Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Συχνές ερωτήσεις για τις απουσίες, την επίδοση, τις απαλλαγές και την εγγραφή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Το Γυμνάσιο Καλαμωτής Xίου συγκέντρωσε στην ιστοσελίδα του συχνές ερωτήσεις μαθητών – γονέων. Διαβάστε παρακάτω πολύ χρήσιμες πληροφορίες για πρακτικά ζητήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Απουσίες

Τι γίνεται όταν αρρωστήσει το παιδί μου; Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι;
Οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών έχουν εξολοκλήρου την ευθύνη για τη φοίτηση των μαθητών, γι αυτό πρέπει: 1. Να φέρνετε οι ίδιοι στο σχολείο βεβαίωση γιατρού ή δημόσιου Νοσηλευτικού Ιδρύματος, όταν ο μαθητής απουσίασε περισσότερο από δύο (2) μέρες για λόγους υγείας, για να δικαιολογηθούν οι απουσίες. Τη βεβαίωση αυτή υποβάλετε με αίτησή σας. 2.Να φέρετε οι ίδιοι ενυπόγραφο σημείωμα για την απουσία μέχρι δύο (2) ημερών για ασθένεια ή για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους. Μπορείτε να υποβάλετε δικαιολογητικά για τις απουσίες του μαθητή, μιας ή δύο ημερών, μόνο όταν απουσιάζει σε όλη τη διάρκεια του ημερησίου προγράμματος λειτουργίας του σχολείου. Με δικά σας ενυπόγραφα σημειώματα, μπορείτε να δικαιολογήσει το πολύ 10 ημερών απουσία για όλο το σχολικό έτος. Τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά πρωτοκολλούνται απαραιτήτως στο κανονικό πρωτόκολλο αλληλογραφίας ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ιατρική βεβαίωση ή το σημείωμα πρέπει να προσκομισθούν στο σχολείο, το αργότερο μέχρι δέκα (10) μέρες, μετά την επάνοδο του μαθητή. Αλλιώς χαρακτηρίζονται εκπρόθεσμα.

Πόσες απουσίες μπορώ να κάνω; Τι συμβαίνει όταν τις ξεπεράσω;
α) Δικαιούσαι έως πενήντα (50) απουσίες ανεξάρτητα από το λόγο στον οποίο οφείλονται. β) Έως εκατό (100), από τις οποίες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται. γ) Αν έχεις τουλάχιστον δέκα πέντε (15) μέσο όρο βαθμολογίας και η διαγωγή σουυ είναι κοσμιότατη, κατ' εξαίρεση ο σύλλογος των διδασκόντων με ειδική πράξη του χαρακτηρίζει επαρκεί τη φοίτηση μαθητή που σημείωσε απουσίες περισσότερες από εκατό (100) και όχι πέρα των εκατόν πενήντα (150) με την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες που είναι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες.

Επίδοση

Τι βαθμό πρέπει να βγάλω για να περάσω την τάξη;
α) Όταν έχεις σε κάθε μάθημα βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 10 β) Όταν έχεις σε 1 έως και 4 μη βασικά μαθήματα βαθμό μικρότερο του10 και μέσο όρο όλων των μαθημάτων 10 ή περισσότερο γ) Όταν έχεις σε 1 έως και 4 βασικά μαθήματα βαθμό μικρότερο του 10 και μέσο όρο όλων των βασικών μαθημάτων από 12.5 και πάνω. δ) Όταν έχεις σε 1 έως και 4 οποιαδήποτε μαθήματα βαθμό μικρότερο του 10 και μέσο όρο όλων των μαθημάτων από 10 και πάνω και μέσο όρο όλων των βασικών μαθημάτων από 12.5 και πάνω

Πότε δίνονται οι έλεγχοι;
Στο τέλος κάθε τριμήνου σε ημερομηνία που καθορίζει ο Σύλλογος των διδασκόντων. 

Πότε γράφουμε εξετάσεις;
Στο τέλος του σχολικού έτους. 

Έμεινα μετεξεταστέος (σε περισσότερα από 4 μαθήματα) Τώρα τι γίνεται;
Ο μαθητής που δεν εμπίπτει σε καμμία από τις περιπτώσεις των προηγουμένων παραγράφων του παρόντος δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, οπότε οφείλει να φοιτήση και πάλιν στην ίδια τάξη με την επιφύλαξη των διατάξεων της §2 του άρθρου 2 του Π.Δ.580/82

Απαλλαγές

Τι έγγραφα χρειάζονται για προσωρινή / μόνιμη απαλλαγή στη Γυμναστική;
Η αίτηση απαλλαγής βρίσκεται σε αυτή την Ιστοσελίδα στο μενού Λειτουργία Σχολείου->Έγγραφα για καθηγητές. Μπορείς να τη συμπληρώσεις και να την εκτυπώσεις. Επειδή η απαλλαγή γίνεται για λόγους φυσικής ικανότητας, πρέπει να συνοδεύεται από Ιατρική Γνωμάτευση. Λεπτομέρειες για τη νομοθεσία μπορείς να διαβάσεις εδώ: http://dide.kyk.sch.gr/gfa/uploads/nomothesia/apallagi.pdf

Τι έγγραφα χρειάζονται για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά;
Για την απαλλαγή αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του μαθητή αν είναι ανήλικος ή του ιδίου αν είναι ενήλικος, στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της εγκεκριμένης επιλογής.

Εγγραφές

Τι χρειάζεται να κάνω για να γράψω το παιδί μου στο Γυμνάσιο;
Εγγραφές στα Γυμνάσια και Λύκεια γίνονται μόνο για τους μαθητές οι οποίοι για πρώτη φορά θα φοιτήσουν στη Α' (πρώτη) τάξη. 1.Για την εγγραφή μαθητή στην Α' τάξη των Γυμνασίων, που έχουν έδρα εκτός των αστικών κέντρων, ο γονέας κάθε μαθητή καταθέτει μέχρι 15 Ιουνίου, το αργότερο, στο Δημοτικό σχολείο, στην Στ'' τάξη του οποίου φοιτά, σχετική δήλωση εγγραφής σε ένα από τα Γυμνάσια που λειτουργούν εκτός των αστικών κέντρων της περιοχής. Οι δηλώσεις αυτές παραμένουν στο Δημοτικό σχολείο. Με ευθύνη του Διευθυντή του Δημοτικού σχολείου τα απολυτήρια μαζί με ονομαστική κατάσταση διαβιβάζονται στο Γυμνάσιο του προορισμού τους με απόδειξη.

Το παιδί μου έχει αποφοιτήσει από Δημοτικό παλαιότερα (όχι την προηγούμενη σχολική χρονιά) . Τι πρέπει να κάνω για να το γράψω στο Γυμνάσιο;
Μαθητές που αποφοίτησαν από το Δημοτικό Σχολείο τα προηγούμενα σχολικά έτη και επιθυμούν να εγγραφούν στην Α' τάξη του Γυμνασίου καταθέτουν το απολυτήριο που έχουν στα χέρια τους στο Γυμνάσιο στο οποίο δικαιούνται να εγγραφούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου