Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Τα παιδιά στον κόσμο της φιλαναγνωσίας

Σε κυψέλες φιλανάγνωσης και αγάπης για το βιβλίο εξελίσσονται τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Καινοτόμες Δράσεις Ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας των Μαθητών.

Ανάμεσα σε αυτά και το 33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, που είναι ένα από τα πέντε περίπου σχολεία στην περιοχή που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Μάλιστα, πρόσφατα επισκέφτηκε το σχολείο η συγγραφέας παιδικών βιβλίων κα Κατερίνα Παπανικολοπούλου, παρουσιάζοντας το παραμύθι «Η πριγκίπισσα Σταρένια, ο μύλος και τα ξωτικά». Και όχι μόνο! Τα παιδιά ακολουθώντας τα βήματα της συγγραφέως, και με την καθοδήγηση των δασκάλων που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο τους κα Όλγα Καλιάγρα και Βασίλη Μπαρμπαρούση, κατάφεραν μέσα από τη θεατρικότητα, να αφηγηθούν το έργο στους συμμαθητές τους, αφήνοντας μάλιστα τις καλύτερες εντυπώσεις. Στο «παιχνίδι» της αφήγησης, επιστρατεύτηκαν υλικά όπως καπέλα, μουσικά όργανα και πολλά άλλα, και με παραστάσεις κατάφεραν να αποδώσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο το παραμύθι.

Αυτό βέβαια που έχει σημασία ιδιαίτερη, είναι ο σκοπός του προγράμματος που το καθιστά άξιο συνέχισης. Όπως τόνισε η κα Κατερίνα Παπανικολοπούλου, η οποία έχει έτσι κι αλλιώς την εμπειρία επαφής με τα παιδιά, αφού είναι και Νηπιαγωγός, η φιλαναγνωσία κατάφερε να φέρει τους συγγραφείς στα σχολεία, δίνοντας βήμα στους ίδιους να αποκτήσουν άμεση επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στα παιδιά μια πραγματικά ανεπανάληπτη εμπειρία. Σημαντικό ρόλο βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν αναλάβει οι δάσκαλοι, οι οποίοι καταφέρνουν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των παιδιών τόσο προς το βιβλίο, όσο και γενικότερα προς τη λογοτεχνική δράση, τη θεατρικότητα την ελεύθερη έκφραση.

Για το λόγο αυτό εξάλλου, είναι και σημαντικό να συνεχίσει, μιας και εδώ και δύο χρόνια, προσφέρει την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά σε μια εμπειρική ανάγνωση.

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα στην Έρευνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου