Τρίτη 29 Μαΐου 2012

25 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών

Την 25η Μαΐου 2012, 38 οργανισμοί από 29 κράτη σε όλο τον κόσμο ενώσαμε τις δυνάμεις μας για τα παιδιά!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για όγδοη συνεχή χρονιά πραγματοποίησε συνάντηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Αλεξάνδρα Καπελετζή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων για το χρονικό διάστημα από 01/01/2011 έως και 30/04/2012, στη χώρα μας, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν και διεθνή στοιχεία από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το παραπάνω χρονικό διάστημα στην Ελλάδα το 88,5% των παιδιών που εξαφανίστηκαν επέστρεψαν με ασφάλεια σπίτι τους, ενώ το AMBER ALERT HELLAS είχε ποσοστό επιτυχίας 100%!

Τα στοιχεία που αφορούσαν στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. ήταν σαφώς διαφορετικά. Το 2011 καταγράφηκαν 517,236 ανήλικοι (κάτω των 18) ως εξαφανισμένοι στη βάση δεδομένων του FBI, ενώ στην Ευρώπη -βάσει της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe)- οι οργανισμοί που συμμετέχουν σε αυτήν κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε 2.066 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλο, «τα καλά αυτά ποσοστά της χώρα μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας εφησυχάζουν με δεδομένο δε, ότι πλέον υπάρχουν επιβεβαιωμένες καταγγελίες προσπάθειας αρπαγής παιδιών σε όλη την Ελλάδα. Για αυτό και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προχωρά -με τη συμμετοχή των αρμόδιων θεσμικών και πιστοποιημένων εθελοντικών ομάδων- σε σειρά νέων δράσεων με στόχο την πρόληψη αλλά και την άμεση διαχείριση των περιστατικών εξαφάνισης παιδιών σε επιχειρησιακό επίπεδο. Καλούμε τους Δήμους και τους ιδιώτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα και να θέσουν στη διάθεση των παιδιών δυνάμεις και μέσα που διαθέτουν».

Επιγραμματικά:

- Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, η οποία λειτουργεί στη χώρα μας από το Χαμόγελο του Παιδιού, πλέον διασυνδέεται με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης 112.

- Η κλήση προς την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 είναι πλέον δωρεάν από όλους τους παρόχους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας (ΟΤΕ, Cosmote, Vodafone, Wind, Q, Forthnet, On Telecoms, Hellas On Line, CYTA), ενώ παράλληλα η λίστα των μελών του Amber Alert διευρύνεται με την ένταξη όλων των εταιρειών τηλεπικοινωνίας σε αυτό καθώς και του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.).

- «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα πλαίσια και Μνημονίου Συνεργασίας που έχει συνάψει με την Ελληνική Αστυνομία, υλοποίησε και πρόκειται να παραδώσει σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. -πανελλαδικά- οδηγό έρευνας (check list) για τη διαχείριση περιστατικών εξαφανίσεων ανηλίκων.

- «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανέλαβε την πρωτοβουλία και συγκρότησε Συντονιστική Επιχειρησιακή Ομάδα Διαχείρισης Περιστατικών Εξαφάνισης Παιδιών με τη συμμετοχή των αρμόδιων κρατικών φορέων (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα) καθώς και πιστοποιημένων εθελοντικών οργανώσεων (Ενδεικτικά: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού).

- Όπως παρουσιάστηκε στόχος της Ομάδας είναι ο συντονισμός σε επιχειρησιακό επίπεδο των ενεργειών που πρέπει να γίνονται σε περίπτωση εξαφάνισης παιδιού σε αστικό ή σε φυσικό περιβάλλον. Όλοι όσοι συμμετέχουν θέτουν όλα τα μέσα που διαθέτουν, το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία τους στη διάθεση της Ομάδας, που σαν βασικό σκοπό έχει την άμεση ανταπόκριση και ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων μέσων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης χαιρετισμό απηύθυναν και παρουσίασαν αναλυτικά το πλαίσιο συμμετοχής τους στην ομάδα, εκπρόσωποι από την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Την τεράστια σημασία που έχει η διασύνδεση της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 αλλά και της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης 112, εξήγησε αναλυτικά στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης.

Αναλυτικά παρουσιάστηκαν και οι νέοι χορηγοί/εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, όμιλος Forthnet, Hellas On Line, On Telecoms και CYTA.

Η κα. Κουτσογιάννη Τίνα, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας του ομίλου Forthnet, δήλωσε: «ο όμιλος Forthnet, παρέχοντας τις πλέον εξελιγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, πάνω από τις αξιόπιστες τεχνολογικές του υποδομές, εγγυάται από την πλευρά του ότι θα βοηθά πάντα – στο μέτρο του τηλεπικοινωνιακώς εφικτού- ώστε να αποκαθίσταται το Χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών. Και αυτό το Χαμόγελο είναι πραγματικά το καλύτερο «Return on Investment» για μία επιχείριση».

Η κα. Γερονικόλα Χριστίνα, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Hellas On Line, δήλωσε: «Η Hellas On Line ως ένας ελληνικός, κοινωνικά υπεύθυνος τηλεπικοινωνιακός πάροχος δεν θα μπορούσε να λείπει από το σημαντικό έργο που επιτελεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη χώρα μας. Το δίκτυο Amber Alert Hellas χρειάζεται τη στήριξη όλων μας, ιδιαίτερα σε μία εποχή που οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα παιδιά αυξάνονται».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου με την παρουσίαση τμήματος του υλικοτεχνικού εξοπλισμού Συντονιστικής Επιχειρησιακής Ομάδας Διαχείρισης Περιστατικών Εξαφάνισης Παιδιών.

Ελικόπτερο, διασωστικά οχήματα, μοτοσυκλέτες, τροχήλατες γεννήτριες, ομάδες διασωστικών σκύλων, πλωτά, κλιμάκια ανδρών της μονάδας υποβρυχίων αποστολών, των κλιμακίων ειδικών αποστολών, της Ε.Μ.ΑΚ. βρέθηκαν εκεί και έθεσαν τις δυνάμεις τους στη διάθεση των παιδιών

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ζαππείου Μεγάρου.

Η εκδήλωση που σήμερα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες (30 Μαϊου 2012) και διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή των Αντιπροέδρων της Ε.Ε. (Viviane Reding, Neelie Kroes, και Roberta Angelilli).

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εκπροσωπώντας την Ελλάδα θα συμμετέχει παρουσιάζοντας μία «άλλη Ελλάδα», διαφορετική με διάθεση, μεράκι και συμμετοχή

Αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία, οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό μπορείτε να τα βρείτε στη δ/νση: http://www.hamogelo.gr/48.1/Press-Kit

Δείτε τηλεοπτικά spot: TV Spot 1 - TV Spot 2

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» - Γραφείο Τύπου: Τηλέφωνο 2103306140 – Email press@hamogelo.grinfo@hamogelo.grwww.hamogelo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου