Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

2η Πανευρωπαϊκή Θέση για μαθήτριες Λυκείου σε Διαγωνισμό Δασών

Οι μαθήτριες Αναστασία Ζεντέλη και Δήμητρα Φιλιππή από το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Χαλανδρίου, αφού κέρδισαν στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού "Νέοι Άνθρωποι στα Ευρωπαϊκά Δάση" (Young People in European Forests) κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό σκέλος του διαγωνισμού, που έλαβε χώρα στο Sagadi της Εσθονίας στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2012.

Σε αυτό το σκέλος, λοιπόν, οι Ελληνίδες μαθήτριες απέσπασαν 2η Πανευρωπαϊκή Θέση, με πρώτη την Αυστρία και 3η την Ουγγαρία. Ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετείχε σε αυτόν τον διαγωνισμό, που τελεί υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και συνεπώς πολύ μεγάλη η διάκριση των μαθητριών.
Αγαπούν τα δάση, συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό

«Περπατώ εις το δάσος όταν ο λύκος δεν είναι εδώ. Λύκε, λύκε είσαι εδώ;». Ενδεχομένως κάποια στιγμή ο λύκος, είδος υπό εξαφάνιση, να μην είναι πια «εδώ», δηλαδή στο δάσος, και πιο συγκεκριμένα στο ελληνικό, αν η προστασία του σημειώσει κάμψη. Ομως οι γνώσεις γύρω από αυτόν, όπως και για την αρκούδα, την πανίδα αλλά και τη χλωρίδα των ελληνικών δασών, καλό είναι να αυξάνονται και να εμπεδώνονται από τους μαθητές, ώστε να γνωρίζουν και να ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, διαγωνίζονται την ερχόμενη Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στο Σαγκάντι της Εσθονίας οι μαθήτριες Αναστασία Ζεντέλη και Δήμητρα Φιλιππή, μαθήτριες στο 2ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου, στο ευρωπαϊκό σκέλος του διαγωνισμού για τα δάση και τη δασοπονία. Εκτός από την Ελλάδα, συμμετέχουν επίσης Αυστρία, Γερμανία, Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία. Θέμα του διαγωνισμού είναι «Τα δάση και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μου».

Οι δύο μαθήτριες θα ταξιδέψουν στην Εσθονία για να δώσουν το «παρών» εκ μέρους της Ελλάδας που λαμβάνει για πρώτη φορά μέρος με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, έπειτα από το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού που διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο και πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο. Τότε τη δεύτερη θέση κατέλαβαν ο Κυπριανός Αντζουλίδης από το 2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών και ο Κωνσταντίνος Γκατζόφλιας από το γυμνάσιο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, ενώ την τρίτη, αντίστοιχα, ο Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος και ο Αντώνης Δημητρακόπουλος από το 1ο ΓΕΛ Θρακομακεδόνων.

Κοινή διαπίστωση και των δύο μαθητριών που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο εξωτερικό ήταν ότι «στο σχολείο δεν μαθαίνουμε αρκετά για τα δάση και το περιβάλλον». Οι κοντινές στην περιοχή τους πολύπαθες πηγές πρασίνου, όπως η Πεντέλη και Υμηττός, μολονότι προσφέρονται για βόλτα, σπάνια επιλέγονται, λένε. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, «με εντυπωσίασε η πληροφορία ότι στην Ευρώπη η επιφάνεια των δασών αυξάνεται, ενώ σε άλλες περιοχές μειώνεται από την ανεξέλεγκτη υλοτομία», προσθέτει η Δήμητρα.

Στο ευρωπαϊκό στάδιο του διαγωνισμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα απαντήσουν στα αγγλικά σε γραπτές ερωτήσεις επάνω στην ίδια καθορισμένη ύλη, θα εξεταστούν όμως και προφορικά σε θέμα που έχει προκαθοριστεί, επίσης στην αγγλική γλώσσα.
Δάση 19 χωρών

Τα θέματα στα οποία έχουν ήδη διαγωνιστεί σε εθνικό επίπεδο αφορούσαν την αύξηση της επιφάνειας των ευρωπαϊκών δασών, καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης και των δασών της, και πιο συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών 19 ευρωπαϊκών χωρών (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λεττονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ελβετία και Ουκρανία).

«Φέτος, κατά την πρώτη χρονιά συμμετοχής μας που λειτούργησε πιλοτικά, έλαβαν μέρος μόνο μαθητές από σχολεία της Αττικής. Ωστόσο, καθώς το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν μεγάλο, τόσο από μαθητές όσο και από εκπαιδευτικούς, τη φετινή σχολική χρονιά 2012 - 2013 σκεπτόμαστε να “ανοίξουμε” τον διαγωνισμό σε πανελλαδικό επίπεδο», λέει η δασολόγος Αννα Δερβένη από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

Φέτος, έχοντας ξεπεράσει κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, η προκήρυξη του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο και οι μαθητές θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστούν.

Επίσης μέσα στον Οκτώβριο θα οργανωθεί εκδήλωση κατά την οποία θα βραβευθούν όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στο εθνικό στάδιο.

Της Ιφιγενειας Διαμαντη από την καθημερινή via Καλά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου