Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ανοιχτά μαθήματα και διαλέξεις στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ δίνουν προτεραιότητα στο σήμερα, εγκαινιάζοντας από φέτος τονπρώτο κύκλο ανοιχτών μαθημάτων, μια σειρά διαλέξεων με άξονα την πολιτική, τη σκέψη, την ιστορία και την κουλτούρα, για όλους εκείνους που αναζητούν απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα της εποχής μας. 

Με τη μορφή διαλέξεων πανεπιστημιακού επιπέδου, μάχιμοι διανοούμενοι με ενεργό και παρεμβατικό ρόλο, συνεχώς παρόντες στα τεκταινόμενα και ειδικοί, ο καθένας στον τομέα του, θα αναπτύξουν σε τρίωρες συναντήσεις και θα αναλύσουν σε βάθος καίρια ζητήματα της τρέχουσας πραγματικότητας. Τα ανοιχτά μαθήματα, που επιμελείται και συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη, έχουν επιμορφωτικό χαρακτήρα και προσφέρουν συμπυκνωμένη και ταυτόχρονα σφαιρική γνώση, καλλιεργώντας παράλληλα την κριτική σκέψη των συμμετεχόντων. Απευθύνονται σε όλους όσοι επιθυμούν την αναβάθμισή τους στον επαγγελματικό χώρο, σε εκείνους που θέλουν να παρεμβαίνουν σε όσα συμβαίνουν ερμηνεύοντας με καθαρή ματιά τις εξελίξεις, σε όσους έχουν έντονες κοινωνικές ανησυχίες και προβληματισμούς, αναζητώντας διέξοδο από τον καθημερινό καταιγισμό πληροφοριών και ηχηρών απόψεων, και τέλος σε όλους εκείνους που πιστεύουν στη συνεχή επιμόρφωση και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Τα ανοιχτά μαθήματα καλύπτουν θέματα με ευρεία απήχηση που εγείρουν ερωτήματα και προσφέρονται για πολλαπλές συζητήσεις. Έπειτα από κάθε διάλεξη ακολουθεί συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα ή Πέμπτη στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118), έναν φιλόξενο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, πλήρως εξοπλισμένο για τις ανάγκες της σύγχρονης διδασκαλίας, μέσα σε ένα πλαίσιο που σέβεται τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής αλλά και τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες. Στο διάλειμμα προσφέρεται καφές ή τσάι σε όλους τους συμμετέχοντες. Στο τέλος κάθε κύκλου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης, εφόσον οι συμμετέχοντες έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διαλέξεων.

Δείτε τα θέματα του πρώτου κύκλου ανοιχτών μαθημάτων και τους εισηγητές τους.

1950-2012: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Ο πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης), Ηλίας Νικολακόπουλος, γνωστός αναλυτής εκλογικών αναμετρήσεων, που ασχολείται ιδιαίτερα με τη διασταύρωση της κοινωνίας με την ιστορία και την πολιτική, έχοντας στο ενεργητικό του βιβλία που αφορούν την ελληνική πολιτική ιστορία, την εξουσία και την κοινωνία, τη δικτατορία και τον εμφύλιο, μιλά για τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα ξεκινώντας από το 1950 και καταλήγοντας στο 2012.

Έναρξη: 11/2/2013 και κάθε Δευτέρα έως και 11/3/2013, από τις 7:30 έως τις 10 το βράδυ 
Διάρκεια: 5 τρίωρες συναντήσεις

ΣΙΝΕΜΑ: ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ
Ο καταξιωμένος κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Δανίκας, παρών σε όλα τα σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, ο οποίος έχει συναντήσει εξέχουσες προσωπικότητες και συνομιλεί με όλους τους αστέρες του παγκόσμιου σινεμά, αναλύει, με αφορμή πέντε εμβληματικές ταινίες, τα πάντα γύρω από το σενάριο, τη σκηνοθεσία, την ενδυματολογία, την ιδεολογία, το ντεκόρ κ.ά. 

Έναρξη: 14/2/2013 και κάθε Πέμπτη έως και 21/3/2013, από τις 7:30 έως τις 10 το βράδυ 
Διάρκεια: 6 τρίωρες συναντήσεις

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Ο καθηγητής φιλοσοφίας στο ΑΠΘ Βασίλης Κάλφας, επιστημονικός επιμελητής σειρών φιλοσοφίας σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, υπεύθυνος με τον Παντελή Μπασάκο για τη μετάφραση των Απάντων του Αριστοτέλη, με συγγραφικό έργο που επικεντρώνεται στη θεωρία και την ερμηνεία της Φιλοσοφίας, αποτυπώνει σε έξι τρίωρες συναντήσεις τη γέννηση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, από τον Θαλή έως τον Αριστοτέλη.

Έναρξη: 1/4/2013 και κάθε Δευτέρα έως και 13/5/2013 (εξαιρείται η Δευτέρα του Πάσχα στις 6/5/2013), από τις 7:30 έως τις 10 το βράδυ 
Διάρκεια: 6 τρίωρες συναντήσεις

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ
Ο Παντελής Καψής, διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ από το 2001 μέχρι το 2010, και της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ από το 2010 έως το 2011, πολύπειρος δημοσιογράφος και πολιτικός συντάκτης με μακρόχρονη παρουσία στα ΜΜΕ, με μάστερ στα οικονομικά από τα Πανεπιστήμια UCL και Brunel, εστιάζει και αναφέρεται σε καυτά ζητήματα της ελληνικής και παγκόσμιας επικαιρότητας που έχουν αντίκτυπο στην πορεία της χώρας και στην καθημερινότητά μας: από τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον νόμο ευθύνης περί υπουργών έως τις βαλκανικές εκκρεμότητες και τις παθογένειες της βιομηχανίας των ΜΜΕ.

Έναρξη: 28/3/2013 και κάθε Πέμπτη έως και 9/5/2013 (εξαιρείται η Μ. Πέμπτη στις 2/5/2013), από τις 7:30 έως τις 10 το βράδυ 
Διάρκεια: 6 τρίωρες συναντήσεις

Περισσότερες πληροφορίες για τα Ανοιχτά Μαθήματα, τα κόστη και τα σημεία στα οποία θα εστιάσουν οι εισηγητές σε κάθε συνάντηση θα βρείτε ΕΔΩ.

Πηγή: Newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου