Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

«Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» Απέκτησε παιδοκαρδιολογικό ιατρείο

Αυτό που επί χρόνια δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας επιτεύχθηκε χάρη στη δωρεά εξοπλισμού ύψους 35.000 ευρώ του φιλανθρωπικού σωματείου «Οι Φίλοι των Καρδιοπαθών Βορείου Ελλάδος».
Το ιατρείο, που λειτουργεί σε χώρο της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου, θα εξυπηρετεί αρχικά τα παιδιά που νοσηλεύονται στο «Γ. Γεννηματάς» και αργότερα θα λειτουργήσει και ως ειδικό εξωτερικό παιδοκαρδιολογικό ιατρείο, καθώς παρόμοια ιατρεία υπάρχουν μόνον δύο στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο «ΑΧΕΠΑ» και το «Παπαγεωργίου». Έτσι οι μικροί ασθενείς θα αντιμετωπίζονται πλέον άμεσα στο «Γ. Γεννηματάς», χωρίς να χρειάζεται να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία της πόλης ή ακόμη και στην Αθήνα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
«Η δωρεά αυτή είναι θέμα ποιοτικής προσφοράς προς τα παιδιά και για το λόγο αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ οτιδήποτε άλλο. Ευχαριστώ γι’ αυτά που κάνετε και κάνετε πολλά», δήλωσε ο διοικητής του «Γ. Γεννηματάς» Παύλος Παπαδόπουλος απευθυνόμενος στις εκπροσώπους του φιλανθρωπικού σωματείου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης του εξοπλισμού.

Βραβείο ευκρίνιας ο υπερηχοκαρδιογράφος
Η δωρεά των «Φίλων των Καρδιοπαθών Βορείου Ελλάδος» αφορά την αγορά ενός έγχρωμου σύγχρονου υπερηχοκαρδιογράφου με δύο κεφαλές, μία για νεογνά και μία για μεγαλύτερα παιδιά, ο οποίος έχει πάρει βραβείο ευκρίνειας και ενδείκνυται για διάγνωση και μελέτη των περιστατικών που νοσηλεύονται, έναν ασύρματο ηλεκτροκαρδιογράφο, που μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στο κρεβάτι των παιδιών, και ένα μόνιτορ ελέγχου των ζωτικών σημείων των μικρών ασθενών (οξυγόνο, πίεση, θερμοκρασία), καθώς και εξεταστικό κρεβάτι και τροχήλατα.

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα
Συγκινημένη ήταν η διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής «Γ. Γεννηματάς» Σταυρούλα Καρύδα, η οποία, όταν ανέλαβε πριν από δύο χρόνια, έθεσε ως στόχο τη δημιουργία παιδοκαρδιολογικού ιατρείου.
«Η παιδιατρική κλινική λειτουργεί από το 1986 και συμμετέχει στις εφημερίες της πόλης μας, εξυπηρετώντας περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Κατά μέσο όρο νοσηλεύονται 1.200 παιδιά το χρόνο, ενώ 9.000 προσέρχονται και εξετάζονται στο ΤΕΠ και τα ειδικά ιατρεία», ανέφερε η κ. Καρύδα και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα δεν είχαμε παιδοκαρδιολόγο και αντίστοιχο ιατρείο, με αποτέλεσμα τα περιστατικά που εισάγονταν στην εφημερία και είχαν πρόβλημα να αναγκαζόμαστε να τα στέλνουμε σε άλλα νοσοκομεία, με την ταλαιπωρία που συνεπάγεται αυτό για τους μικρούς ασθενείς».
Η κ. Καρύδα στάθηκε τυχερή, καθώς, όταν απευθύνθηκε στη φίλη και αντιπρόεδρο των «Φίλων των Καρδιοπαθών Βορείου Ελλάδος» Ανδριάνα Μπουντά, εκείνη εισηγήθηκε άμεσα στο σωματείο τη δωρεά και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του ελήφθη ομόφωνα θετική απόφαση.
«Μέσα σε δύο μήνες το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Χάρη στη δωρεά αυτή θα αυξηθεί και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στα νοσηλευόμενα παιδιά», είπε η κ. Καρύδα.
Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν και η πρόεδρος του φιλανθρωπικού σωματείου «Οι φίλοι των Καρδιοπαθών Βορείου Ελλάδος» Αλίκη Σιώμκου, η οποία επισήμανε ότι η απόφαση για τη συγκεκριμένη δωρεά ήταν ομόφωνη και για τον επιπλέον λόγο ότι αφορούσε παιδάκια.
«Ελπίζουμε να μη χρειαστούν το ιατρείο αυτό πολλά παιδάκια, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει, διότι οι εποχές το επιβάλλουν», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το σωματείο έθεσε σε λειτουργία το Καρδιολογικό Ινστιτούτο Βορείου Ελλάδος, όπου γίνονται δωρεάν αναίμακτες καρδιολογικές εξετάσεις σε αρρώστους αλλά και σε ανθρώπους που πρέπει να γνωρίζουν την κατάσταση της καρδιάς τους.

Εκκρεμεί η απόσπαση παιδοκαρδιολόγου
Στην αξία της δωρεάς του εξοπλισμού για τη λειτουργία του παιδοκαρδιολογικού ιατρείου αναφέρθηκε η καρδιολόγος-παιδοκαρδιολόγος Ανδριάνα Μπουντά, η οποία τόνισε ότι το ιατρείο θα βοηθά τόσο την παιδιατρική όσο και την παιδοχειρουργική κλινική του «Γ. Γεννηματάς». Η ίδια προσφέρει αφιλοκερδώς βοήθεια στην παιδιατρική κλινική και ήδη εκκρεμεί στο υπουργείο Παιδείας η απόσπασή της στο παιδοκαρδιολογικό ιατρείο. Μάλιστα ο διοικητής του νοσοκομείου δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί, για να εγκριθεί η απόσπαση.
Ο διευθυντής της παιδοχειρουργικής κλινικής του «Γ. Γεννηματάς» Κωνσταντίνος Καλλέργης ανέφερε ότι το ιατρείο αυτό θα βοηθήσει και τους μικρούς ασθενείς της παιδοχειρουργικής, αφού, για να χειρουργηθεί ένα παιδάκι, απαιτείται καρδιολογική εξέταση, την οποία μέχρι τώρα έκανε σε άλλο νοσοκομείο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου