Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Open Data Day 2013

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα για τα ανοιχτά δεδομένα (www.open dataday.org/) με ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα το Open Data Day 2013 διοργανώνεται από την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισ μικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΑΚ) και το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», με την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ερευνητικού έργου MODAP.

Το Open Data Day 2013 θα διοργανωθεί στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τις 10.00 π.μ. έως τις 16.00 μ.μ.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή στο www.ellak.gr/opendataday. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε σε κάποιο workshop, μην ξεχάσετε να φέρετε το laptop σας! 
Όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα λάβουν μέσω email το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.
—–
Αν θέλετε να ενημερώνεστε στο μέλλον σχετικά με δράσεις ανοιχτών δεδομένων μπορείτε να εγγραφείτε στην αντίστοιχη λίστα.

workshops

Φτιάχνοντας LOD από ανοικτά δεδομένα
Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε τη διαδικασία με την οποία ξεκινώντας από ένα απλό σύνολο δεδομένων (π.χ. ένα csv αρχείο) μπορούμε να φτιάξουμε LOD. Θα εξοικειωθούμε με το μοντέλο RDF και τη γλώσσα SPARQL, τις εφαρμογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τελικά θα φτιάξουμε βήμα προς βήμα το ένα σύνολο δεδομένων σε LOD και το αντίστοιχο SPARQL endpoint.

Στατιστικά δεδομένα LOD
Στο εργαστήριο θα ασχοληθούμε ειδικά με τα στατιστικά δεδομένα. Θα γνωρίσουμε τη γλώσσα DSPL και τις δυνατότητες του εργαλείου Google Refine. Επίσης, θα γνωρίσουμε το Data Cube vocabulary για τη δημοσίευση στατιστικών δεδομένων ως LOD. Στο τέλος του εργαστηρίου θα δημιουργήσουμε LOD δεδομένα από τα ανοικτά δεδομένα της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ανωνυμοποίηση για ανοικτά δεδομένα
Στο εργαστήριο θα μας απασχολήσει το πρόβλημα της διατήρησης της ιδιωτικότητας όταν δημοσιεύουμε ανοικτά δεδομένα, καθώς και όταν συνδυάσουμε πολλά σύνολα δεδομένων. Θα γνωρίσουμε τους πιθανούς κινδύνους, μεθόδους για να τους μειώσουμε, καθώς και πιθανά εργαλεία. Στο τέλος του εργαστηρίου θα ανωνυμοποιήσουμε ανοικτά σύνολα δεδομένων.

Μητρώα επιχειρήσεων ως LOD
Στο εργαστήριο θα δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να δημοσιεύσουμε Μητρώα Επιχειρήσεων ως LOD. Θα ξεκινήσουμε εντοπίζοντας τις διαθέσιμες πηγές δεδομένων, τα βήματα για την αυτόματη εξαγωγή δομημένης πληροφορίας, φτάνοντας μέχρι τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μητρώου επιχειρήσεων σε LOD. Ανοίγουμε δεδομένα Το εργαστήριο απευθύνεται ειδικά σε εκπροσώπους δημοσίων αρχών. Εάν ο οργανισμός σας έχει δεδομένα που θέλει να προσφέρει ανοικτά, ελάτε να σας δείξουμε τον τρόπο. Θα ασχοληθούμε με τη δημιουργία μεταδεδομένων, την επιλογή της κατάλληλης άδειας, το μετασχηματισμό των δεδομένων σε ανοικτούς μορφότυπους και τελικά την ανοικτή διάθεση των δεδομένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου