Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ζάγκρεμπ: Το Παιδί στην Πόλη

Το Συνέδριο Παιδί στην Πόλη οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2002.

Φέτος για 6η χρονιά διοργανώνεται στο Ζάγκρεμπ από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2012, το εν λόγω συνέδριο , για τα δικαιώματα και τη δημιουργία χώρων για τα παιδιά στο πλαίσιο των φιλικών προς αυτά πόλεων,

Το μέλλον των πόλεων συναρτάται από το βαθμό συμμετοχής των παιδιών στα δίκτυά τους και ο καλύτερος τρόπος εμπλοκής τους είναι μέσω του παιχνιδιού.

Όταν τα παιδιά παίζουν , ο δρόμος γίνεται ο δικός τους δρόμος, το τετράγωνο το δικό τους τετράγωνο, η περιοχή η δική τους και η πόλη γίνεται η δική τους πόλη. Τα παιδιά γίνονται μέρος της πόλης.

Αν ενδιαφερόμαστε για το μέλλον οποιασδήποτε πόλης, πρέπει να σκεφτούμε πώς θα εντάξουμε τα παιδιά στο δίκτυό της και στην οικονομική και κοινωνική της ζωή.

Και ο καλύτερος τρόπος ενσωμάτωσης είναι το παιχνίδι – τα παιδιά είναι ειδικοί στο παιχνίδι. Η πόλη πρέπει να δημιουργήσει χώρους για τα παιδιά για να ενθαρρύνει αυτήν τους την ειδίκευση και να επωφεληθεί και η ίδια από αυτήν.

Οι τέσσερις βασικές θεματικές του συνεδρίου είναι οι εξής:
 
Παιχνίδι
Πώς θα προγραμματίσουμε κατάλληλα για το δικαίωμα των παιδιών να παίζουν σε μία φιλική προς αυτά πόλη. Η επιρροή του αστικού σχεδιασμού και η ανάγκη των παιδιών να έχουν αρκετή ώρα για παιχνίδι.
 
Δικαιώματα των Παιδιών
Πώς θα εφαρμοστούν και θα επικοινωνηθούν τα δικαιώματα των παιδιών σε μία πόλη φιλική προς αυτά. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Παιδιών αποτελεί άλλη μία πρόκληση για τις φιλικές προς αυτά πόλεις. Κάθε πολίτης θα έπρεπε να γνωρίζει τη σημασία της σύμβασης αυτής και τον αντίκτυπό της στις τοπικές πολιτικές.
 
Υγεία
Πώς διασφαλίζουμε τη σωματική, κοινωνική, διανοητική και συναισθηματική υγεία των παιδιών σε μία φιλική προς αυτά πόλη; Η πρόκληση αυτού του θέματος είναι η ενσωμάτωση αυτών των διαφορετικών πτυχών της υγείας. Πέρα από τη σωματική υγεία, πρέπει να υπάρξει περισσότερη προσοχή στην πνευματική υγεία και ακόμα περισσότερο και σε παγκόσμιο επίπεδο στην κοινωνική υγεία των παιδιών.

Ανάπτυξη που διαπερνάει τις γενεές.
Πώς θα εξασφαλίσουμε την πραγματική διάδραση μεταξύ γενεών στις φιλικές προς τα παιδιά πόλεις; Τα παιδιά δε θέλουν να είναι μία απομονωμένη ομάδα πολιτών, όπως και άλλες κοινωνικές ομάδες (π.χ. ηλικιωμένοι). Για το λόγο αυτό μία θεματική που διαπερνά τις γενεές αποτελεί μία απαραίτητη ποιότητα για την κοινωνία.

Στο συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν εθνικές περιφερειακές και τοπικές αρχές, υπεύθυνοι πολιτικής νεολαίας, υπεύθυνοι στρατηγικού σχεδιασμού, αστικού σχεδιασμού και ανάπτυξης, υπεύθυνοι σχεδιασμού και κατασκευής εξοπλισμού χώρων αναψυχής για τα παιδιά, πανεπιστήμια, θεσμοί των Ηνωμένων Εθνών και ΜΚΟ.

http://www.childinthecity.com/Conference/page/6099/
 
Πηγή: localit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου