Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Παράδειγμα ανακύκλωσης, αποτελεί κυλικείο που φιλοξενείται στο ΑΠΘ

«Ζωντανό» παράδειγμα ανακύκλωσης, αποτελεί κυλικείο που φιλοξενείται εδώ και δύο εβδομάδες στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το συγκεκριμένο κυλικείο είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου από φαινομενικά άχρηστα υλικά, και φιλοδοξεί να γίνει υποδειγματικός χώρος για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, μέσα από ενημερωτικές δραστηριότητες και εικαστικές εκθέσεις. Οι φοιτητές και οι καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να πίνουν το καφέ τους ανάμεσα σε περίτεχνα φουτουριστικά τραπεζάκια, καρέκλες, πόμολα, εικαστικούς πίνακες, πάγκους, βιβλιοθήκες, τα οποία είναι όλα φτιαγμένα από παλιά οικοδομικά υλικά που είχαν πεταχτεί σε κάδους, από μπουκάλια, καπάκια, κουτιά αναψυκτικών, φρέζες, υνιά, παλιές ηλεκτρικές συσκευές κ.ά..

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο κυλικείο είναι το πρώτο θεματικό κυλικείο μιας σειράς που έχει δρομολογήσει η διοίκηση του πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της πολιτικής αυτοδιαχείρισης που ξεκίνησε αρχικά με το κυλικείο της Νομικής Σχολής και προβλέπει τη λειτουργία τους από τα μέλη της κοινότητάς του, επωφελούμενο πλήρως από τα έσοδά τους.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, το δεύτερο θεματικό αυτοδιαχεριζόμενο κυλικείο στο Αγρόκτημα της σχολής Δασολογίας (στον Φοίνικα), το οποίο θα παραπέμπει σχεδιαστικά στην ελληνική χλωρίδα και πανίδα, αξιοποιώντας υλικά από την συγκεκριμένη θεματική, θα παραδοθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, θα λειτουργεί μάλιστα συνδυαστικά με το μουσείο φυσικής ιστορίας που λειτουργεί στην σχολή. «Θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος, μαζί με καφετέρια, με κεντρικό θέμα τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας» δήλωσε ο γεωλόγος και υπεύθυνος του έργου κατασκευής των κυλικείων Μπάμπης Σπυρίδης.

Το Μάρτιο επίσης αναμένεται η παράδοση και του τρίτου θεματικού κυλικείου σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους χώρους του πανεπιστημιακού κάμπους, την Φοιτητική Λέσχη.



«Να καταστεί υποδειγματικό σημείο ανακύκλωσης»

Είναι γεγονός πως το πρότυπο κυλικείο της Οδοντιατρικής που είναι φτιαγμένο σε ποσοστό 80% από την επαναχρησιμοποίηση παλιών και πεταμένων υλικών φιλοδοξεί σύμφωνα με τον ο κ. Σπυρίδη, να καταστεί υποδειγματικό σημείο ανακύκλωσης και σημείο αναφοράς του πανεπιστημίου για τη συμμετοχή σε δράσεις ευαισθητοποίησης και καλές πρακτικές ανακύκλωσης

Εν τω μεταξύ το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η φιλοξενία έκθεσης από ανακυκλωμένα μουσικά όργανα, θα εγκαινιαστεί ειδικό σταντ για bookcrossing, καθώς επίσης εκδηλώσεις ενημέρωσης για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση διάφορων υλικών, όπως π.χ. το μαγειρικό λάδι, εικαστικές εκθέσεις με έργα από ανακυκλωμένα υλικά, αλλά και διαγωνισμοί φοιτητών για τη δημιουργία παρόμοιων κατασκευών.

Να σημειωθεί πως στο κυλικείο διατίθενται, εκτός από συμβατικά προϊόντα και βιολογικά, υγιεινά σνακ, φρούτα και φρέσκιες σαλάτες, φυσικοί χυμοί κ.ά.



Το ΑΠΘ με δράσεις του, φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο

Οι Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ. εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των κοινών αστικών αποβλήτων και των αποβλήτων που παράγονται στους χώρους εκπαίδευσης και έρευνας, στο πλαίσιο των δράσεων για τη μετατροπή του πανεπιστημίου, στο πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του όγκου των αποβλήτων και η αποδοτική διαχείρισή τους. Το σύστημα διαχείρισης περιλαμβάνει τους τομείς των υλικών προς ανακύκλωση και των επικίνδυνων αποβλήτων και δομείται σε ένα ευρύ δίκτυο συλλογής, μεταφοράς και απόρριψης υλικών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Το σύστημα ανακύκλωσης περιλαμβάνει τα παρακάτω υλικά:

- Χαρτί-χαρτόνι

- Συσκευασίες (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα)

- Ύφασμα, είδη ένδυσης και υπόδησης

- Λαμπτήρες και φωτιστικά είδη

- Μπαταρίες (οικιακές και μη)

- Μελανοδοχεία

- Απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Παράλληλα, εφαρμόζεται ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των εργαστηριακών αποβλήτων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

Η μελέτη και ο σχεδιασμός του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων του Α.Π.Θ. ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Τμήματος Χημείας και επεκτάθηκε σε ολόκληρο το πανεπιστήμιο, με τη στήριξη των Πρυτανικών Αρχών και σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., το οποίο έχει και την εποπτεία του.

Πληροφορίες για το σύνολο των δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στο Α.Π.Θ. στο σύνδεσμο:

http://press.auth.gr/news/wordpress/wp-content/uploads/2012/02/Ολοκληρωμένη-Περιβαλλοντική-Διαχείριση.pdf
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου