Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

“Athens Plaython”: Μετατρέπουν την Αθήνα… σε παιχνιδότοπο!

Ό,τι παιχνίδια φανταστείτε θα τα βρείτε στο φεστιβάλ Athens Plaython! Οι πλατείες της Αθήνας, ακόμη και ορισμένοι τοίχοι που χρησιμεύουν για βιντεοπροβολές γεμίζουν χρώμα και χαρά. Κρυμμένοι θησαυροί, video games, «αποστολές» με ζόμπι και παιχνίδια με ακροβατικά στοιχεία...! Γεμάτο με διαδραστικά παιχνίδια και νέες τεχνολογίες, το Athens Plaython ήρθε σαν ένα πρωτόγνωρο «κύμα» που χαρίζει ζωή, χρώμα και χαμόγελα στους Έλληνες. Περίπου 3.000 άτομα, παιδιά και ενήλικες και 35 εθελοντές «αγκάλιασαν» το τελευταίο φεστιβάλ “Athens Plaython” στην Τεχνόπολη (29-30 Σεπτέμβρη)... γιατί το παιχνίδι δεν είναι δικαίωμα μόνο των μικρών! Η Άρτεμις Παπαγεωργίου, υπεύθυνη οργάνωσης του Athens Plaython και η Μαρία Σαριδάκη, υπεύθυνη έρευνας και επικοινωνίας, μιλούν στο flowmagazine.gr για το σκοπό του φεστιβάλ και τη σημασία του gaming στην Ελλάδα της κρίσης.

«To Athens Plaython αλλάζει τη διάθεσή μας και αναδεικνύει την Αθήνα μέσα από μια διαφορετική ματιά. Η χαρά και η δυναμική του παιχνιδιού είναι ανεκτίμητη... πόσο μάλλον σε ημέρες με δεδομένη την κρίση. Ας απελευθερωθούμε από το ταμπού του ενήλικα απέναντι στο παιχνίδι!», ισχυρίζεται η Άρτεμις Παπαγεωργίου στο flowmagazine.gr.

Το Φεστιβάλ Plaython… δεν είναι μόνο παιχνίδι!

Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες βάζουν τα δυνατά τους στο στήσιμο παιχνιδιών, ενώ τα ολοήμερα εργαστήρια νέων τεχνολογιών εκπαιδεύουν τον κόσμο γύρω το σχεδιασμό ενός παιχνιδιού με απλά υλικά. Και όμως, το παιχνίδι μπορεί να αναβαθμίσει ακόμα και την καθημερινή ζωή στην πόλη... αφού οδηγεί προς τη συνεργασία ανθρώπων από διαφορετικούς «κύκλους». Πέρυσι, το φεστιβάλ φιλοξενούσε τρία εργαστήρια νέων τεχνολογιών με μεγάλη επιτυχία!


Νέοι γονείς, έφηβοι, άνεργοι αλλά και εκπαιδευτικοί, γιατροί και καλλιτέχνες 20-30 ετών δίνουν κάθε φορά το παρόν στο διήμερο φεστιβάλ ή στις υπόλοιπες δράσεις της ομάδας. Σκοπός τους... να μπει ο κόσμος στη θέση του παίκτη, αλλά και του σχεδιαστή! Όπως αναφέρει η Μαρία Σαριδάκη στο flowmagazine.gr: «Ο κόσμος μπορεί να μάθει να στήνει ένα παιχνίδι, είτε με είτε χωρίς τεχνολογία. Εγώ τόσα χρόνια νόμιζα ότι είναι ακατόρθωτο, αλλά χρειάζεται κυρίως φαντασία. Είναι σαν ένα καταφύγιο... για τους ενήλικες!».

Η ιδέα για το πρώτο Φεστιβάλ «παιχνιδιού» στην Αθήνα

Την αρχή για το πρώτο Athens Plaython έκανε η Χλόη Βαρελίδη και η Άρτεμις Παπαγεωργίου, όταν το 2010 αποφάσισαν να χαρίσουν διασκέδαση στους Έλληνες μέσα στην οικονομική κρίση. Είχαν γοητευτεί από παρόμοια φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο και την Αγγλία και έβαλαν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα μεγάλο δίκτυο ανθρώπων που να αγαπούν τη συνεργασία και το παιχνίδι! Αποτέλεσμα ήταν να βγουν δεύτερες στο Tedxchallenge πριν από ενάμιση χρόνο.

«Σαν ομάδα βλέπουμε το παιχνίδι, όχι μόνο με την έννοια της αθωότητας… αλλά και της αλλαγής, της γνώσης και της αλληλοβοήθειας των πολιτών. Το παιχνίδι μπορεί να απελευθερώσει τον εαυτό μας!», συνεχίζει η κ. Σαριδάκη στο flowmagazine.gr. Το πρώτο Athens Plaython πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη του 2011 στο Κ44, με 5 παιχνίδια και περίπου 1.000 άτομα να παίζουν ασταμάτητα. Η ανταπόκριση του κόσμου απέδειξε ότι η Αθήνα έχει ανάγκη από μια διασκεδαστική γιορτή για όλες τις ηλικίες!

Η ομάδα του Athens Plaython πάντως ετοιμάζεται ήδη για το τρίτο φεστιβάλ, καλώντας τον κόσμο σε διαγωνισμούς ιδεών σχετικά με τα παιχνίδια νέων τεχνολογιών. Οι καλύτερες ιδέες θα ενσωματωθούν στο επόμενο φεστιβάλ. «Την τελευταία φορά διαγωνίζονταν περίπου 25 ιδέες και στο τέλος επιλέχθηκαν οι 12 από αυτές για τη διοργάνωση. Υπάρχουν πολλές ομάδες που ασχολούνται με το gaming, αλλά μέχρι στιγμής οι διοργανώσεις ήταν ανύπαρκτες», εξηγεί η υπεύθυνη οργάνωσης του Athens Plaython στο flowmagazine.gr.

"Global Game Jam": 48 ώρες για το στήσιμο ενός παιχνιδιού!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι σχεδιαστές καλούνται να στήσουν το δικό τους παιχνίδι μέσα σε 48 ώρες, χωρίς να κοιμηθούν καν! Ο λόγος γίνεται για το Global Game Jam, ένα τριήμερο event με πρωτότυπα ηλεκτρονικά παιχνίδια που θα πραγματοποιηθεί στο CoLab Workspace Athens (Πετράκη 28, Σύνταγμα) από τις 25 έως τις 27 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια διεθνή κίνηση που θα πραγματοποιείται παράλληλα σε περισσότερες από 40 χώρες και διοργανώνεται από το Athens Plaython και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας (HGDA).

Οι συμμετέχοντες συνεργάζονται ανά ομάδες και έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν από παιχνίδια υπολογιστών ή ρόλων, μέχρι street και board games, παιχνίδια δρόμου και υβριδικά. Τα καλύτερα παιχνίδια θα παιχτούν στο επόμενο Plaython Festival, ενώ η νικητήρια ομάδα θα λάβει βραβείο! Άλλωστε, ακόμα και η συμμετοχή σημαίνει πολλά για τους δημιουργούς, αφού δυναμώνει τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο game development και αναδεικνύει τα νέα ταλέντα της... Η τελετή παρουσίασης και βράβευσης θα καλυφθεί μέσω live streaming στο Globalgamejam.org.

Οι ενδιαφερόμενοι άνω των 16 ετών μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.

* Έρχεται φεστιβάλ με παιχνίδια… και για τα άτομα με αναπηρίες! Το Μάιο του 2013 θα διοργανωθεί το «Παιγνιόθεν», ένα ολοήμερο φεστιβάλ στην Πλάκα (πεζόδρομος Υπερείδου) με παιχνίδια δρόμου αφιερωμένα και στα παιδιά με αναπηρίες.
 
Πηγή:  Flow Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου