Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Οι μικροί Ρομά στα θρανία

Ρεπορτάζ της Λίζας Γ. Τσοπανάκη στη Ροδιακή

Μια διαφορετική οπτική από αυτή που γνωρίζουμε για τους Ρομά έδωσαν χθες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Plaza” στα πλαίσια του προγράμματος «εκπαίδευση των παιδιών Ρομά», καθηγητές και μαθητές, αποδεικνύοντας πως οι μικροί Ρομά θέλουν και μπορούν να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία. 


Οι περίπου 25 μαθητές που φοιτούν στα δημοτικά και γυμνάσια της περιοχής μας, απέδειξαν πως με τη σωστή καθοδήγηση, μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές της βασικής εκπαίδευσης. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι αντιπεριφερειάρχες κ. Φώτης Χατζηδιάκος, και κ. Αντώνης Χατζηιωάννου και η τοπική σύμβουλος και υπεύθυνη λειτουργίας του κέντρου πρόληψης ΔΙΟΔΟΣ κ. Ιωάννα Μαρίνου που απεύθυναν χαιρετισμό, συγχαίροντας τους εκπαιδευτικούς για σημαντικό το έργο τους. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος κ.κ. Μάνο Δεληγιαννάκη, Ξένια Λάμπρου, Νεφέλη Βρατσάλη, Έλλη Γιαννάκη, Γεωργία Λιάτσου, Βάνα Δεληγιώργη παρουσίασαν όσα έχουν καταφέρει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, διάβασαν αποσπάσματα από ημερολόγια που κρατούσαν κατά τη διάρκεια του έτους, παρουσίασαν δρώμενα, διάβασαν ποιήματα και έκλιναν ρήματα, ενώ παρακολούθησαν μουσικά ακούσματα από μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Ρόδου, αφήγηση μουσικού παραμυθιού από την κ. Γιαννάκη, αφήγηση μικρής ιστορίας από την κ. Λιάτσου, ενώ αργότερα παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια. 

Μάλιστα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές Ρομά, συνεργάστηκαν τη Δευτέρα με τους σπουδαστές της Βασικής Τουριστικής Σχολής Ρόδου (Ε.Π.Α.Σ) παρασκευάζοντας γλυκά τα οποία και προσέφεραν στους συμμαθητές τους αλλά και σε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. 

Την εκδήλωση προλόγισε η υπεύθυνη του προγράμματος «εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» και καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ελένη Σκούρτου η οποία αναφέρθηκε στη βιωματική εμπειρία των παιδιών Ρομά μέσα από την παρασκευή γλυκών κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ημέρας, αλλά και τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Ρομά. 

Ο συντονιστής διαμεσολαβητών του προγράμματος κ. Παϊτέρης, απευθύνθηκε στα παιδιά, δίνοντας τους συμβουλές για το μέλλον τους, ενώ σημείωσε πως «δεν πρέπει να υπάρχει ρατσισμός μεταξύ μας γιατί δεν θα πάμε μπροστά σαν κράτος» τονίζοντας πως αποτελούν και οι ίδιοι οι Ρομά κομμάτι της Ελλάδας και δεν θα πρέπει να ντρέπονται που είναι Ρομά. 

Μιλώντας για την αποδοχή τους στην κοινωνία, ο κ. Παϊτέρης επεσήμανε πως «αν η ίδια η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί όλους τους ανθρώπους δεν θα πάμε μπροστά» ενώ τόνισε πως είναι μεγάλη ευκαιρία το σχολείο και πως πρέπει να εκμεταλλευτούν τα εφόδια γνώσης που τους παρέχουν οι εκπαιδευτικοί. «Το σχολείο αποτελεί τη μόνη διέξοδο, πρέπει να σταματήσετε να αρραβωνιάζεστε και να παντρεύεστε από τόσο μικροί! Το παιδί θα κάνει παιδί; Διαβάστε, συνεργαστείτε με φορείς» επεσήμανε ο κ. Παϊτέρης. 

Ο διευθυντής του 15ου δημοτικού σχολείου κ. Δημήτρης Μουτζάνος μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετώπισε πέρσι, την πρώτη χρονιά που φοίτησαν οι μαθητές στο σχολείο, ενώ τόνισε πως πρέπει να έχουν ως παράδειγμα στη ζωή τους τον διαμεσολαβητή κ. Παϊτέρη. 

«Έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ο σύλλογος διδασκόντων αγκάλιασε τους μαθητές αλλά και οι συμμαθητές τους το ίδιο. Οι εκπαιδευτικοί έχουν κάνει μια πολύ καλή δουλειά, σας καμαρώνουμε και θα χαρούμε να σας δούμε κάπου ανώτερα τις επόμενες χρονιές» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ματζάνος. 

Στην παρέμβασή της η εκπαιδευτικός κ. Βρατσάλη τόνισε πως για πρώτη φορά φοιτούν μαθητές από τον καταυλισμό του Κορακόνερου στο γυμνάσιο, γεγονός που αποτελεί επιτυχία ενώ σημείωσε «αν ρωτήσετε και τους υπόλοιπους Ρομά θα πουν ότι θέλουν να πάνε και εκείνοι στο γυμνάσιο όπως ο Βασίλης και ο Βαγγέλης και περιμένουν πότε θα έρθει η ώρα». Η ίδια ανέφερε πως το πρώτο εμπόδιο ξεπερνιέται όταν περάσουν από την πρώτη στη δευτέρα γυμνασίου, αφού τότε είναι πιο πιθανό να τελειώσουν και το γυμνάσιο. 

Μαθητές του μουσικού Γυμνασίου Ρόδου συνοδεία του καθηγητή τους κ. Ηλία Αναστασιάδη τραγούδησαν για τους μικρούς Ρομά, ενώ λίγο αργότερα ο Κωνσταντίνος, ένας αυτοδίδακτος Ρομά έπαιξε μπουζούκι συνοδευόμενος από τους μαθητές του μουσικού. 

Η κ. Λάμπρου λίγο πριν ξεκινήσει η παρουσίαση των μαθητών και τα όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι πολύ δύσκολο για τα ίδια τα παιδιά να φοιτούν σε τάξη με πολύ μικρότερους ηλικιακά συμμαθητές. 

«Δυσκολεύτηκαν τα παιδιά και το λέω πρώτα σαν άνθρωπος και μετά σαν εκπαιδευτικός» σημείωσε η κ. Λάμπρου ενώ, μιλώντας για την εμπειρία της κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τόνισε πως «δεν μαθαίνουμε μόνο εμείς στα παιδιά κάτι, μαθαίνουμε και εμείς από τα παιδιά».

Πηγή: Ροδιακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου