Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Κάντε την κουζίνα πιο ελκυστική για να τρώει το παιδί σας καλύτερα

Η αγωνιώδης προσπάθεια των γονιών να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης από τα παιδιά τους έχει οδηγήσει σε εφαρμογή ποικίλων τεχνικών. 

Σε μια πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι μικρές αλλαγές στο χώρο των σχολικών κυλικείων επιδρά στην επιλογή και κατανάλωση υγιεινών τροφίμων.

Συγκεκριμένα, σε δύο σχολικά κυλικεία της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκαν αλλαγές προκειμένου να αυξηθεί η πρόσβαση και η ελκυστικότητα των φρούτων και των λαχανικών. Έτσι, τα φρούτα και τα λαχανικά παρουσιάζονταν σε πιο ωραία σκεύη και σε κλιμακωτά σταντ ενώ παράλληλα το προσωπικό παρότρυνε την κατανάλωσή τους μέσω λεκτικών μηνυμάτων.

Οι τεχνικές αυτές προέρχονται από την επιστήμη της συμπεριφοράς και συγκεκριμένα του ελεύθερου πατερναλισμού, ο οποίος επηρεάζει την επιλογή μέσω συμπεριφοριστικών μεθόδων, διατηρώντας παράλληλα τις επιλογές του ατόμου. Μετά από τις έξυπνες αλλαγές στο χώρο του κυλικείου ήταν 13% πιο πιθανό οι μαθητές να αγοράσουν φρούτα και 23% πιο πιθανό να αγοράσουν λαχανικά. Η πραγματική κατανάλωση φρούτων αυξήθηκε κατά 18% και η κατανάλωση λαχανικών αυξήθηκε κατά 25%.

Τέτοιου είδους έξυπνες, εύκολες και χαμηλού κόστους αλλαγές όχι μόνο στα σχολείο αλλά και στο χώρο της κουζίνας θα μπορούσαν να έχουν θετικά αποτελέσματα στις διατροφικές επιλογές των παιδιών, αντισταθμίζοντας τη συνεχώς αυξανόμενη τάση της παιδικής παχυσαρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου