Σάββατο 13 Απριλίου 2013

«Ένα παιδί περιμένει… ΕΣΕΝΑ για να κάνει Ανάσταση»


«Ένα παιδί περιμένει… ΕΣΕΝΑ για να κάνει Ανάσταση». Μέσα σε αυτές τις οκτώ λέξεις το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (Παιδικά Χωριά SOS) Κομοτηνής περιγράφει τη δράση αγάπης και προσφοράς που ξεκινά για τα παιδιά τα οποία φροντίζει. Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2012 σε ιδιόκτητο ακίνητο που αποτελεί δωρεά της οικογένειας Εμμανουήλ Νικολαΐδη και, είναι η μοναδική δομή στην ευρύτερη περιοχή που προσφέρει ολοκληρωμένες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στη κατεύθυνση της πρόληψης. Η δράση του πλαισιώνεται από μια δραστήρια τοπική ομάδα εθελοντών και φίλων SOS. Με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κέντρο προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 100 και πλέον παιδιά. Είναι σε άμεση σχέση και συνεργασία με το αντίστοιχο Κέντρο του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.

«ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ ΝΟΝΟΙ» 
Μέσω αυτής της νέας δράσης, παρακινεί τους πολίτες να γίνουν «εικονικοί νονοί» των παιδιών που φροντίζει και να τους προσφέρουν το πασχαλινό δέμα. Μία λαμπάδα, ρούχα ή παπούτσια, ένα τσουρέκι και γλυκά. Αυτά που όλα τα παιδιά λαμβάνουν από τους πνευματικούς τους γονείς την περίοδο του Πάσχα, ωστόσο στις εποχές που ζούμε πολλά τα στερούνται. Αυτό το κενό επιδιώκουν να αναπληρώσουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου ζητώντας τη στήριξη των πολιτών. Όπως έκανε γνωστό η Φελίνα Καζάκου, μιλώντας εκ μέρους της τοπικής διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής, η δράση ξεκίνησε με σκοπό την ενίσχυση και τη στήριξη των οικογενειών αλλά κυρίως των παιδιών που αυτή τη στιγμή φροντίζει. «Η φροντίδα των οικογενειών και των παιδιών είναι σε ημερήσια βάση και αφορά την κοινωνική, ψυχολογική στήριξη των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα και την υλική, δηλαδή την προμήθεια αγαθών σε οικογένειες οι οποίες βρίσκονται σε κρίση. Στην προσπάθεια αυτή είχαμε την ιδέα, να στηρίξουμε για ακόμη μία φορά τις οικογένειες αυτές αλλά κυρίως τα παιδιά. Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι να τους βρούμε έναν εικονικό νονό. Όλα τα παιδιά περιμένουν τη νονά ή το νονό τους, οι οποίοι παραδοσιακά προσφέρουν ένα πακέτο δώρο που περιλαμβάνει τη λαμπάδα, το πασχαλιάτικο τσουρέκι, ένα σοκολατένιο αβγό όπως επίσης και ένα δωράκι της επιθυμίας του καθενός που μπορεί να είναι ρούχο ή παπούτσι». 


ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ 105 ΠΑΙΔΙΑ 
Με την τελευταία καταγραφή που έχει κάνει το Κέντρο παρατηρήθηκε αύξηση των παιδιών που καθημερινά φροντίζει. Ενώ αρχικά ο αριθμός των οικογενειών ήταν περίπου 20, τώρα ξεπερνά τις 100 και φτάνει αισίως τα 105 παιδιά, υποστήριξε η κ. Καζάκου. Σε αυτά καθημερινά παρέχονται υπηρεσίες από το προσωπικό και τους εθελοντές του Κέντρου ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού. «Σκεφτήκαμε, κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία να βρούμε ένα νονό ή μία νονά για κάθε ένα από αυτά τα παιδιά». Τα δέματα που θα προσφέρουν οι εικονικοί νονοί θα συγκεντρωθούν την εβδομάδα 22-27 Απριλίου προκειμένου να μοιραστούν τις ημέρες πριν το Πάσχα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα του Κέντρου(25310-82788) καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 15:00 το απόγευμα, να επιλέξουν ένα από τα παιδιά και ανάλογα με την ηλικία να προσφέρουν το πακέτο του δώρου.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Στα 105 παιδιά του Κέντρου δεν παρέχεται στέγη, ενώ το προσωπικό που αποτελείται από: κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, ειδικό παιδαγωγό, λογοπεδικό και εξειδικευμένους συνεργάτες για τη λειτουργία των εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και γραμματεία. «Στις περιπτώσεις που παρέχουμε στήριξη, προϋπόθεση είναι η ίδια η οικογένεια να ζητήσει τη βοήθεια. Σκοπός του Κέντρου είναι να καλύπτουμε ανάγκες των οικογενειών και των παιδιών πριν φτάσουμε σε προχωρημένο στάδιο, δηλαδή στη φάση του να αναγκαστεί η οικογένεια να αποχωριστεί το παιδί ή να το εγκαταλείψει για οικονομικούς ή άλλους λόγους. Έτσι σκεφτήκαμε ότι η τοπική κοινωνία, ο νομός μας, έχει ανάγκη μία δομή που θα λειτουργεί προληπτικά για αυτές τις οικογένειες ώστε να μη φτάσουν στο στάδιο αποχωρισμού. Συνεπώς η φροντίδα αυτή αφορά καθημερινές ανάγκες μίας οικογένειας». Τεράστιο έργο παρέχουν σε αυτή την προσπάθεια οι εθελοντές που φτάνουν τους 120 συμπλήρωσε η κ. Καζάκου, λέγοντας ότι λειτουργούν συμπληρωματικά μαζί με το προσωπικό. Πρόκειται 120 εθελοντές, οι 60 από τους οποίους είναι δάσκαλοι και καθηγητές που φροντίζουν για την ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών που έχουν ιδιαίτερες παιδαγωγικές ανάγκες και όλοι οι υπόλοιποι στηρίζουν το Κέντρο στις ανάγκες των παιδιών που κατά καιρούς προκύπτουν. Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται στη στέγη του Κέντρου που λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Όσον αφορά στα παιδιά που φροντίζει το Κέντρο, είναι παιδιά ηλικίας από 4 ετών έως και 15. 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΟΜΗΣ ΜΕΣΩ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 
Τον Απρίλιο του 2013 το Κέντρο συμπληρώνει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και προγραμματίζει περαιτέρω δράσεις κοινωνικής στήριξης της τοπικής κοινωνίας. Λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών που προκύπτουν γίνεται προσπάθεια μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος, να λειτουργήσει συμπληρωματικά μία ακόμα δομή με επιπλέον πέντε άτομα προσωπικό. «Οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που το προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί παρά το γεγονός ότι το Κέντρο λειτουργεί δώδεκα ώρες την ημέρα. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε να ενταχθούμε σε αυτό το πρόγραμμα στο οποίο έχουμε υποβάλλει πρόταση και μαζί με το δήμο Κομοτηνής». Όσον αφορά στις δράσεις, το Κέντρο υλοποιεί το τελευταίο διάστημα σεμινάριο το οποίο απευθύνεται σε δασκάλους και αφορά την ψυχολογία των μαθητών, σε ζητήματα όπως η απώλεια ενός συγγενικού προσώπου και άλλα. Παράλληλα ξεκινάει δράση σε συνεργασία με τα γυμνάσια της πόλης όπου θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες άδεια δέματα τα οποία θα κληθούν οι μαθητές και οι γονείς τους να γεμίσουν με είδη πρώτης ανάγκης. 

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου