδας, γιαούρτι σόγιας, γιαούρτι βρώμης, τυρί από ρύζι, τυρί σόγιας, κρέμα σόγιας, κρέμα καρύδας, παγωτό σόγιας), που μπορεί να κάνουν τη διαδικασία αυτή κάπως πιο εύκολη. Θα πρέπει να προσέχουμε τα προϊόντα της σόγιας, εάν υπάρχει πιθανότητα το παιδί να είναι επίσης αλλεργικό και στις πρωτεΐνες της σόγιας.
Αντιδράσεις υπερευαισθησίας από αλλεργία στο γάλα
Δερματικές εκδηλώσεις, ερεθισμοί, εξανθήματα, έκζεμα, οίδημα στο στόμα.
Αντιδράσεις από το έντερο: διάρροια, μετεωρισμός (φούσκωμα), έμετοι, κοιλιακές κράμπες (εντερικοί κωλικοί).
Αντιδράσεις από τις αεροφόρους οδούς: ρινίτιδα, φτέρνισμα, κνησμός, δακρύρροια, βήχας.
Αναφυλαξία (σπάνια επίδραση): δυσκολία στην αναπνοή, οίδημα στο πρόσωπο, λιποθυμία.
Πηγή :iatronet.gr via crete2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου