Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Οι κουβέντες, που ορκιστήκατε ότι δεν θα πείτε στο παιδί σας

Όλοι μας ή σχεδόν όλοι έχουμε ακούσει στο παρελθόν λέξεις ή φράσεις, που πιστεύαμε ότι ποτέ δεν θα έβγαιναν από τα δικά μας χείλη. Πράγματα, που θεωρούσαμε ότι μπορούν να τα πουν μόνο υπερβολικοί και απαίδευτοι γονείς. Ξαφνικά, όμως, συνειδητοποιούμε πως κάποιες από αυτές τις εκφράσεις τις έχουμε χρησιμοποιήσει και εμείς τουλάχιστον μία φορά.

"ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ!": Όταν είσαι παιδί και το ακούς από τους γονείς σου, είναι πάρα πολύ εκνευριστικό. Είναι μία απάντηση, που δεν αφήνει αμφισβήτηση, περιθώριο για διάλογο. «Μα γιατί πρέπει να πάω τώρα για ύπνο; Γιατί δεν μπορώ να βάλω τις καφέ γαλότσες το καλοκαίρι;» Πολλοί γονείς προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις, αλλά τότε αρχίζουν νέα «γιατί» και έτσι καταλήγουν στο: «επειδή το λέω εγώ».

"ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΤΡΩΣ" ή "ΝΑ ΤΟ ΦΑΣ. ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ. ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ.": Είναι πολύ λογικό –όταν είσαι παιδί- να μην σου αρέσει ένα φαγητό και να προτιμάς να τρως κάθε μέρα μακαρόνια ή πατάτες τηγανιτές. Όταν, όμως, γίνεις γονιός τότε δεν το διαπραγματεύεσαι. Το παιδί σου πρέπει να τρώει τα πάντα, ώστε να παίρνει όλες τις βιταμίνες. Και ΝΑΙ κάποια στιγμή το λες.

"ΕΧΩ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ"¨: Το λένε οι γονείς για να δείξουν την υπεροχή τους. Για να δείξουν ότι μπορούν πάντοτε να είναι ένα βήμα μπροστά από τα παιδιά τους. Για να προλάβουν μία σκανταλιά. 

"ΚΙ ΑΝ ΠΗΔΗΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ, ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ;": Τα παιδιά συνηθίζουν να αντιγράφουν αυτά, που ακούν και βλέπουν, από τους φίλους τους. Πολλές φορές μιλάμε για αθώα πράγματα, αλλά συχνά ο λόγος είναι και για κάτι πιο σημαντικό. Κανένας δεν θέλει το παιδί του να αντιγράφει τα αρνητικά.

"Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΑΙΗ": Η πραγματικότητα πολλές φορές είναι πιο σκληρή από τα όνειρα και τα «θέλω» μας. Ναι η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη και δυστυχώς έρχεται η ώρα, που και τα παιδιά μας το ζουν.

"ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙΣ": Η εμπειρία της ζωής κάνει τους γονείς να έχουν μία σιγουριά για το τι πρέπει και τι όχι να κάνουν τα παιδιά τους. Τα πιέζουν σε κάποια πράγματα, πάντοτε για το καλό τους (ή τουλάχιστον έτσι θεωρούν).

"ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΝΩΡΙΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ!": Είναι κουβέντα για εφήβους, αλλά να θυμάστε ότι και αυτήν θα την ξεστομίσετε!

Πηγή:  mother.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου