Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Η ζάχαρη στη διατροφή των παιδιών

Tα παιδιά που τρώνε πρωινό, έχουν ως επί το πλείστον μια καλύτερη συνολική διατροφή, αντιμετωπίζοντας λιγότερα προβλήματα βάρους και έχοντας καλύτερη γνωστική απόδοση καθ 'όλη την ημέρα.

Τα δημητριακά είναι ένας γρήγορος και πολύ υγιεινός τρόπος να λάβει το παιδί τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία ενός πλούσιου πρωινού.
Μπορούν να σερβιριστούν με γάλα και φρούτα και αν έχουν χαμηλά ποσοστά ζάχαρης, μπορούν να είναι μέρος του πρωινού μιας ισορροπημένης διατροφής. Ένα υγιεινό πρωινό άλλωστε δεν θα πρέπει να περιέχει περιττή ζάχαρη και λίπη.

Η ζάχαρη αποτελεί την έννοια πολλών γονέων που επιθυμούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τον εθισμό σε αυτήν, ο οποίος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το διαβήτη και την παχυσαρκία. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, αυτό που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι τα υψηλά γλυκαιμικά σάκχαρα. Αυτά είναι η σακχαρόζη, η γλυκόζη, η δεξτρόζη, η μαλτοδεξτρίνη, η γαλακτόζη, το σιρόπι καλαμποκιού, η δεξτρίνη, τα ζαχαρότευτλα, η ακατέργαστη ζάχαρη, η λευκή ζάχαρη, ο συμπυκνωμένος χυμός φρούτων, τα σιρόπια, το σόργο, το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου. Τα τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, τα παγωτά, τα γλυκά, οι κονσέρβες φρούτων και οι καραμέλες αναπόφευκτα γίνονται με υψηλά γλυκαιμικά σάκχαρα. Φυσικά δεν θα πρέπει να οδηγηθεί κανείς σε υπερβολικούς περιορισμούς, γιατί για παράδειγμα το μέλι είναι πολύ υγιεινό, απλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, όπως και όλα τα τρόφιμα.

Για να γίνεται με μέτρο η κατανάλωση της ζάχαρης από την πλευρά των γονιών και από την πλευρά των παιδιών αρκούν μερικές αλλαγές στις καθημερινές τους διατροφικές συνήθειες και πιο συγκεκριμένα στο πρωινό τους.
Αρχικά καλό θα είναι να αποφεύγονται τα αναψυκτικά και να αντικατασταθούν με φυσικούς χυμούς. Πολλά παιδιά αγαπούν τη σοκολάτα. Έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν μια λογική ποσότητα μαύρης σοκολάτας ή να τη γεύονται μέσα στα δημητριακά τους, που μπορεί να έχουν ορισμένες νιφάδες με επικάλυψη σοκολάτας. Ένα εξίσου γλυκό και υγιεινό πρωινό μπορεί να απαρτίζεται από δημητριακά ολικής αλέσεως, γλυκά φρούτα, όπως είναι η μπανάνα και τα σύκα και γάλα ή γιαούρτι.

Ο γονιός θα πρέπει να σκέφτεται έξυπνα και να κοιτά προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων, για να βλέπει την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Πολλά από τα προϊόντα που νομίζουν οι γονείς ότι περιέχουν πολύ ζάχαρη είναι μικρότερης περιεκτικότητας από άλλα και το αντίθετο. Πιο συγκεκριμένα ένα ποτήρι γάλα εμπεριέχει 11 γραμμάρια ζάχαρη, ένα ποτήρι χυμού πορτοκάλι 22 γραμμάρια, μια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι 45 γραμμάρια, ενώ μια μερίδα δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ημιαποβουτυρωμένο γάλα έχει μόλις 16 γραμμάρια ζάχαρη.
Ανακεφαλαιώνοντας οι γονείς θα πρέπει να στοχεύσουν στη δημιουργία μιας σωστής διατροφής για τα παιδιά τους. Βάση της ισορροπημένης διατροφής αποτελεί το πρωινό. Το πρωινό είναι επίσης αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων του παιδιού, αφού του δίνει ενέργεια και ενισχύει τη συγκέντρωσή του. Το παν όμως είναι ένα σωστό πρωινό, χωρίς περιττή ζάχαρη, αλλά πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. 
 
Πηγή: paidorama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου