Η δραματική έκκληση της διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων Τρικάλων Κατερίνας Νικολαΐδου, με αφορμή ένα περιστατικό υποσιτισμένου παιδιού στο νηπιαγωγείο της περιοχής
Στα 22 χρόνια της καριέρας της ως δασκάλα δεν είχε συναντήσει ανάλογο περιστατικό: ένα εξάχρονο αγοράκι επέστρεψε, ύστερα από αρκετές ημέρες απουσίας, στο νηπιαγωγείο φανερά αδυνατισμένο και με τρέμουλο σε όλο του το σώμα. Η εικόνα μιλούσε από μόνη της: το παιδί πεινούσε.
Hταν αυτή η εικόνα που έπεισε τη διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων Τρικάλων Κατερίνα Νικολαΐδου να γράψει μία επιστολή και να την απευθύνει προς τους συναδέλφους της, προκειμένου, όπως εξηγεί πλέον στα «ΝΕΑ», να τους ενεργοποιήσει για το πρόβλημα υποσιτισμού στα σχολεία: εφόσον καταγραφεί το πρόβλημα που καταγγέλλεται κατά περίπτωση το τελευταίο διάστημα, όπως λέει, μπορεί να αντιμετωπισθεί οργανωμένα από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στο σχολείο, στο οποίο είναι διευθύντρια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στους Γόμφους του καλλικρατικού Δήμου Πύλης Τρικάλων, εργάζονται οκτώ εκπαιδευτικοί και φοιτούν συνολικά 52 παιδιά στις τάξεις του δημοτικού και στο νηπιαγωγείο.
«Στο σχολείο μας ποτέ δεν είχαμε περιστατικά υποσιτισμού μαθητών. Μέχρι σήμερα. Οταν με ενημέρωσαν για το 6χρονο αγόρι, το σοκ ήταν μεγάλο. Επισκέφθηκα την οικογένεια στο σπίτι της και διαπίστωσα πως δεν υπήρχε πουθενά ένα παιχνίδι. Οι γονείς, με καταγωγή από την Αλβανία, ζουν στα Τρίκαλα την τελευταία δεκαετία, ωστόσο ο πατέρας προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να κάνει κανένα μεροκάματο, το οποίο συχνά δεν το πληρώνεται», περιγράφει η διευθύντρια.
Οπως χαρακτηριστικά της είπε η μητέρα του εξάχρονου αγοριού, έχουν να πάρουν χρήματα από τα Χριστούγεννα. Το μεγάλο παιδί της οικογένειας είναι ένα κοριτσάκι, μαθήτρια στη Β' Δημοτικού με σοβαρό πρόβλημα καρδιάς, «ενώ η μητέρα έχει πάθει κατάθλιψη. Ηδη η Εκκλησία έχει αναλάβει για ένα εξάμηνο να τους παρέχει τα απαραίτητα ενώ κάνουμε στα παιδιά δωρεάν ιδιαίτερα μαθήματα», συμπληρώνει η κ.Νικολαΐδου.
«δεν ειµαστε απλοι υπαληλλοι»
Η κατάσταση αυτής της οικογένειας ήταν και η αφορμή, όπως εξηγεί, για να στείλει την επιστολή στους εκπαιδευτικούς του Νομού Τρικάλων. «Ηρθε, νομίζω, η ώρα να αφήσουμε στην άκρη για λίγο τα δικά μας προβλήματα και να δούμε πιο προσεκτικά αυτές τις περιπτώσεις. Δεν είμαστε απλοί υπάλληλοι που κάνουμε τη γραφική δουλειά μας και κάπου εκεί τελειώνουμε. Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε άλλο πια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο πια. Είμαστε δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί. Είμαστε άνθρωποι! Θα επιτρέψουμε να καταστραφούν αυτά τα παιδιά; Θα επιτρέψουμε να χαθεί το μέλλον της πατρίδας μας; Θα αδιαφορήσουμε;» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή που απηύθυνε στους συναδέλφους της.
Αυτό που προτείνει μάλιστα η κ. Νικολαΐδου είναι να γίνει σε πρώτο στάδιο μια καταγραφή και διασταύρωση πληροφοριών για τον αριθμό των παιδιών που πεινούν και στη συνέχεια να δημιουργηθεί μια ομάδα εκπαιδευτικών, η οποία να μπορεί να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με διάφορους φορείς και οργανισμούς για την βοήθεια αυτών των παιδιών. «Να παρέχονται από συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων δωρεάν μαθήματα σε παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα - αγγλικά, ενισχυτική διδασκαλία...» τονίζει η διευθύντρια του σχολείου.
«Είναι, δυστυχώς, συχνό φαινόµενο»
Η περίπτωση του 6χρονου αγοριού πάντως δεν είναι η μοναδική. Δάσκαλοι και καθηγητές σε σχολεία της χώρας έρχονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αντιμέτωποι με τέτοιες εικόνες.
«Είναι, δυστυχώς, συχνό το φαινόμενο και το συναντά κανείς παντού. Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για το πόσα παιδιά υποσιτίζονται, κι αυτό γιατί οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί όταν εντοπίζουν τέτοια περιστατικά προσπαθούν χωρίς να δώσουν μεγάλες διαστάσεις να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το πρόβλημα. Πάντως αντιμετωπίζουμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με υπευθυνότητα», εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Σταύρος Πετράκης.
Κάπως έτσι ενήργησαν πρόσφατα δάσκαλοι σε διάφορα σχολεία της Λάρισας, είτε δίνοντας τρόφιμα απευθείας στην οικογένεια είτε πληρώνοντας τα έξοδα εκδρομών για παιδιά από οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή ακόμη αγοράζοντας προϊόντα από το κυλικείο για τους συγκεκριμένους μαθητές.
ΣΙΤΙΣΗ στα σχολεια
Μεσημεριανό και κολατσιό, διανομή φρούτων και γάλακτος
Πολιτεία, φορείς, δήμοι και ΜΚΟ, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στα ελληνικά σχολεία, έχουν ξεκινήσει προγράμματα σίτισης μαθητών. Από τον περασμένο Ιανουάριο η ΔΟΕ, μαζί με την Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), συγκέντρωσαν το ποσό των 60.000 ευρώ από έλληνες και κύπριους δασκάλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με το οποίο δίνουν καθημερινά κολατσιό σε πέντε επιλεγμένα σχολεία - δύο στην Αθήνα και τρία στη Θεσσαλονίκη.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα διανομής φρούτων και γάλακτος σε σχολεία της χώρας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου αποφασίστηκε από το υπουργείο να επιδοτηθεί η κατανάλωση γάλακτος στα σχολεία όλης της χώρας, με περίπου 0,18 ευρώ ανά λίτρο.
Αλλά και ο Δήμος της Αθήνας, μέσω του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, παρασκευάζει και διανέμει φέτος 1.073 μερίδες μεσημεριανού φαγητού καθημερινά σε 69 ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του δήμου, καλύπτοντας πλέον το σύνολο των αιτημάτων για στήριξη μαθητών.
ΙΔΡΥΜΑ Σταύρου ΝΙΑΡΧΟΥ. Σε περίπου 90 σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας - γυμνάσια και λύκεια - με συνολικά 18.000 μαθητές υλοποιείται για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής από το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 το Ινστιτούτο είχε παραδώσει στα σχολεία 1.076.383 μερίδες σάντουιτς, ίδιο αριθμό φρούτων αλλά και 668.683 μερίδες γάλακτος.
Πηγή: Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου