Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Παιχνίδια που μιλούν...

Με σπάνια αντικείμενα που «αφηγούνται» την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, με ένα επετειακό πρόγραμμα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης αλλά και με μία αξιόλογη συλλογή παιχνιδιών, που ανήκει στο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ανοίγει τις πύλες στο νέο χώρο του το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Μία ολόκληρη τάξη με ξύλινα θρανία στη σειρά, τα οποία έχουν επάνω τους αυθεντικές μαθητικές ποδιές, μία έδρα και ένας μαυροπίνακας, αντικείμενα, βιβλία και αναμνηστικά διπλώματα από μαθητικούς αγώνες ή άλλες διοργανώσεις, επίσημα έγγραφα, πλάκες και κοντυλοφόροι είναι μεταξύ άλλων τα εκθέματα που διηγούνται στιγμές της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης από το 19ο έως τον 20ό αιώνα στο πλαίσιο της τρίπτυχης έκθεσης του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Τα εκθέματα αποτελούν ευγενική παραχώρηση στο μουσείο του συλλέκτη και αντικέρ Γιάννη Βαβάτση.
Μαζί με αυτά ο επισκέπτης μπορεί να δει και σειρά αντικειμένων που εκτίθεται για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Περπατώ και γνωρίζω, ψάχνω και θυμάμαι» και συνιστά μία αναδρομή στα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της πολυπολιτισμικότητας της πόλης. Ο σκοπός αυτού του τμήματος της παρουσίασης είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, την καθημερινότητα των προπαππούδων και των προγιαγιάδων τους, τις χαρές και τις ασχολίες τους, αλλά και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή τους.

ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Μέσα σε όλα αυτά το ενδιαφέρον τραβά σειρά παιχνιδιών που συμπληρώνει τις δύο συλλογές. Πρόκειται για κουρδιστά μηχανικά παιχνίδια σε άριστη κατάσταση (αυτοκίνητα, αεροπλάνα, καρουζέλ κ.ά.) που ανήκουν στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τα οποία παραχώρησε ο ίδιος ως δωρεά στο μουσείο, ώστε να αποτελέσουν μέρος της μόνιμης συλλογής του οργανισμού. Η σειρά με τίτλο «Παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά παιχνίδια» φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τις συνήθειες των παιδιών μιας άλλης εποχής εισάγοντάς τους σε μία εντελώς διαφορετική από τη σημερινή ατμόσφαιρα παιχνιδιού.
Εξάλλου το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φροντίζει για τον εμπλουτισμό των γνώσεων των λιλιπούτειων φίλων του μέσα από έναν κύκλο δράσεων και εκδηλώσεων με ξεναγήσεις, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το μουσείο δέχεται καθημερινά επισκέψεις σχολείων, ενώ διοργανώνει δημιουργικά κυριακάτικα πρωινά (23/9 εγκαίνια και ξενάγηση στις συλλογές και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, 14/10 επετειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ξενάγηση στις θεματικές του, 4/11 εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη και ξενάγηση και 18/11 επετειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ξενάγηση στις συλλογές). Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.
Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται στο νέο χώρο του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ένα διακριτό μέρος που παραχώρησε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό ο δήμος Θεσσαλονίκης στο Πολιτιστικό του Κέντρο στην Άνω Τούμπα (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57). Η έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή, στις 11 π.μ., ανοίγοντας επίσημα το χώρο.

* Πληροφορίες
Η συμμετοχή για τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι 2 ευρώ.
Το τηλέφωνο για περαιτέρω πληροφορίες και ραντεβού είναι 2310 913047. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου