Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Μάθημα φιλοζωικής κουλτούρας στα σχολεία – Πρόγραμμα στο δήμο Αθηναίων

Στο Υπουργείο Παιδείας Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κατέθεσε τις προτάσεις της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) ώστε με όποιες δυνάμεις διαθέτει να συνεχίσει και φέτος τις τακτικές επισκέψεις στα σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια για να εμφυσήσει τη φιλοζωική κουλτούρα στα παιδιά αυτού του τόπου.

Αυτός άλλωστε είναι ο μόνος τρόπος, ώστε η επόμενη γενιά να βάλει τέλος στα εγκλήματα εις βάρος των ζώων, που γίνονται παντού στον τόπο μας. Να διδαχτούν οι νέοι άνθρωποι να τα αγαπούν από την παιδική τους ηλικία, να αντιληφθούν νωρίς το μεγαλείο των άλλων ειδών, τις ανάγκες και τα δικαιώματα τους να καταλάβουν ότι δεν είναι όντα κατώτερα από τους ανθρώπους αλλά διαφορετικά με ανάγκες, αισθήσεις και δικαιώματα.

Ο ρόλος του σχολείου στην εκπαίδευση και στην καλλιέργεια του ανθρώπου είναι εξαιρετικά σημαντικός ειδικά αν η οικογένεια στην οποία μεγαλώνει ένα παιδί αδυνατεί – για ποικίλους λόγους – να το καθοδηγήσει.

Άλλωστε όπως αναφέρεται και στην επιστολή που εστάλη στις 14 Ιανουαρίου 2013 στον αρμόδιο υπουργό, στον υφυπουργό και στη Διεύθυνση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού

Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων (Δ.Σ.Ε.Π.Ε.Δ) ο νόμος 4039/2012 προβλέπει την διδασκαλία τέτοιου μαθήματος όμως δυστυχώς η πολιτεία μέχρι τώρα δεν έχει μεριμνήσει γι’ αυτό.

Η Π.Φ.Π.Ο. αντιπροτείνει εν μέσω της γενικευμένης έκπτωσης των αξιών, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, την προσπάθεια ανάπτυξης της φιλοζωικής κουλτούρας στους μελλοντικούς πολίτες αυτού του τόπου.

Όμως μέχρι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να ενταχθεί ένα τέτοιο μάθημα το κενό θα το καλύπτουν οι εθελοντές – μέλη φιλοζωικών συλλόγων με ειδική κατάρτιση σε τέτοια θέματα – και φυσικά προτείνεται και η προσφορά ενημερωτικού υλικού ώστε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να έχουν ένα μπούσουλα για να καθοδηγήσουν τα παιδιά.

—Μαθήματα ζωοφιλίας στο Δήμο Αθηναίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.) εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης το πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τα ζώα της πόλης και της ανάπτυξης ορθής ζωοφιλίας που προωθεί ο Δήμος Αθηναίων.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία.

Γι’ αυτό και παρακαλούνται όλοι οι κτηνίατροι που θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα να επικοινωνήσουν με την Ε.Κ.Ε. στο email: info@hvms.gr, και στα τηλέφωνα: 2108642284, 2108645744.

Πηγή: zoosos via Econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου