Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Παυσίπονα εναντίον γυναικείας ακοής

Η συχνή λήψη κοινών παυσίπονων με δραστικές ουσίες την ιβουπροφαίνη ή την παρακεταμόλη από γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ακοής τους, υποστηρίζει τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστόνη, εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν σε 62.261 γυναίκες ηλικίας από 31 έως 48 ετών. Οι εθελόντριες παρέμειναν υπό την παρακολούθηση των ειδικών για ένα διάστημα 14 ετών – από το 1995 μέχρι το 2009.

Η περίπτωση της ιβουπροφαίνης

Μετά το πέρας του συγκεκριμένου διαστήματος, διαπίστωσαν ότι 10.012 γυναίκες – σχεδόν μια στις έξι – είχαν δηλώσει ότι βίωναν προβλήματα ακοής. Αναλύοντας τα προσωπικά τους δεδομένα, των προηγούμενων ετών, οι ειδικοί είδαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν ιβουπροφαίνη επί δύο ή τρεις μέρες την εβδομάδα, εμφάνιζαν 13% μεγαλύτερη απώλεια ακοής συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Στην περίπτωση των γυναικών μάλιστα που λάμβαναν το εν λόγω παυσίπονο επί τέσσερις ή πέντε φορές την εβδομάδα η απώλεια ακοής ανέβαινε στο 21%, ενώ όσες το έπαιρναν έξι ή εφτά φορές την εβδομάδα εκτόξευαν το ποσοστό αυτό στο 24%.

Η περίπτωση της παρακεταμόλης

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν παρακεταμόλη μια φορά την εβδομάδα εμφάνιζαν απώλεια ακοής της τάξεως του 11%. Όσες όμως λάμβαναν το μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες τέσσερις ή πέντε φορές την εβδομάδα, «έριχναν» την ακοή τους κατά 21%.

«Η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ενδεχομένως να περιορίζει τη ροή του αίματος προς τον κοχλία του αυτιού, αποτρέποντας την ομαλή λειτουργία του» αναφέρει η κύρια ερευνήτρια δρ Σάρον Κέραν.

«Η παρακεταμόλη ίσως να καταστρέφει παράγοντες που προστατεύουν τον κοχλία από βλάβες. Εάν κάποιος νιώσει την ανάγκη να λαμβάνει τέτοιου είδους χάπια συχνά, τότε καλά θα κάνει να συμβουλευθεί τον γιατρό του» προσθέτει η ειδικός.
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου