Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ρωσία: Οι ανάπηροι υπό τη σκέπη της κοινωνίας

Δεκατρία εκατομμύρια Ρώσων αναπήρων θα είναι σε θέση να ζήσουν καλύτερα. Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε το νόμο για την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Στη Ρωσία το περιβάλλον χωρίς εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία διαμορφώνεται ήδη όχι πρώτη χρονιά. Βρίσκεται σε εξέλιξη το κρατικό πρόγραμμα «Προσβάσιμο περιβάλλον», που απλοποιεί την κοινωνικοποίηση ατόμων με περιορισμένες δυνατότητες. Αναπτύσσεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς, που ενώνει τα παιδιά με ιδιαιτερότητες στην ανάπτυξη με τους πλήρως υγιείς συνομηλίκους τους. Η ίδια η κοινωνία έχει αλλάξει και έγινε πιο προσεκτική όσον αφορά τα άτομα με περιορισμένες δυνατότητες, επισημαίνει το μέλος του Συμβουλίου για τα άτομα με αναπηρίες υπό τον πρόεδρο της Ρωσίας Nαντιέζντα Μπελκόβα. Η ενεργοποιήση της Σύμβασης θα επιταχύνει τη δημιουργία περιβάλλοντος χωρίς εμπόδια, λέει η εμπειρογνώμων:

Έχουμε ήδη κάνει πολλά. Τα τελευταία 4 χρόνια σημειώθηκε άλμα. Εργάζεται δραστήρια το Συμβούλιο για τις υποθέσεις των αναπήρων υπό τον πρόεδρο, καθώς και η Επιτροπή, που ασχολείται με την ανεύρεση εργασίας και την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς. Η κοινωνία αντιμετωπίζει διαφορετικά τους αναπήρους. Στο πρόγραμμα «Προσβάσιμο περιβάλλον» προβλέπονται μέτρα για την αποκατάσταση των γυναικών με αναπηρία. Τώρα οι γυναίκες με αναπηρία μπορούν πλέον να κάνουν οικογένεια, να γεννήσουν υγιή παιδιά.

Αναπτύσσεται και το παραολυμπιακό κίνημα. Ανοίγουν αθλητικά σωματεία και κύκλοι ενδιαφερόντων για άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι επίγειες συγκοινωνίες έγιναν πιο άνετες για τους ανάπηρους. Ακόμη και το αστικό περιβάλλον αλλάζει, εμφανίζονται ράμπες και χώροι στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες. Και όμως, ακόμη και στη Μόσχα, είναι προς το παρόν λίγα. «Ο αδύναμος κρίκος είναι τα μουσεία και τα θέατρα», λέει η Ναντιέζντα Μπελκόβα, «τα ιστορικά κτίρια δεν είναι εύκολο πάντοτε να εξοπλιστούν με ράμπες και ανελκυστήρες».

Οι περιφέρειες προς το παρόν υστερούν στη διαμόρφωση περιβάλλοντος χωρίς φραγμούς: οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι πιο περιορισμένες από εκείνες της πρωτεύουσας. Απομένει «πολλή δουλειά για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών στην πράξη», λέει ο εξουσιοδοτημένος Συνήγορος της Ρωσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Βλαντίμιρ Λουκίν:

Στη Σύμβαση προβλέπονται ορισμένες προδιαγραφές, κάτω από τις οποίες η φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να κατέβει. Εκεί υπάρχουν όροι για τις συντάξεις και τα επιδόματα σε άτομα με αναπηρίες. Θα επιδιώξουμε πιο ενεργητικά να πλησιάσουμε αυτά τα πρότυπα. Φυσικά αυτό θα απαιτήσει χρηματικές δαπάνες. Αλλά για ποιον να ξοδευτούν πόροι, αν όχι για ανθρώπους, που αδικήθηκαν από τη μοίρα;

Σε τελική ανάλυση, συνεχίζει ο Συνήγορος, η φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία μαρτυρά τον σεβασμό των ανθρώπων για τον ίδιο τους τον εαυτό και τη χώρα τους. Μάλιστα με τον τρόπο αυτό αναβιώνουν οι παλαιές ρωσικές παραδόσεις. «Ως την επανάσταση του 1917 οι άνθρωποι θεωρούσαν καθήκον τους να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία, ασχολείτο με αυτό δραστήρια η Εκκλησία», σημειώνει ο Βλαντίμιρ Λουκίν.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κοινωνία θα γίνει ένας ισχυρός εταίρος του κράτους για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου