Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ενα διαφορετικό σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας

Το Κέντρο Αποκατάστασης για άτομα με προβλήματα όρασης του Αλ-Νουρ ήταν το πρώτο σχολείο που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη στη Λωρίδα της Γάζας, για παιδιά από 5 έως 16 χρονών που πάσχουν από μερική ή ολική τύφλωση.

Iδρύθηκε από την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την περίθαλψη Παλαιστίνιων προσφύγων στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Η UNRWA παρέχει βασική εκπαίδευση σε παιδιά Παλαιστινίων προσφύγων από το 1950. Το κέντρο στο Αλ-Νουρ χτίστηκε εκ νέου το 1996, από χορηγία της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Παλαιστίνιοι δάσκαλοι παρέχουν σε παιδιά με ολική ή μερική τύφλωση μαθήματα ανάγνωσης, γραφής, ασκήσεις κοινωνικού προσανατολισμού και αθλητισμού, καθώς και εκμάθηση μουσικών οργάνων. Το Νοέμβριο του 2001, στο σχολείο απονεμήθηκε το Βραβείο Αριστείας Sharjah για την πρωτοποριακή μεταχείριση και αγωγή παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Σήμερα υπάρχουν 149 μαθητές στο σχολείο. Από αυτούς, οι 89 είναι τυφλοί και οι 60 με προβλήματα όρασης. Στα παιδιά παρέχονται γυαλιά και οπτικά βοηθήματα, ενώ παράλληλα λειτουργεί τυπογραφικό κέντρο Μπράιγ. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου