Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί να γράψω το παιδί μου στο κολυμβητήριο;

Η κινητική ανάπτυξη του παιδιού χαρακτηρίζεται αλματώδης και η δύναμη της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών υφίσταται σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η φυσική δραστηριότητα και η συστηματική άσκηση οδηγούν στην ενεργοποίηση ενός συνόλου φυσιολογικών λειτουργιών που συντελούν στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της γενικότερηςανάπτυξης των παιδιών ενώ τα πλεονεκτήματα που απορρέουν είναι ορατά στο καρδιοαναπνευστικό, στο κυκλοφοριακό, στο μυοσκελετικό και στο νευρομυικό σύστημα.

Μια άλλη διάσταση του θέματος αποτελεί η πρώιμη ή παιδική παχυσαρκία, τα υψηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης, τα χαμηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης και η υψηλή πίεση του αίματος. Τα τελευταία στατιστικά δεδομένα μιλούν για περίπου 4 στα 10 παχύσαρκα παιδιά με ηλικία κάτω των 10 ετών. Η παχυσαρκία οφείλεται σε ποσοστό πάνω από 95% σε υπερσιτισμό και μειωμένη κινητικότητα

Ένα παιδί πρέπει να γυμνάζεται για να έχει δυνατότερους μύες, πιο λεπτό σώμα και λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Tο κολύμπι, επίσης, συνιστάται ως μορφή άσκησης για τα παιδιά που έχουν άσθμα. Πέραν της σωστής διατροφής των παιδιών η άσκηση θεωρείται απαραίτητη.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κολύμβηση ;

Oι περισσότερες πισίνες δέχονται παιδιά από 4 ετών και άνω, ώστε να έχουν απαλλαγεί από τις πάνες τους, να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους δίνει ο δάσκαλός τους και να μπορούν μέχρις ενός σημείου να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το ενδεχόμενο του πνιγμού. Tα παιδιά 4 έως 5 ετών κάνουν μπάνιο σε μικρή πισίνα, όπου πατώνουν. Από τα 5 και μετά μπαίνουν στη μεγάλη πισίνα. Yπάρχουν, ωστόσο, και κάποια κολυμβητήρια που έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους τμήματα για νήπια από 2 έως 3 ετών. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μπορεί βέβαια να μην είναι σε θέση να μάθουν απλωτές και ύπτιο, εξοικειώνονται όμως με το νερό και απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης. Για κάθε νήπιο υπάρχει ένας δάσκαλος, που είναι και αυτός μέσα στην πισίνα και το βοηθάει.

Η κολύμβηση στα παιδιά έχει τη μορφή της διασκέδασης και του παιχνιδιού. Θα πρέπει να ασκούνται 45 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα έτσι ώστε να έχουν μία φυσιολογική ανάπτυξη. Η επαφή με το νερό για τα παιδιά αποτελεί έναν κατεξοχήν τρόπο διασκέδασης και παιχνιδιού. Η κολύμβηση μπορεί να γίνει είτε ατομικά είτε σε γκρουπ. Ειδικά στις περιπτώσεις των γκρουπ, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 παιδιά καθώς αυτός ο αριθμός επιτρέπει στον εκπαιδευτή να επιβλέπει και να καθοδηγεί καλύτερα. Στα πρώτα μαθήματα χρησιμοποιούνται βοηθητικά μέσα όπως λαστιχένια σωσίβια, σανίδες και ζώνες από φελλό γύρω από τη μέση του παιδιού.

Κανόνες ασφάλειας, υγιεινής και σωστής συμπεριφοράς
- Θα πρέπει τα παιδιά να έχουν φάει 3 ώρες πριν πάνε για μάθημα στη πισίνα.
- Πριν μπούνε στο νερό πρέπει να κάνουν ντους και να έχουν πάει στην τουαλέτα.
- Θα πρέπει να φορούν σαγιονάρες, σκουφάκι και μπουρνούζι.
- Δεν επιτρέπεται να κολυμπούν τα παιδιά με ανοιχτές πληγές και εξανθήματα.

Πριν πάτε το παιδί σας στην πισίνα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φροντίσετε να του γίνει ένας κλινικός έλεγχος.

Tο χλώριο μπορεί να βλάψει το παιδί;
H ποσότητα του χλωρίου που ρίχνουν στην πισίνα δεν είναι ικανή να ερεθίσει το δέρμα των παιδιών, ούτε να βλάψει την υγεία τους γενικότερα – αντίθετα, την προστατεύει από τα μικρόβια. Tο μόνο που μπορεί να παρατηρηθεί είναι μια μικρή ξήρανση του δέρματος, που αντιμετωπίζεται με κάποια ενυδατική κρέμα. Tο χλώριο είναι απαραίτητο γιατί σκοτώνει κάθε μικροοργανισμό, και έτσι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν κάποια μεταδιδόμενη ασθένεια του δέρματος. Kαμία δερματοπάθεια δεν μεταδίδεται μέσα στο νερό της πισίνας. Aυτό μπορεί να συμβεί μόνον έξω από την πισίνα, στα αποδυτήρια, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή αγκαλιάζοντας το ένα το άλλο ή αλλάζοντας μπουρνούζια και παντόφλες μεταξύ τους.

Πέτσου Κατερίνα
Καθηγήτρια φυσικής αγωγής και προπονήτρια aqua aerobic – aqua pilates

Πηγή: infokids

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου