Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ιστορίες χωρίς λόγια στο Κιλκίς

Τι δουλειά έχει ένα μαμούθ στον υπολογιστή και πού συναντιούνται ο e-Λίας και ο άνθρωπος των σπηλαίων; Πώς παγώνει ένα όνειρο και πώς μπορεί να κάνει κανείς μάγια στο πράσινο; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα κρέμονται... από μια κλωστή. Και τις αποκαλύπτουν ήρωες απ' όλο τον κόσμο, που αφηγούνται τις περιπέτειές τους, χάρη στη διεθνή γλώσσα της παντομίμας, της μουσικής και του χορού. Πού; Στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς, που κόντρα στην κρίση θα πραγματοποιηθεί και φέτος, από αύριο μέχρι 9 Οκτωβρίου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Χουάνχο Κοράλες, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε ότι «το πρώτο Σαββατοκύριακο θα δοθούν περίπου 30 παραστάσεις με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, ενώ θα υπάρχουν και δρώμενα στους δρόμους. Η έναρξη του Φεστιβάλ συμπίπτει και με την 4η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών, στη διάρκεια της οποίας 24 νέοι θίασοι (συνολικά 115 καλλιτέχνες) θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους ενώπιον εκπροσώπων σημαντικών φεστιβάλ - σχολών από χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Φινλανδία».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Νέας Γενιάς, Αθλητισμού του δήμου Κιλκίς, Αναστάσης Αμανατίδης, συμπλήρωσε ότι «στους δύσκολους αυτούς καιρούς, χάρη στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που εξασφαλίσαμε μέχρι το 2015 και με ετήσιο προϋπολογισμό 190.000 ευρώ, μια επαρχιακή πόλη όπως το Κιλκίς επιμένει να κρατάει με επιτυχία το θεσμό».

Κοινωνικό θέατρο

Στην κεντρική διοργάνωση θα δώσουν το «παρών» 17 θίασοι από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Αργεντινή και το Περού στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Κιλκίς. Επιπλέον, έργα και δράσεις θα παρουσιαστούν και στη δημόσια βιβλιοθήκη, σε σχολεία, πλατείες, δρόμους του Κιλκίς και χωριά του νομού.

Θα πραγματοποιηθεί ακόμη η 5η Συνάντηση για το Κοινωνικό Θέατρο με τίτλο «Στην απέναντι όχθη: απόδραση από τις εξαρτήσεις», σε συνεργασία με ξένα μορφωτικά ινστιτούτα της Θεσσαλονίκης και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση την 1η Οκτωβρίου. Ο πρόξενος της Γαλλίας, Κριστόφ λε Ριγκολέρ, υπογράμμισε ότι στηρίζουν και θα συνεχίσουν και στο μέλλον να στηρίζουν τη διοργάνωση και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια ιδαίτερη μορφή τέχνης με διπλό πλεονέκτημα. Από τη μια διευκολύνει τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα την τέχνη και από την άλλη επιτρέπει στους ενήλικες να επιστρέψουν στη φαντασία». Στο πλαίσιο της 5ης Συνάντησης, έφηβοι από το Κιλκίς και συνομήλικοί τους από τη Γερμανία θα ανεβάσουν έργο με τη βοήθεια ξένων σκηνοθετών στις 8 Οκτωβρίου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια για ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς και γονείς, και μάστερκλας για κουκλοπαίκτες, καθώς και έκθεση με τίτλο «Η τέχνη του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα στην Ελλάδα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου