Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Μάθε παιδί μου ποδήλατο

Οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι ιδανικές για ποδήλατο όλο το χρόνο. Η Άνοιξη όμως είναι η καλύτερη εποχή για να μυηθούν οι μικροί στα μυστικά του πεταλιού. Ο καιρός – ούτε πολύ κρύο ούτε πολλή ζέστη – βοηθάει για να δώσετε στα παιδιά σας τα πρώτα μαθήματα ποδηλάτου. 

Οι «ορθοπεταλιές» με τη βοήθεια του αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών - ειδικού στην Άσκηση για Όλους, Νικήτα Νικηταρά προσφέρουν μερικές βασικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να καθοδηγήσετε τα παιδιά στις πρώτες τους ποδηλατοβόλτες. Για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για τις πρώτες πεταλιές, ο ιδανικός χώρος για τις πρώτες βόλτες, ο εξοπλισμός.

Ηλικία
«Τα πρώτα μαθήματα ποδηλάτου μπορούν να τα αρχίσουν τα παιδιά στο τέλος της βρεφικής ηλικίας. Μπορούν να ξεκινήσουν σε ένα ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες» λέει ο κ.Νικηταράς. Πάντα βέβαια πρέπει να τα προσέχουμε και να τα επιβλέπουμε στις πρώτες τους προσπάθειες. 

Μετά από ένα διάστημα – αφού πρώτα έχουμε διαπιστώσει ότι το παιδί έχει προσαρμοστεί, μπορεί να κάνει πετάλι και να ισορροπεί – οι γονείς μπορούν περάσουν στο επόμενο στάδιο: «Μπορούμε να λασκάρουμε, να χαλαρώσουμε λίγο τις βοηθητικές ρόδες. Έτσι, δεν θα εφάπτονται πάντα στο έδαφος. Το παιδί θα μπορεί για λίγο να ισορροπεί στους δύο βασικούς τροχούς του ποδηλάτου» αναφέρει ο καθηγητής. 

Μίμηση
Το επόμενο στάδιο είναι η μίμηση. Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις πρώτες πεταλιές των παιδιών, λέει ο κ.Νικηταράς. «Καλό είναι να πάμε το παιδί σε ένα χώρο όπου θα βλέπει κι άλλους ποδηλάτες. Το πώς κάνουν ποδήλατο δηλαδή. Σ’ αυτή την ηλικία η ικανότητά του να μιμείται είναι πολύ ανεπτυγμένη». 

Χωρίς βοηθητικές 
Όταν διαπιστώσετε ότι το παιδί έχει πάρει τον «αέρα» του ποδηλάτου μπορείτε να αφαιρέσετε τις βοηθητικές ρόδες. Οι πρώτες απόπειρες μπορούν να γίνουν σε ένα χώρο ελαφρά επικλινές με λίγο κατηφόρα. Οι γονείς βέβαια πάντα πρέπει να είναι κοντά ή πίσω από τον μικρό ή τη μικρή. 

Χώροι για τα πρώτα μαθήματα 
Μεγάλα πάρκα, άλση και πλατείες ενδείκνυνται για τα πρώτα μαθήματα στους μικρούς ποδηλάτες. Και αυτή είναι η καλύτερη εποχή. Μία βόλτα στη φύση μπορεί να συνδυαστεί με τα μαθήματα ποδηλάτου. Ένας από τους ιδανικότερους χώρους είναι τα ολυμπιακά ακίνητα μεταξύ του Φλοίσβου και του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ειδικά το σημείο στην πλατεία νερού. Είναι μία μεγάλη άπλα που βοηθάει τα παιδιά να κάνουν τις πρώτες πεταλιές με άνεση, χωρίς εμπόδια. Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και επίσης σ’ αυτό το σημείο δεν υπάρχουν ούτε πολλοί πεζοί. 
Άλλοι χώροι για τα πρώτα μαθήματα είναι ο περιβάλλων χώρος του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ), το Πεδίον του Άρεως. 


Εξοπλισμός
Το κράνος είναι απαραίτητο, αναφέρει ο κ.Νικηταράς, για να αποφευχθούν τραυματισμοί. Περισσότερη προστασία μπορούν να προσφέρουν επίσης ειδικά προστατευτικά για τους αγκώνες ή τα γόνατα. 

Μικρά μυστικά
-Τα παιδικά ποδηλατάκια χωρίς πετάλια μπορούν να βοηθήσουν τους μικρούς να μάθουν καλή ισορροπία πριν καβαλήσουν το κανονικό ποδήλατο με πετάλι.

-Το χαμήλωμα της σέλας – το πρώτο διάστημα αμέσως μετά την αφαίρεση των βοηθητικών – ώστε τα πόδια να ακουμπούν καλά στο έδαφος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Πολλά παιδιά όταν η σέλα είναι ψηλά, και τα πόδια τους ακουμπούν στις μύτες, φοβούνται ότι θα χάσουν την ισορροπία και θα πέσουν. 

-Αν έχετε διαπιστώσει ότι το παιδί έχει αρκετή αυτοπεποίθηση και δεν φοβάται μπορεί να ξεκινήσει τα πρώτα μαθήματα αμέσως χωρίς βοηθητικές. Υπάρχουν πιτσιρικάδες που είχαν κάνει ποδήλατο μόλις 2-3 φορές με βοηθητικές και στην πρώτη βόλτα χωρίς αυτές έκαναν…χιλιόμετρα! 

-Χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και εδώ. Γονείς ανταλάσσουν εμπειρίες και συμβουλές στη θεματική Παιδί και Ποδήλατο, στο site podilates.gr

Καλές ποδηλατοβόλτες μαζί με τα παιδιά. Και όσο για τις πτώσεις, δεν πρέπει να σας πτοήσουν. Ποιος δεν έχει φάει τούμπα με το ποδήλατο στις πρώτες του βόλτες;

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου