Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Βιβλιοκριτική παρουσίαση: Ο πόλεμος των φθόγγων

«Μέχρι η αλήθεια να φορέσει τα παπούτσια της, το ψέμα έχει κάνει τον γύρο τού κόσμου». Αυτή η ρεαλιστική διαπίστωση, που αποδίδεται στον Μαρκ Τουέιν, επαληθεύτηκε με τρόπο σωρευτικό το καλοκαίρι τού 2012, όταν μια δασκάλα διατύπωσε την ασύστατη κατηγορία ότι η νέα Γραμματική τής Ε΄-Στ΄ δημοτικού (υπό Ε. Φιλιππάκη-Warburton, Μ. Γεωργιαφέντη, Γ. Κοτζόγλου, Μ. Λουκά) καταργεί γράμματα του αλφαβήτου. Η σαγήνη αυτού του ψέματος ήταν τόσου βαθμού και τέτοιας φύσεως, ώστε να σταθεί αφορμή για την αλυσίδα δημοσιευμάτων που αποτέλεσαν τη φωνηεντιάδα, όπως έξυπνα αποκλήθηκε, ή τον πόλεμο των φθόγγων, όπως εύστοχα τον προσδιόρισε ο συγγραφέας στον τίτλο τού βιβλίου του...  
Διαβάστε τη συνέχεια της βιβλιοκριτικής παρουσίασης του  Θ. Μωυσιάδη, όπως δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιό του. Θα σας προτείναμε να μην περιοριστείτε στη συγκεκριμένη ανάρτηση, αλλα να ανατρέξετε και στα υπόλοιπα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε ο δημιουργός, όχι μόνο χάριν της ενδιαφέρουσας θεματολογίας, αλλά και για την προσεγμένη γλώσσα με την οποία παρουσιάζονται.

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ θερμά για την επαινετική παρουσίαση της βιβλιοκριτικής. Μου δίνει ξεχωριστή χαρά, όμως, ότι θέματα παραγνωρισμένα όπως τα γλωσσικά φαίνεται να συγκινούν ευαίσθητους ανθρώπους όπως εσείς. Εύχομαι καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή