Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Διεθνές συνέδριο για την Ιστορία και τα μνημεία της Καστοριάς

Ο δήμος Καστοριάς διοργανώνει διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Καστοριά: Ιστορία - Μνημεία & Τέχνη - Πολιτισμός, 1385 - 1912» στο Εκθεσιακό Κέντρο ΕΔΗΚΑ από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου. Ο δήμος στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό, σκοπεύει στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου να παρουσιάσει την Καστοριά του χτες, του σήμερα και του αύριο μέσα από εκδηλώσεις επιστημονικού, ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Μέσα από τις εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο θα γίνει προσπάθεια των ομιλητών να φωτίσουν τις άγνωστες πτυχές της Μεταβυζαντινής Περιόδου 1385-1912 αναφορικά με την Ιστορία, τα μνημεία - την τέχνη και τον πολιτισμό της Καστοριάς. Το συνέδριο πλαισιώνεται από ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί η επιστημονική επιτροπή του.

Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου είναι ο Νικόλαος K. Μουτσόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μέλη της επιτροπής είναι οι: Φώτης Αντωνίου, προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς, Νικόλαος Δόικος, αρχιτέκτονας - πολεοδόμος, Ευγενία Δρακοπούλου, αρχαιολόγος, κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., Ευστάθιος Πελαγίδης, τ. αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας, Νικόλαος Σιώκης, δρ Ιστορίας Ελληνισμού, Αγγελική Στρατή, προϊσταμένη της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Αναστασία Τούρτα, επίτιμη διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Ευθύμιος Τσιγαρίδας, ομότιμος καθηγητής Χριστιανικής Αρχαιολογίας & Τέχνης στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Παναγιώτης Τσολάκης, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου