Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Οι καλύτερες μαμάδες του ζωικού βασιλείου

Κάποιες μητέρες στο ζωικό βασίλειο βιώνουν ακραίες συνθήκες για να φέρουν στον κόσμο ή να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Κάποιες άλλες δίνουν ακόμη και τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν την ομαλή ανάπτυξή τους. Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας το BBC γύρισε ένα ντοκυμαντέρ για τις καλύτερες μαμάδες των ζώων. Τα γυρίσματα μόλις ολοκληρώθηκαν και η προβολή του ντοκυμαντέρ αναμένεται πολύ σύντομα.

Μαμάδες πλήρους απασχόλησης

Οι αφρικανικοί ελέφαντες ταλαιπωρούνται περισσότερο από κάθε άλλο ζώο για να γεννήσουν αφού η κύηση διαρκεί 22 μήνες και είναι η μεγαλύτερη χρονικά στο ζωικό βασίλειο.

Οι ουραγκοτάγκοι φροντίζουν τα παιδιά τους για διάστημα περίπου εννέα ετών - με εξαίρεση τον άνθρωπο πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που αφιερώνει η μητέρα για τη φροντίδα των τέκνων της στον κόσμο των θηλαστικών.

Οι ουραγκοτάγκοι χρειάζονται περίπου εννέα χρόνια για να μάθουν στα παιδιά τους όσα πρέπει για να μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους στη φύση. Τους μαθαίνουν πώς να βρίσκουν αλλά και να τρώνε διάφορες τροφές (από ψάρια μέχρι τερμίτες) και πώς να ξεχωρίζουν όσα τρώγονται από εκείνα που δεν τρώγονται ή που είναι επικίνδυνα.

Τους δείχνουν επίσης πώς να κατασκευάζουν ασφαλείς κατοικίες ώστε να προστατεύονται τόσο από τους εχθρούς τους όσο και από τις καιρικές συνθήκες. Τα θηλυκά ζούνε περίπου 50 έτη και είναι εκείνα που κατά βάση ασχολούνται με τη φροντίδα και την εκπαίδευση των παιδιών. Επίσης, όποτε χρειάζεται, τα θηλυκά παραμένουν ξάγρυπνα δίπλα στα μικρά τους.

Οι όρκες αλλά και τα ρινοδέλφινα μετά τη γέννηση τους δεν κοιμούνται καθόλου για διάστημα ενός μηνός και οι μητέρες τους ακολουθούν το πρόγραμμα των μικρών τους παραμένοντας άυπνες και αυτές στο πλευρό τους.

Η απόλυτη αυτοθυσία

Αν υπάρχει βραβείο αυτοθυσίας αυτό θα το κέρδιζε χωρίς δεύτερη σκέψη η αράχνη Αmaurobius ferox που προσφέρει τον εαυτό της ως... τροφή στα παιδιά της!

Η αράχνη γεννά μερικές εκατοντάδες αβγά. Τα πρώτα μικρά που κάνουν την εμφάνισή τους επιτίθενται αμέσως στα αβγά που δεν έχουν ακόμη επωαστεί και τρώνε τα αδέλφια τους. Η πείνα τους όμως δεν σταματά και μόλις φάνε όλα τα αδέλφια τους στρέφονται εναντίον της μητέρας τους. Εκείνη, αν και μπορεί να αποφύγει την επίθεση, όχι μόνο δεν το κάνει αλλά αντίθετα ενθαρρύνει τα μικρά της να την κατασπαράξουν γιατί με αυτόν τον τρόπο θα πάρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους.

Επίσης ένα είδος φιδιού καθώς και ένα είδος φρύνου που ζει στη Νότιο Αμερική προσφέρουν στα μικρά τους το δέρμα τους για να τραφούν. Τα μικρά φιδάκια που τρέφονται με το δέρμα της μητέρας τους δεκαπλασιάζουν το βάρος τους μέσα σε μόλις μια εβδομάδα.

Σκληρή προετοιμασία

Εκείνες που είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο για αυτές προγεννητικό πρόγραμμα είναι οι πολικές αρκούδες. Τα θηλυκά πρέπει να βάλουν περίπου 200 επιπλέον κιλά βάρους πάνω τους πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία να μείνουν έγκυα. Το επιπλέον αυτό βάρος πρέπει να αποτελείται κυρίως από λίπος φώκιας.

Ολος αυτός ο επιπλέον όγκος λίπους θα χρησιμεύσει στις εγκύους ώστε ο οργανισμός τους να αντέξει κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης κύησης οπότε θα δυσκολεύονται να αναζητούν τροφή. Επιπλέον με αυτή την κίνηση το γάλα που παράγουν οι πολικές αρκούδες μόλις γεννήσουν είναι πλούσιο σε λίπος και έτσι τρέφονται καλά τα νεογέννητα. 
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου