Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Όταν ο αθλητισμός νικά την αναπηρία

Η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα στη ζωή. Αυτό απέδειξαν και αυτή τη φορά οι μαθητές από το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της ΕΛΕΠΑΠ, που έγιναν μια παρέα με τους μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία του Ασβεστοχωρίου.

Το πάθος τους για ζωή και η δυναμική τους, τους έκαναν να ξεχωρίσουν για ακόμη μια φορά, καλώντας όλους τους μαθητές να αγωνιστούν μαζί τους σε παραολυμπιακά αθλήματα, δείχνοντας αυτή την φορά οι ίδιοι, πως είναι ένας αγώνας με άλλους όρους και κανόνες.
Το ParousiaZw.gr βρέθηκε εχθές (7/6) στη περιοχή Ασβεστοχωρίου, για την ημερίδα παραολυμπιακών αθλημάτων και κατάγραψε το ψυχικό σθένος και το μεγαλείο παιδιών που αντιμετωπίζουν κινητικά, οπτικά, ακουστικά ή ακόμη και διανοητικά προβλήματα.

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων για παιδία με αναπηρία, σε συνεργασία με τον προπονητή της ομάδας «Σπάρτακος», Γιώργο Μαθά και την Τάνια Τογκελίδου, μητέρα ενός αθλητή με «ιδιαίτερες ικανότητες», διοργανώνουν μια μικρή γιορτή, δίνοντας την ευκαιρία να αγωνιστούν με πάθος για τη ζωή και το δικαίωμα σ' αυτήν.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος τα παιδιά της Ε και ΣΤ' τάξης σε παραολυμπιακά αθλήματα όπως η πετοσφαίριση καθιστών, η καλαθοσφαίριση με αμαξίδια, το goalball, το boccia και την τοξοβολία. Οδηγοί στα παιχνίδια ήταν ο Θοδωρής Καραγκιοζίδης και ο Σωκράτης – Κωνσταντίνος Πλιάκος.

Η γυμνάστρια του δημοτικού σχολείου Ασβεστοχωρίου, Μαρίνα Παπαδοπούλου, μιλώντας στο ParousiaZw.gr τόνισε ότι ο λόγος που διοργανώθηκε ημερίδα παραολυμπιακών αγώνων έγινε με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τη διαφορετικότητα των άλλων. «Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις μπορεί να αλλάξει η οπτική που έχουν τα παιδιά για την διαφορετικότητα και την αναπηρία. Βάζοντας τους να αγωνιστούν επάνω σε ένα αμαξίδιο μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τη θέση του άλλου, άρα και να συνυπάρξουν αρμονικά».

Η Τάνια Τογκελίδου, μητέρα ενός αθλητή με «ιδιαίτερες ικανότητες», σημείωσε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών λέγοντας «το πρόγραμμα βασίστηκε στο πνεύμα της συνεργασίας και στο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε ότι το διαφορετικό δε σημαίνει ότι είναι και κακό. Πρέπει να μάθουν πια όλοι ότι τα παιδιά με αναπηρία μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα».

Ο προπονητής Γιώργος Μαθάς, διευκρίνισε ότι μέσα από το αθλητισμό μικραίνουν οι «διαφορές». Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι «η αθλητική γιορτή γίνεται για δύο λόγους. Σίγουρα γιατί χαίρονται πάρα πολύ τα παιδιά και δεύτερον γιατί δίνεται η δυνατότητα να δουν όλοι οι μαθητές τις δυσκολίες των παραολυμπιακών αθλημάτων, με αποτέλεσμα να διδάσκονται αυτόματα την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία και στο τέλος να νιώθουν έναν μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπό τους. Εξάλλου ο αθλητισμό ενώνει και εξοικειώνει ομάδες, είτε είναι με κινητικά προβλήματα είτε όχι».

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το σκορ στα αγωνίσματα διακυμάνθηκε ως εξής: Αναπηρία – Ζωή 0 - 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου