Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ZooBurst, free ψηφιακό διαδικτυακό εργαλείο αφήγησης

To ZooBurst είναι ένα εργαλείο digital storytelling για τη δημιουργία 3D pop-up βιβλίων, δηλαδή τρισδιάστατων αναπαραστάσεων ιστοριών και σεναρίων σε ένα χώρο όπου μπορούν να πάρουν «ζωή» και να γίνει εύκολα και γρήγορα η αναπαραγωγή τους. Τα ZooBurst βιβλία είναι online και μπορείτε να τα διαβάσετε χρησιμοποιώντας μόνο έναν web browser με Adobe Flash plug-in.
Τα βιβλία που δημιουργούνται αποτελούνται από χαρακτήρες και σκηνικά που μπορούν να προσθέσουν οι συγγραφείς τους είτε κάνοντας upload δικά τους αντικείμενα, είτε χρησιμοποιώντας ήδη έτοιμα από μια ενσωματωμένη βάση με περισσότερες από 10,000 δωρεάν εικόνες και υλικά. Υπάρχει ακόμα δυνατότητα ηχογράφησης φωνής και ενσωμάτωσής της στους χαρακτήρες της ιστορίας. Η πρόσβαση σε κάθε ZooBurst βιβλίο μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους όπως μέσω υπερσυνδέσμου (hyperlink) ή μέσω κάποιου website ή blog. Τέλος, υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης ενός forum συζήτησης για κάθε βιβλίο ώστε να παρέχεται ένας εικονικός χώρος όπου μπορούν να αλληλεπιδρούν οι αναγνώστες μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν ιδέες για νέα βιβλία, να δημιουργούν μαζί και μοιράζονται υλικό και εμπειρίες.
Για να δημιουργήσετε ένα νέο βιβλίο, θα πρέπει αρχικά να συμπληρώσετε την φόρμα με τα στοιχεία που σας ζητούνται: 1. πληκτρολογείτε τον τίτλο του βιβλίου που θα δημιουργηθεί, 2. πληκτρολογείτε μια περιγραφή για το βιβλίο. Στην ίδια φόρμα σας δίνετε η δυνατότητα να επιλέξετε για περιορισμένη ή ελεύθερη πρόσβαση στο βιβλίο, καθώς και να επιτρέψετε ή όχι τον σχολιασμό του βιβλίου.
Στην κεντρική οθόνη σχεδιασμού του βιβλίου υπάρχουν οι επιλογές: 5. αναζήτηση εικόνων από τη βιβλιοθήκη με κειμενική περιγραφή, 6. ανέβασμα εικόνας από τον προσωπικό σας υπολογιστή, 7. επιλογή για το πού θα τοποθετηθεί η εικόνα, πάνω στο βιβλίο ή στο φόντο, 8. προσθήκη αφήγησης για τη συγκεκριμένη σελίδα, 9. διαχείριση σελίδων, γρήγορη μετακίνηση από μία σελίδα σε μια άλλη καθώς και προσθήκη νέας σελίδας, 10. επιμέρους επιλογές για την εμφάνιση του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται οι χαρακτήρες του βιβλίου, όπως το μέγεθός του και η γωνία προβολής.
Ως εκπαιδευτικό εργαλείο, το ZooBurst παρέχει στους μαθητές νέους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διηγηθούν ιστορίες, να παραδίδουν παρουσιάσεις, να γράφουν εκθέσεις και να εκφράζουν σύνθετες ιδέες. Επίσης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί το βιβλίο της τάξης με τα σημαντικότερα γεγονότα της σχολικής χρονιάς. Τέλος, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της ιστορίας ή και στο μάθημα της γεωγραφίας με χάρτες και μνημεία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου