Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η Επέλαση των Ρομπότ!

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου "παραδίδεται" στην Επέλαση των Ρομπότ!

Ρομπότ που περπατούν, που κολυμπούν, ρομπότ που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, ρομπότ που μιλούν, αλλά και ρομπότ "σταρ του σινεμά" θα βρίσκονται στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου!

Από τις 17:00 μέχρι τις 21:00, η Διαδραστική Έκθεση γεμίζει με ρομπότ και μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να μυηθούν στις βασικές αρχές της ρομποτικής μέσα από διαδραστικά εκθέματα, παρουσιάσεις, επιδείξεις πειραμάτων, ομιλία, αλλά και διάδραση με τα ίδια τα ρομπότ!

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

17:00 - 21:00 Έκθεση ρομποτικών εφαρμογών από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και την Ελληνική Πύλη Ρομποτικής (www.grobot.gr)
(Ισόγειο Διαδραστικής Έκθεσης)
Η Έκθεση περιλαμβάνει ρομποτικά ψάρια που εξομοιώνουν τα αληθινά και θα τα δείτε σε δράση στο νερό, ανθρωποειδή ρομπότ που μιλούν, ρομπότ-έντομα που κινούνται με μικροδονήσεις χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική πηγή ενέργειας το φως του ήλιου, ρομπότ που αποφεύγουν εμπόδια με τη χρήση υπέρυθρων αισθητήρων, διαστημικά ρομπότ, αλλά και ρομπότ που ανταποκρίνονται σε ήχους και ακολουθούν τους επισκέπτες.
Επίσης, θα δείτε μικρορομπότ, ένα ρομποτικό λουλούδι που κλείνει τα πέταλά του μόλις ανιχνεύσει κίνηση και τον θρυλικό R2D2 από τον "Πόλεμο των Άστρων"! Όλα θα είναι εκεί για να "δείξουν" τις δυνατότητές τους, αλλά και να διαδράσουν με τους επισκέπτες!

17:00, 18:00 και 20:00 Παρουσίαση: Ρομποτική για αρχάριους
(1ος όροφος Διαδραστικής Έκθεσης)
Μέσα σε 30 λεπτά θα μάθετε τι είναι η ρομποτική και ποιες είναι οι εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή (π.χ. ρομποτική σκούπα). Επίσης, θα ανακαλύψετε από ποια μέρη αποτελείται ένα ρομπότ, ποια είναι τα βασικά εργαλεία που χρειάζονται για να ξεκινήσει κάποιος να φτιάχνει το δικό του ρομπότ, πού μπορεί να τα προμηθευτεί και ποιοι είναι οι δικτυακοί τόποι όπου μπορεί να ανατρέξει για ενημέρωση - βοήθεια και συμμετοχή σε διαδικτυακές ομάδες.
Παράλληλα, θα ενημερωθείτε για τη χρήση μικροελεγκτών, τις ανοιχτές πλατφόρμες ανάπτυξης, τις βασικές μορφές κινητήρων, τα βασικά είδη αισθητήρων και τη χρήση τους στα ρομπότ. Τέλος, θα δείτε πώς εφαρμόζονται όλα αυτά στην πιο απλή περίπτωση ρομπότ σχετικά με την ελεύθερη πλοήγησή του και την αποφυγή εμποδίων που εμφανίζονται στην πορεία του.

17:30, 18:30 και 20:30 Επιδείξεις πειραμάτων από την επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης
(2ος όροφος Διαδραστικής Έκθεσης)
Στις επιδείξεις αυτές θα μάθετε για τις εκπληκτικές ιδιότητες του υγρού αζώτου και τις απίστευτες τεχνολογικές εφαρμογές του! Ποια είναι άραγε η σχέση του με τα ρομπότ; Η επίδειξη αυτή αποτελεί μία μικρή γεύση από τις επιδείξεις πειραμάτων, που οργανώνονται από τη Διαδραστική Έκθεση για το κοινό, για την περίοδο των εορτών και αφορούν στην Τεχνολογία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!

19:00 - 20:00 Ομιλία κ. Ευάγγελου Παπαδόπουλου, Καθηγητή Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. με τίτλο: "Η Άνοιξη της Ρομποτικής"
(Περιστύλιο 2ου ορόφου)
Σήμερα τα ρομπότ βγαίνουν από τα εργοστάσια στον ανοικτό χώρο. Κάποια κινούνται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, άλλα περπατούν, σκαρφαλώνουν, πετούν, κολυμπούν ή εκτελούν δύσκολες εργασίες στο Διάστημα. Μερικά είναι πολύ μικρά και άλλα τεράστια. Όλα, όμως, βοηθούν τον άνθρωπο σε εργασίες τις οποίες είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να εκτελέσει. Θα δούμε μερικά από αυτά μαζί.

Σημείωση: Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Ευχαριστούμε θερμά τον Καθηγητή Ευάγγελο Παπαδόπουλο και τον Δρ. Ιωάννη Νταβλιάκο από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., καθώς και τον Δήμο Αποστολίδη, τον Μάνο Φραγκουλόπουλο και τον Νικόλαο Καραβά από την Ελληνική Πύλη Ρομποτικής (www.grobot.gr) για την πολύτιμη βοήθειά τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ίδρυμα Ευγενίδου
Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο
Τηλ: 210 94.69.600. Fax: 210 94.17.372
E-mail: admin@eugenfound.edu.gr
 
Πηγή: YesKid

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου