Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΞΥΓΟΝΟ: Πρόγραμμα για παιδιά Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2012

Αποχαιρετώντας το καλοκαιράκι, το ΟΞΥΓΟΝΟ έχει τη χαρά να ανακοινώσει και να μοιραστεί μαζί σας το νέο του πρόγραμμα που απευθύνεται στα παιδιά για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2012.


Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012, στις 12:30 το μεσημέρι

Εργαστήρι με αφορμή το βιβλίο ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ της Νικολέτα Κόστα, με την εμψυχώτρια Ρένα Αθανασοπούλου

Το δημιουργικό αυτό εργαστήρι διαπραγματεύεται τους φόβους και τις προσδοκίες των παιδιών, όταν μεγαλώνοντας έρχονται αντιμέτωπα με ένα νέο σχολικό περιβάλλον. Οι μικροί μας φίλοι μοιράζονται αναμνήσεις από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, φαντάζονται το σχολείο των ονείρων τους και κρίνουν την αγωνία που φωλιάζει στην ψυχούλα τους πριν από την πρώτη τους μέρα στο σχολείο. Με τους καινούριους τους φίλους επινοούν τρόπους για να ξεκινήσουν με χαμόγελο την υπέροχη περιπέτεια της γνώσης.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-7 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 29 Αυγούστου). Είσοδος ελεύθερη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο Γιάννης δε θέλει να πάει στην πρώτη δημοτικού. Φοβάται πολύ. Όταν όμως βλέπει το καινούριο του σχολείο και τους συμμαθητές του, αλλάζει γρήγορα γνώμη και γίνεται το πιο χαρούμενο πρωτάκι!

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012, στις 12:30 το μεσημέρι

Εκδήλωση με αφορμή τη σειρά ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΣΕ GRAPHIC NOVEL με τους δημιουργούς Τάσο Αποστολίδη και Γιώργο Ακοκαλίδη

Μια συνάντηση των παιδιών με τη συναρπαστική μεταφορά σε graphic novel του έπους του Ομήρου, από τους δημιουργούς της πολυβραβευμένης κλασικής και πρώτης σε κυκλοφορία σειράς κόμικς Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη.

Οι δημιουργοί της σειράς συζητούν με μαθητές και μαθήτριες για τον Οδυσσέα, τοποθετούν σε χάρτη την περιπετειώδη διαδρομή της επιστροφής του στην Ιθάκη, σκιαγραφούν τους χαρακτήρες του Οδυσσέα, της Πηνελόπης και του Τηλέμαχου, αναγνωρίζουν σκηνές της Οδύσσειας σε προβολή DVD, επινοούν μια υποτιθέμενη χαμένη ραψωδία και την αφηγούνται. Τέλος, μαθαίνουν τι απέγιναν οι ήρωες όπως και άλλες εξελίξεις...

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και θα επαναληφθεί στις 13 Οκτωβρίου 2012 και στις 12 Ιανουαρίου 2013. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 3 Σεπτεμβρίου). Είσοδος ελεύθερη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ

Για πρώτη φορά το διάσημο έπος του Ομήρου παρουσιάζεται ως εικονογραφήγημα συνεχειών σε έξι βιβλία, το καθένα από τα οποία διατηρεί την αυτοτέλειά του, αφού σε κάθε βιβλίο ολοκληρώνεται ένας συγκεκριμένος αριθμός ραψωδιών.

Το εικονογραφήγημα –graphic novel ή comics– είναι το καταλληλότερο αφηγηματικό μέσο που έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει τον πραγματικό κόσμο παράλληλα με τον φανταστικό, ικανοποιώντας ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς στόχους.

Η εικονογραφηγηματική μορφή της Οδύσσειας χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και πέρα από την αυτοτέλειά της, μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα ώστε ο νεαρός αναγνώστης να αναζητήσει αργότερα το πρωτότυπο –ή μια λογοτεχνική μετάφραση– για να απολαύσει και τις δικές τους αρετές.

Τα έξι βιβλία της σειράς:

1. Αναζητώντας τον πατέρα (ραψωδίες α, β, γ, δ)
2. Στο νησί των Φαιάκων (ραψωδίες ε, ζ, η, θ)
3. Από τους Κίκονες στην Κίρκη (ραψωδίες ι, κ)
4. Επιστροφή στην Ιθάκη (ραψωδίες λ, μ, ν)
5. Η αναγνώριση (ραψωδίες ξ, ο, π, ρ, σ)
6. Η εκδίκηση του Οδυσσέα (ραψωδίες τ, υ, φ, χ, ψ, ω)


Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012, στις 6 το απόγευμα

Εργαστήρι με αφορμή το βιβλίο Η ΝΕΦΕΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΤΟ της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, με την εμψυχώτρια Ρένα Αθανασοπούλου

Το δημιουργικό αυτό εργαστήρι εστιάζει στη σχέση των παιδιών με το κινητό τηλέφωνο. Τα παιδιά μπαίνουν στον ρόλο της σύγχρονης πρωταγωνίστριας του βιβλίου, ανακαλύπτουν πόσο ενοχλητικό μπορεί να γίνει ένα κινητό και πόσα όμορφα πράγματα προσπερνούν όσοι ασχολούνται διαρκώς μαζί του. Τέλος, μέσα από θεατρικές τεχνικές οι μικροί μας φίλοι δημιουργούν τα δικά τους ανατρεπτικά παραμύθια, επινοώντας την εξέλιξη που θα είχαν οι γνωστές σε όλους μας ιστορίες, αν οι ήρωες είχαν... κινητό!

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-9 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 3 Σεπτεμβρίου). Είσοδος ελεύθερη.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Νεφέλη έχει πολλούς φίλους, ένα χρυσόψαρο, έναν γάτο, δυο παπαγαλάκια κι ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια, αλλά δεν έχει κινητό. Αχ, πώς θα ήθελε ένα κινητό! Μα οι γονείς της ούτε να το ακούσουν. Είναι άχρηστο, λένε, και επικίνδυνο για ένα παιδί της ηλικίας της. Είναι μαγικό, επιμένει η Νεφέλη, ώσπου ονειρεύεται: τι θα γινόταν αν η Σταχτοπούτα είχε κινητό; Μήπως το πιο μαγικό πράγμα για ένα παιδί είναι απλά το παιχνίδι;


Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012, στις 12:30 το μεσημέρι

Εκδήλωση με αφορμή τα βιβλία ΕΓΩ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ, ΕΓΩ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΟΥ και ΕΓΩ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ των Ναταλί Ντελεμπάρ και Ορελί Μπλανς, με την εμψυχώτρια Ρένα Αθανασοπούλου

Μέσα από θεατρικές τεχνικές οι μικροί μας φίλοι ζωντανεύουν τις υπέροχες εικόνες των βιβλίων και καλούνται να ερμηνεύσουν με φαντασία και χιούμορ καθημερινά ερωτήματα σχετικά με την οικογένεια, το σχολείο και τα παραμύθια. Πού πηγαίνουν διακοπές οι δάσκαλοι; Γιατί οι μαμάδες φτιάχνουν τόσο ωραία γλυκά; Γιατί οι πριγκίπισσες περιμένουν πάντα έναν ιππότη να τις ελευθερώσει; Τα παιδιά αμφισβητούν τις προβλέψιμες απόψεις των μεγάλων και διαμορφώνουν με διασκεδαστικό τρόπο την δική τους πρωτότυπη και ανατρεπτική αντίληψη για τον κόσμο.


Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 10 Σεπτεμβρίου). Είσοδος ελεύθερη.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Οι μεγάλοι πιστεύουν ότι ξέρουν τα πάντα. Ο μικρός πρωταγωνιστής όμως είναι σίγουρος ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα και δηλώνει αποφασισμένος να μοιραστεί με τους αναγνώστες τις γνώσεις του για τις δασκάλες, τις μαμάδες και τις πριγκίπισσες. Αν θέλουμε λοιπόν να μάθουμε την αλήθεια, καλό θα ήταν να τον ακούσουμε.


Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012, στις 6 το απόγευμα

Εργαστήρι με αφορμή το βιβλίο ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ του Κώστα Χαραλά, με την εμψυχώτρια Πέλα Καλαϊτζίδου

Ένα βιωματικό εργαστήρι για τα αποτελέσματα του θυμού και των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων και την αξία της αρμονικής συμβίωσης μέσα στην οικογένεια. Μέσα από θεατρικά παιχνίδια, ασκήσεις και συζήτηση τα παιδιά θα διαπιστώσουν πώς ο θυμός επηρεάζει τη ζωή τους και θα μάθουν τρόπους για να τον αποφεύγουν.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-10 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 17 Σεπτεμβρίου). Είσοδος ελεύθερη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο μικρός ήρωας θυμώνει πολύ, όπως όλα τα παιδιά. Θυμώνει με την αδερφή του που τον καταπιέζει και με πολλά άλλα πράγματα. Το ίδιο θυμώνει και η αδερφή του, αλλά και ο μπαμπάς του. Η μαμά του θυμώνει με αυτούς επειδή θυμώνουν, κι ολόκληρη η θυμωμένη οικογένεια περνάει ώρες στη στέγη του σπιτιού προσπαθώντας να ηρεμήσει. Τα κεραμίδια είναι η εξορία τους κι ο θυμός του καθενός ένα μεγάλο κουτί γεμάτο καρφίτσες, φλόγες ή καταιγίδες. Και όλα αυτά συνεχίζονται μέχρι που κάποια στιγμή, μια μαγική αλλαγή συμβαίνει. Κάθε φορά που θυμώνουν, ψάχνουν στο κουτί τους και βρίσκουν άλλα κουτιά το ένα μέσα στο άλλο, μέχρι που ο θυμός τούς περνάει κι αρχίζουν να επικοινωνούν και πάλι με αρμονικό τρόπο.

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012, στις 12:30 το μεσημέρι

Εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο Ο ΜΑΓΟΣ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΠΟΤΕ με τη συγγραφέα Λίνα Μουσιώνη

Μέσα από παιχνίδια μουσικοκινητικά και κόλπα μαγικά τα παιδιά θα ανακαλύψουν τη μαγική δύναμη της φιλίας και της φαντασίας. Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη και ο μάγος Πότε Πότε περιμένουν τους μικρούς φίλους για να δοκιμάσουν τις πιο περίεργες μαγικές συνταγές με μπόλικο χρώμα και διάθεση οικολογική!

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-11 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. (έναρξη δηλώσεων: 17 Σεπτεμβρίου) Είσοδος ελεύθερη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο φιλομαθής μάγος Πότε Πότε ανακαλύπτει την πράσινη μαγεία και γίνεται γρήγορα διάσημος. Η ζωή κυλάει ήρεμα στην Άνω Κάτω Μαγούπολη, μέχρι που εμφανίζεται η φιλόδοξη μάγισσα Φιορέλλα Καραμέλα και του κλέβει την καρδιά. Από τότε ο μάγος Πότε Πότε θα μισήσει το ποτέ. Κάθε φορά που ακούει αυτή τη λέξη αρρωσταίνει βαριά. Στο τέλος, κινδυνεύει να χάσει ολότελα την πράσινη μαγική δύναμή του. Τι θα απογίνουν τότε τα μαγικά φρούτα και τα λαχανικά του; Πρέπει να βρει επειγόντως το δικό του χαμένο ποτέ. Και μόνο ένα μικρό κορίτσι, η Κοραλλία, μπορεί να τον βοηθήσει. Θα τα καταφέρει άραγε;


Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012, στις 12:30 το μεσημέρι

Εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο ΑΟΡΑΤΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡ: Η ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ με τον συγγραφέα Άρη Δημοκίδη

Ποιοι είναι οι Αόρατοι Ρεπόρτερ; Ελάτε σε μια διασκεδαστική εκδήλωση γεμάτη παράξενους γρίφους και απίθανες εκπλήξεις! Ο συγγραφέας Άρης Δημοκίδης θα φτιάξει περιπετειώδεις ιστορίες με τους μικρούς του φίλους και, αφού τους ανακηρύξει επίτιμους Αόρατους Ρεπόρτερ, θα παίξει μαζί τους το πιο συναρπαστικό δημοσιογραφικό παιχνίδι του Χαμένου Θησαυρού!

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 24 Σεπτεμβρίου). Είσοδος ελεύθερη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Περίεργα ατυχήματα εμποδίζουν τα γυρίσματα μιας μεγάλης ταινίας τρόμου. Ποιος φοβάται τις αποκαλύψεις της; Η Μυρτώ, το μέλος της φοβερής δημοσιογραφικής ομάδας των ΑΟΡΑΤΩΝ ΡΕΠΟΡΤΕΡ, γίνεται ηθοποιός και παίζει στην ταινία για να λύσει το μεγαλύτερο κινηματογραφικό μυστήριο όλων των εποχών! Ένας νομπελίστας συγγραφέας, ένα τρομερό μυστικό απ’ το παρελθόν, ιπτάμενες φωτιές, η Απαγορευμένη Πόλη, διασκεδαστικά κινηματογραφικά γυρίσματα, βόλτες στη Χαλκιδική, κυνηγητά στον Πύργο του Άιφελ, ταξίδια στο Παρίσι, στη Ρώμη, στο Πεκίνο, στον Βόρειο Πόλο! Η Μυρτώ θα πραγματοποιήσει τα όνειρά της και θα ανακαλύψει κάτι συγκλονιστικό και αναπάντεχο…

Μια διασκεδαστική, ανατρεπτική περιπέτεια για τη δύναμη της αλήθειας και της αγάπης, με ήρωες τους πιο παράξενους και επιδέξιους ρεπόρτερ του κόσμου!


Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012, στις 12:30 το μεσημέρι

Εκδήλωση με αφορμή τη σειρά ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΣΕ GRAPHIC NOVEL με τους δημιουργούς Τάσο Αποστολίδη και Γιώργο Ακοκαλίδη

Μια συνάντηση των παιδιών με τη συναρπαστική μεταφορά σε graphic novel του έπους του Ομήρου, από τους δημιουργούς της πολυβραβευμένης κλασικής και πρώτης σε κυκλοφορία σειράς κόμικς Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη.

Οι δημιουργοί της σειράς συζητούν με μαθητές και μαθήτριες για τον Οδυσσέα, τοποθετούν σε χάρτη την περιπετειώδη διαδρομή της επιστροφής του στην Ιθάκη, σκιαγραφούν τους χαρακτήρες του Οδυσσέα, της Πηνελόπης και του Τηλέμαχου, αναγνωρίζουν σκηνές της Οδύσσειας σε προβολή DVD, επινοούν μια υποτιθέμενη χαμένη ραψωδία και την αφηγούνται. Τέλος, μαθαίνουν τι απέγιναν οι ήρωες όπως και άλλες εξελίξεις...

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και θα επαναληφθεί στις 12 Ιανουαρίου 2013. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 1 Οκτωβρίου). Είσοδος ελεύθερη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ

Για πρώτη φορά το διάσημο έπος του Ομήρου παρουσιάζεται ως εικονογραφήγημα συνεχειών σε έξι βιβλία, το καθένα από τα οποία διατηρεί την αυτοτέλειά του, αφού σε κάθε βιβλίο ολοκληρώνεται ένας συγκεκριμένος αριθμός ραψωδιών.

Το εικονογραφήγημα –graphic novel ή comics– είναι το καταλληλότερο αφηγηματικό μέσο που έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει τον πραγματικό κόσμο παράλληλα με τον φανταστικό, ικανοποιώντας ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς στόχους.

Η εικονογραφηγηματική μορφή της Οδύσσειας χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και πέρα από την αυτοτέλειά της, μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα ώστε ο νεαρός αναγνώστης να αναζητήσει αργότερα το πρωτότυπο –ή μια λογοτεχνική μετάφραση– για να απολαύσει και τις δικές τους αρετές.

Τα έξι βιβλία της σειράς:
1. Αναζητώντας τον πατέρα (ραψωδίες α, β, γ, δ) 
2. Στο νησί των Φαιάκων (ραψωδίες ε, ζ, η, θ)
3. Από τους Κίκονες στην Κίρκη (ραψωδίες ι, κ)
4. Επιστροφή στην Ιθάκη (ραψωδίες λ, μ, ν)
5. Η αναγνώριση (ραψωδίες ξ, ο, π, ρ, σ)
6. Η εκδίκηση του Οδυσσέα (ραψωδίες τ, υ, φ, χ, ψ, ω)


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012, στις 11 το πρωί

«Το παιχνίδι των πόλεων. Αναζητώντας τις άλλες πόλεις στον χάρτη της Θεσσαλονίκης»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 8-12 ετών με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Πού κρύβονται οι άλλες πόλεις μέσα στη Θεσσαλονίκη; Ο χάρτης της πόλης ζωντανεύει με τις ιστορίες έξι παιδιών που πέρασαν από αυτήν: αναζητούμε τα ίχνη τους, που μπορεί να κρύβονται σε κτίρια, τόπους, εικόνες ή ήχους της πόλης. Ψάχνοντας και συνδυάζοντας τα στοιχεία, οι αφηγήσεις των παιδιών θα μας οδηγήσουν στην ανακάλυψη των άλλων πόλεων μέσα στην πόλη.

Βασισμένο στο βιβλίο Αόρατες Παρενθέσεις: 27 Πόλεις στη Θεσσαλονίκη, το παιχνίδι είναι μια πολυφωνική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής ιστορίας της πόλης. Ως εκπαιδευτικό στόχο έχει να έρθουν τα παιδιά που θα συμμετάσχουν σε επαφή με τις ιστορίες που μας λένε οι τόποι της πόλης για τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς που συνθέτουν το παζλ της ιστορίας της.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν η αρχιτέκτονας και συγγραφέας του βιβλίου Φυλλιώ Κατσαβουνίδου και η μουσικοπαιδαγωγός Εύα Ιεροπούλου.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά)

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, να εξοφληθεί το κόστος συμμετοχής έως και την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου.

Η Εύα Ιεροπούλου έχει σπουδάσει γλωσσολογία στο ΑΠΘ, μουσική και μουσικοπαδαγωγική. Διδάσκει μουσική, γράφει και παρουσιάζει βιβλία, θεατρικά έργα και τραγούδια για παιδιά.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί το παιδικό της βιβλίο Ένα παιδί παίζει με τα σύννεφα. Είναι μέλος του ντουέτου ηλεκτρονικής μουσικής «Χρώματα», με το οποίο έχει εκδώσει τον δίσκο χρώματα (Coo Records 2008).

Η Φυλλιώ Κατσαβουνίδου γεννήθηκε στη Βέροια το 1972. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση έκανε μεταπτυχιακό στον αστικό σχεδιασμό και την πολεοδομία στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.). Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Αρχιτέκτονες, Η αρχιτεκτονική ως τέχνη και Thersholds, ενώ από το 2002 εργάζεται στο Τμήμα Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012, στις 5:30 το απόγευμα

«Μυθικά τέρατα: Από τον Μινώταυρο… στον Σρεκ!»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΝΟΥΤΟΠΙΑΣ για παιδιά ηλικίας 8-10 ετών

Ο φόβος, η ομορφιά και η ασχήμια μέσα από παλιούς και σύγχρονους μύθους.

Ελάτε να γνωρίσουμε διάσημα τέρατα από την αρχαία ελληνική μυθολογία, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο και να βρούμε τα ίχνη τους στην τέχνη και την επιστήμη. Πώς εξηγείται ο μύθος των Γιγάντων; Πώς γεννήθηκε ο Μινώταυρος; Είχαν πράγματι οι Κύκλωπες ένα μάτι; Ποια ήταν η Χίμαιρα; Υπάρχουν φτερωτοί δράκοι; Ποιες ήταν οι Σειρήνες;

Θα βρούμε όλες τις απαντήσεις μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις οπτικής ανάγνωσης, θα ξεκλειδώσουμε το συναίσθημα του φόβου με τη βοήθεια ενός κινέζου δράκου και φυσικά θα κατασκευάσουμε το δικό μας μοναδικό τερατάκι!

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά)

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, να εξοφληθεί το κόστος συμμετοχής έως και την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου.


H ΝΟΥΤΟΠΙΑ είναι σύλλογος, μη κερδοσκοπικός, που έχει στόχο την εκπαίδευση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα Πολιτισμού, Τέχνης και Περιβάλλοντος. Όλες οι δράσεις της Νουτοπίας είναι πολυαισθητηριακές και στηρίζονται στην ισότιμη αναγνώριση της πνευματικής, αισθητικής και συναισθηματικής καλλιέργειας των παιδιών για την κατάκτηση μιας ολοκληρωμένης αυτόνομης προσωπικότητας. Υπεύθυνες: Λίνα Μουσιώνη, Δρ Αρχαιολόγος-Λαογράφος, Αγγελική Βαφειαδάκη, Αρχαιολόγος- Ιστορικός


Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012, στις 5:30 το απόγευμα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών βασισμένο στο βιβλίο ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ (Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2011 – καλύτερο βιβλίο στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων) με τη συγγραφέα Μαρίζα Ντεκάστρο

Πώς ήταν τα βιβλία των Βυζαντινών; Χρησιμοποιούσαν χαρτί; Με τι έγραφαν; Πώς διόρθωναν όταν έκαναν λάθη; Τα βιβλία τους ήταν εικονογραφημένα; Τι είναι τα πρωτογράμματα; Πόσο κόστιζαν τα βιβλία;

Στο εργαστήρι βυζαντινής γραφής για μεγάλα παιδιά θα μάθετε όλα τα μυστικά της! Οπλιστείτε με υπομονή και φανταστείτε ότι βρίσκεστε στο παλάτι του αυτοκράτορα, στην Κωνσταντινούπολη και δουλεύετε στο εργαστήριο αντιγραφής βιβλίων.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά)

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, να εξοφληθεί το κόστος συμμετοχής έως και την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ένας οδηγός για παιδιά, ένα βιβλίο για τα έργα των Βυζαντινών, που ζουν μια νέα ζωή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, σε κάθε βυζαντινή συλλογή στην Ελλάδα και αλλού. Μέσα σε κάθε μουσειακό αντικείμενο κρύβονται άνθρωποι, επώνυμοι και ανώνυμοι, κρύβονται αντιλήψεις για την τέχνη και τη ζωή. Τα έργα τους μιλούν σ’ εμάς τους σημερινούς επισκέπτες, επειδή στο καθένα τους ζει ο καλλιτέχνης ή ο τεχνίτης που τα δημιούργησε.

Η συγγραφέας επιλέγει αντιπροσωπευτικά έργα, με τη σκέψη ότι κάτι απ’ όσα συνθέτουν το καθένα –το υλικό, η χρήση, ο ιδιοκτήτης του, η χρονική περίοδος– μπορεί να αποτελέσει αφορμή για κουβέντα και έρευνα. Λατρευτικές εικόνες, υφάσματα, χειρόγραφα βιβλία, σκεύη καθημερινής χρήσης, πολύτιμα κοσμήματα, καθετί που είχε θέση στη ζωή των Βυζαντινών.

Οι αναγνώστες, με το βιβλίο στο χέρι, θα συνομιλήσουν με τους δημιουργούς και θα μάθουν τα μυστικά της τέχνης τους.

Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε στην Αθήνα. Την περίοδο 1973-1982 έζησε στο Παρίσι και σπούδασε στη Σορβόνη Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Σήμερα διδάσκει Ιστορία και Λογοτεχνία σε παιδιά του Δημοτικού στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει γράψει παιδικά βιβλία για την Ιστορία και την Τέχνη. Γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, καθώς και στο περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ. Το 2006 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο της Μικρές ιστορίες του μουσείου, που έγραψε μαζί με τον Πάνο Βαλαβάνη, ενώ το 2011 με το Βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου στην κατηγορία «Βιβλίο Γνώσεων». Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν ακόμα τρία βιβλία της για παιδιά, ενώ έχει μεταφράσει και επιμεληθεί πολλά ακόμα βιβλία.


ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Το μαγικό κουτί των παραμυθιών»: Φθινοπωρινά απογεύματα με τους Αδερφούς Γκριμ

Από την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 στις 6:30 το απόγευμα και κάθε Πέμπτη έως και τις 13 Δεκεμβρίου (εκτός της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου) στην παιδική γωνιά του ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Το πρόγραμμα επιμελούνται οι Μαίρη Κυαμέτη, Γιούλη Βαϊοπούλου και Νίκη Χατζηαποστόλου, υπό τον συντονισμό της Ελένης Χοντολίδου (Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Το ΟΞΥΓΟΝΟ γιορτάζει τα 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών των Αδερφών Γκριμ και οργανώνει έναν κύκλο απογευματινών αφηγήσεων λιγότερο και περισσότερο γνωστών παραμυθιών.

Μια φορά κι έναν καιρό, ακολουθώντας κρυφά δύο μεγάλους παραμυθάδες, τους αδερφούς Γκριμ, φτάσαμε στη μυστική βιβλιοθήκη ενός κάστρου. Εκεί, βασιλιάδες και υπηρέτες, μαγεμένες βασιλοπούλες και βασιλόπουλα, ζώα με ανθρώπινη λαλιά και παπούτσια στα πόδια, ξωτικά και μάγισσες έφτιαχναν μπερδεμένα μαγικά παραμύθια.

Οι ηρωίδες και οι ήρωες; Εσείς! Μέσα από δημιουργικά παιχνίδια, θα κατασκευάζουμε πλάι στα παραμύθια των αδερφών Γκριμ τις δικές μας ιστορίες, θα χειριζόμαστε χωρίς περιορισμούς τη φαντασία μας, θα την κάνουμε μαγικό φίλτρο και θα δίνουμε πνοή και χρώμα σε λευκά κομμάτια χαρτιού.

Είσοδος ελεύθερη. Η εκδήλωση διαρκεί μία ώρα.


«Μία μαγική ουσία που τη λένε Φαντασία!»: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης για παιδιά

Το πρόγραμμα επιμελούνται η Αναστασία Χαλκιά και η Θεοδώρα Τζιαμπάζη, υπό τον συντονισμό της Ελένης Χοντολίδου (Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).


Τι θα γίνει αν ένα καλλίγραμμα φορέσει ένα ζεστό λίμερικ; Αν αρχίσει το «τ» να κυριαρχεί στα υπόλοιπα γράμματα; Αν ξηλώναμε όλες τις κρύες λέξεις; Μα…ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; Για να καταλάβεις πρέπει να μυηθείς στην κοινότητα της δημιουργικής γραφής.

Αξιοποιώντας τη φαντασία των παιδιών το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποβλέπει στην εξοικείωσή τους με τα βιβλία, ειδικότερα με τις διαδικασίες της ανάγνωσης και της γραφής. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που, έχοντας ως βάση το παιχνίδι, θα συνδυάζουν τις δεξιότητες των παιδιών. Οι μικροί μας συγγραφείς μέσα από την ανάγνωση θα μάθουν να κοιτάζουν με ενδιαφέρον ένα βιβλίο, να διαβάζουν προσεκτικά ένα κείμενο, να ανιχνεύουν στοιχεία που έχουν σχέση με τη γραφή και, τέλος, να τα αξιοποιούν κατάλληλα συνδυάζοντας όλα αυτά που θα έχουν μάθει. Στο τέλος των συναντήσεων, ο κάθε μικρός συγγραφέας, μόνος του ή σε ομάδα, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια δική του ξεχωριστή ιστορία.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα χρησιμοποιηθεί επίσης επιλεγμένο υλικό το οποίο θα επεξεργαστούν τα παιδιά με δημιουργικούς και παιχνιδιάρικους τρόπους, με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την ενίσχυση της διάθεσής τους για παραγωγή λόγου. Οι μικροί μας συγγραφείς μέσα από το πρόγραμμα :
θα ανακαλύψουν την αξία και την ευχαρίστηση της εναλλακτικής ανάγνωσης,
θα πειραματιστούν πάνω σε συγκεκριμένες τεχνικές-είδη γραφής (π.χ. λίμερικ, ιδεόγραμμα, φανταστικό διώνυμο, παραμυθοσαλάτα,
και, κυρίως, θα αντιληφθούν το δυναμικό τους, εφόσον αναπτύξουν την ευαισθησία να ανιχνεύουν μέσα στις σειρές άλλων συγγραφέων βατήρες από τους οποίους θα βουτήξουν στον δικό τους κόσμο - στον εντυπωσιακό κόσμο της παιδικής φαντασίας.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί για δύο διαφορετικές ηλικίες σε δύο τμήματα:

Για παιδιά ηλικίας 6-8 ετών (8 συναντήσεις)

Μέρα και ώρα: Σάββατο, 10:00-11:00

Έναρξη: Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012


Για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών (8 συναντήσεις)

Μέρα και ώρα: Σάββατο, 11:00-12:00

Έναρξη: Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012


Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά)

Κάθε παιδί θα πάρει δώρο με την εγγραφή δύο βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ. Ειδική τιμή 40 ευρώ για αδέρφια. Το ποσό μπορεί να εξοφληθεί σε δύο δόσεις (προκαταβολή 40% κατά την εγγραφή και εξόφληση στη δεύτερη συνάντηση). Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, να εξοφληθεί το κόστος συμμετοχής έως και την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου.

----------------------------------

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εκδηλώσεων, των εργαστηρίων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (τα περισσότερα διαρκούν μία ώρα), οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στον χώρο του βιβλιοπωλείου του ΟΞΥΓΟΝΟΥ όπου μπορούν να πιουν τον καφέ ή το τσάι τους, ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις εκδηλώσεις, στα εργαστήρια και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΞΥΓΟΝΟΥ που απευθύνονται σε παιδιά, μπορείτε να καλείτε στο τηλ. 2310 260085 ή να στείλετε e-mail στο info@oxygono-metaixmio.gr. Στο e-mail θα πρέπει να σημειώνονται το ονοματεπώνυμο και η ηλικία του παιδιού, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου