Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Γνωριμία με τον κόσμο του βιβλίου

Μια είναι η ημέρα η αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο, αλλά μπορεί να γίνει στη διάρκειά της μια γνωριμία με έναν φίλο που θα μείνει κοντά στα παιδιά σ’ όλη τους την ζωή.

Όμως ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, φρόντισε να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά να γνωρίσουν, εάν δεν το έχουν ήδη κάνει, τον μαγικό κόσμο που θα ανοίγεται μπροστά τους κάθε φορά που θα ξεφυλλίζουν ένα βιβλίο.
Έτσι διοργανώνει και φέτος με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου ένα ολόκληρο δεκαήμερο εκδηλώσεων, για να γνωρίσουν τη μαγεία της ανάγνωσης. Όχι της υποχρεωτικής που κάνουν επειδή είναι μαθητές, αλλά αυτής που γίνεται για προσωπική απόλαυση.
Στόχος των εκδηλώσεων του δεκαήμερου είναι «να φέρουμε σε επαφή το παιδί με το βιβλίο, να το αγαπήσει και να το κάνει τον αχώριστο φίλο του», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, παρουσιάζοντας το δεκαήμερο πρόγραμμα, το οποίο αρχίζει στις 29 Μαρτίου, με τον συγγραφέα Βαγγέλη Τασιόπουλο να επισκέπτεται την περιφερειακή βιβλιοθήκη Τριανδρίας, για να γνωρίσει τους μικρούς επισκέπτες της.
Άλλωστε είναι γνωστό, και το τόνισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, ότι οι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες του δήμου συμβάλλουν καθημερινά και στη διάρκεια όλης της χρονιάς στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το δέος που προκαλεί το βιβλίο σε πολλούς μικρούς αλλά και μεγάλους.
Το πρόγραμμα θα συνεχισθεί με παρουσίαση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος στον παιδικό σταθμό Κοπερτί και με την επίσκεψη της συγγραφέως Ελίνας Μαρμαρίδου στις 31 Μαρτίου στην πρότυπη βιβλιοθήκη της Κασσάνδρου.
Όμως, η αγάπη για το διάβασμα μπορεί να καλλιεργηθεί και μέσω άλλων δράσεων. Έτσι στις 2 Απριλίου θα γίνει μια γιορτή στο προαύλιο του 1ου δημοτικού σχολείου Ειδικής Αγωγής.
Την ίδια ημέρα, το μήνυμα της φιλαναγνωσίας θα ακουστεί και από τα ερτζιανά σε εκπομπή του 9.58 της ΕΡΤ, ενώ την επομένη οι συγγραφείς Κατερίνα Καριζώνη, Βαγγέλης Τασιόπουλος και Νίκος Αρναούτης θα επισκεφθούν την Κοζάνη. Στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης έχουν προσκληθεί μαθητές από σχολεία της Κοζάνης και της γύρω περιοχής, για να κουβεντιάσουν με τους συγγραφείς για θέματα που τους απασχολούν. Την περιφερειακή βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης θα επισκεφθεί στις 4 Απριλίου η συγγραφέας Όλγα Σεχίδου, ενώ το πρωί του Σαββάτου 6 Απριλίου, στις 11.30, τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν στο «Ολύμπιον», με δωρεάν είσοδο, μια κινηματογραφική προβολή και την επομένη, την ίδια ώρα αλλά στο «Αθήναιον» την παράσταση του παιδικού μιούζικαλ «Ο Τζακ και η φασολιά». Η είσοδος για τα παιδιά θα είναι ελεύθερη, ενώ οι ενήλικες που θα τα συνοδεύουν θα πληρώσουν το μισό εισιτήριο, δηλαδή πέντε ευρώ.
Αισιόδοξο σίγουρα είναι το μήνυμα που στέλνουν οι έρευνες που έδειξαν, όπως ανέφερε ο Γιώργος Μαραντέλος, ότι «το βιβλίο ξανακερδίζει τις καρδιές των αναγνωστών» και σημαντικός είναι ο ρόλος που μπορούν να παίξουν σε αυτή τη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης οι βιβλιοθήκες, όπου όλη τη χρονιά μικροί και μεγάλοι μπορούν να διαβάσουν ή να δανειστούν βιβλία που ενδέχεται να είναι δύσκολο να αγοράσουν από τα βιβλιοπωλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου