Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Φάρος Τυφλών Ελλάδος: Πρόσληψη τυφλών ξεναγών.

Η εγκατάσταση «Dialogue in the Dark» προσφέρει στους επισκέπτες της μια διαφορετική γκάμα γνώσεων και πρωτόγνωρες εμπειρίες. Οι επισκέπτες καθοδηγούνται από τυφλούς ξεναγούς μέσα σε αίθουσες βυθισμένες στο απόλυτο σκοτάδι και γίνονται μάρτυρες μιας αξέχαστης εμπειρίας: έχοντας «χάσει» την αίσθηση στην οποία βασίζονται περισσότερο, την όρασή τους, και με τη βοήθεια των υπόλοιπων αισθήσεων που αναπληρώνουν αυτή την απώλεια, προσπαθούν να καταλάβουν τι περιβάλλον κρύβει η κάθε αίθουσα. Επιπλέον, δημιουργείται μια αντιστροφή ρόλων, καθώς οι βλέποντες εξαρτώνται από τους τυφλούς ξεναγούς που τους παρέχουν ασφάλεια και προσανατολισμό, και οι επισκέπτες βιώνουν το παράδοξο, αφού μαθαίνουν να «βλέπουν» χωρίς να βλέπουν, αποκτώντας μια μοναδική εκτίμηση ενός κόσμου χωρίς εικόνες. Χρησιμοποιώντας οσμές, ρεύματα αέρα, αλλαγή θερμοκρασίας, ήχους και υφές, παρουσιάζονται διάφορα σενάρια που προκαλούν τους επισκέπτες καθώς ξεναγούνται στην εγκατάσταση. Η εμπειρία αυτή δημιουργεί έναν μη-οπτικό χάρτη στο μυαλό του επισκέπτη, μαζί με μια αίσθηση φαντασίας και εκπλήρωσης. Η εγκατάσταση «Dialogue in the Dark» δεν είναι μια συνηθισμένη έκθεση. Έχει παρουσιαστεί σε 25 χώρες και σε περισσότερες από 150 πόλεις σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, προωθώντας το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ανοχή με ένα διασκεδαστικό, αμέριμνο τρόπο.

Πρόσληψη τυφλών ξεναγών, ή ξεναγών με μειωμένη όραση. 
ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΞΕΝΑΓΟΣ

Αναφέρεται στον Συντονιστή Ξεναγών
Χώρος εργασίας: Εγκατάσταση Dialogue in the Dark – Θέατρο Badminton

Ο ξεναγός είναι άτομο με μειωμένη όραση (νόμιμα τυφλός) και εργάζεται μέσα σε απόλυτο σκοτάδι. Yποδέχεται τους επισκέπτες και τους ξεναγεί στις αίθουσες της εγκατάστασης. Ασχολείται με τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, εξασφαλίζοντας την άνεση και την ασφάλειά τους, ενώ τους προσφέρει μια ευφάνταστη, εκπαιδευτική και διασκεδαστική εμπειρία.
Η προφορική επικοινωνία και η αλληλεπίδραση είναι ουσιώδη στοιχεία της επίσκεψης. 
Η δέσμευση των ξεναγών και η επιθυμία τους να χτίσουν μια γέφυρα επικοινωνίας με τους επισκέπτες, πρέπει να εστιάζει περισσότερο στην ικανότητα να αντισταθμίζεται η έλλειψη όρασης παρά στην ίδια την αναπηρία, παρακινώντας τους επισκέπτες να εξερευνούν, έτσι ώστε να ανακαλύπτουν τα όριά τους. Η ομαλή έκβαση της ξενάγησης καθώς και η επιτυχία της στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους ξεναγούς.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
Οι ξεναγοί πρέπει:
  • Να συνοδεύουν διαφορετικές ομάδες στην εγκατάσταση σεβόμενοι τον προσωπικό χαρακτήρα και τη συμπεριφορά κάθε επισκέπτη. Τα μέλη κάθε ομάδας επισκεπτών μπορεί να διαφέρουν πολύ σε θέματα ηλικίας, ικανοτήτων επικοινωνίας, μορφωτικό επίπεδο αλλά και σωματικές ικανότητες.
  • Να διασφαλίζουν την άνεση και την ασφάλεια των επισκεπτών, κρατώντας τους ενωμένους ως ομάδα κατά τη διάρκεια όλης της επίσκεψης, και να αντιδρούν κατάλληλα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Επίσης, θα πρέπει να μπορούν να υποστηρίξουν υλικά/σωματικά όσους παρουσιάζουν την ανάγκη.
  • Να βοηθούν τους επισκέπτες να ξεπεράσουν τον φόβο τους για το σκοτάδι, εμπνέοντας εμπιστοσύνη, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε όσους το χρειάζονται και ψυχαγωγία με χιούμορ και δημιουργικές προτάσεις.
  • Να ευαισθητοποιούν τους επισκέπτες σχετικά με τις υπόλοιπες αισθήσεις τους.
  • Να υπηρετούν ως πρέσβεις της κοινωνίας των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση, να μοιράζονται ανοιχτά τις εμπειρίες τους και να παρουσιάζουν θετικά τον τρόπο αντίληψης του κόσμου μέσω των άλλων αισθήσεων, αντισταθμίζοντας την έλλειψη όρασης. Επίσης να εκφράζουν τον τρόπο ζωής και πώς αντλούν την απόλαυση της ζωής οι τυφλοί.
  • Να πληροφορούν τους επισκέπτες για την ιδέα, το πλαίσιο και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην εγκατάσταση Dialogue in the Dark.
  • Να διατηρούν μια ευχάριστη και ευγενική αμφίδρομη επικοινωνία με τους επισκέπτες σε κάθε ξενάγηση.
  • Να έχουν την αντοχή να στέκονται όρθιοι και να περπατούν για συνεχόμενα διαστήματα τουλάχιστον μιάμισης ώρας.
  • Να σέβονται και να παραμένουν ευγενικοί και θετικοί όσο απαντούν σε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά και όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αγχωτικές καταστάσεις.
  • Να κατανοούν και να είναι συνεπείς στο πρόγραμμα των επισκέψεων.
  • Να κατέχουν το πνεύμα της ομαδικής εργασίας και επικοινωνίας, με σεβασμό και ισχυρή δέσμευση για την εργασία τους ώστε να προωθούν τον επαγγελματισμό, τη δημιουργικότητα και τον ενθουσιασμό.
  • Να βοηθούν και σε άλλους τομείς, σε περίπτωση που χρειάζεται, όταν δεν συμμετέχουν ενεργά σε μια ξενάγηση.
  • Να είναι κατάλληλα ενδεδυμένοι και να διατηρούν μια προσεγμένη εμφάνιση καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο περιβάλλον εργασίας τους.
  • Να βρίσκουν το δρόμο τους εύκολα και γρήγορα σε όλες τις αίθουσες του εργασιακού του περιβάλλοντος: αίθουσες εγκατάστασης, αίθουσα διαλείμματος, γραφεία κλπ.
  • Ψυχολογικές επιδεξιότητες, όπως γνώση της ομαδικής δυναμικής, θεωρούνται προσόν.
  • Οι υποκριτικές ικανότητες, καθώς και μια καθαρή, ευχάριστη φωνή, θεωρούνται προσόν.
  • Η καλή γνώση μίας ή περισσότερων ξένων γλωσσών θεωρείται προσόν.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Υποβολή βιογραφικού και επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι τις 20 Αυγούστου 2013.
Επιλογή υποψηφίων βάσει βιογραφικού. Τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις θα κληθούν για συνέντευξη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι επιτυχόντες της συνέντευξης θα παρακολουθήσουν σχετική δεκαήμερη εκπαίδευση (αρχές Οκτωβρίου).

15 Οκτωβρίου 2013: ανάληψη καθηκόντων των 15 ξεναγών.

ΣΥΜΒΑΣΗ: Για τους ξεναγούς προσφέρεται σύμβαση εκ περιτροπής απασχόλησης αορίστου χρόνου. Το ωράριο εργασίας κάθε ξεναγού θα διαμορφώνεται ανάλογα με τη ζήτηση και τις κρατήσεις των επισκεπτών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ μέχρι τις 20 Αυγούστου 2013.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν το βιογραφικό τους, μαζί με μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (motivation letter), το αργότερο μέχρι τις 20 Αυγούστου.
  • μέσω e-mail: info@badmintontheater.gr (με θέμα: Dialogue in the Dark-ξεναγός), ή
  • μέσω ταχυδρομείου στη διεύθυνση: Θέατρο Badminton, Ταχυδρομική θυρίδα 69, Ταχυδρομείο Ζωγράφου, ΤΚ 15710.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κυρία Μάρθα Δρακάκη στο τηλέφωνο 211 1010000, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, και ώρες 11:00-17:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου