Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Εθισμός σε ουσίες και Διαδίκτυο

Την ισχυρή συσχέτιση της εξάρτησης εφήβων από το Διαδίκτυο με την αυξημένη πιθανότητα να είναι χρήστες χημικών ουσιών ή να γίνουν στο μέλλον κατέδειξε μεγάλη ελληνική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη νήσο Κω. Η πρόσφατη δημοσίευσή της στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Εθισμού προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της; Η διαπίστωση του εθισμού παιδιών και εφήβων στο Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει σήμα συναγερμού και προειδοποίησης για τον κίνδυνο εξάρτησης από ουσίες (ναρκωτικά και αλκοόλ).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Κω από ερευνητική ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο σε συνεργασία με το τοπικό Κέντρο Πρόληψης «Ιπποκράτης» του ΟΚΑΝΑ. Εργάστηκαν οι κ. κ. Βιργινία Φυσσούν, Γεώργιος Φλώρος, Κωνσταντίνος Σιώμος σε συνεργασία με τον κ. Δημήτρη Γερούκαλη και τον κ. Κλήμη Ναυρίδη. Το δείγμα της έρευνας αφορούσε το σύνολο των μαθητών από τη Γ΄ Γυμνασίου έως τη Γ΄ Λυκείου της νήσου, συνολικά 1.270 μαθητές/τριες (δεν συμμετείχαν 49 άτομα).

«Η έρευνά μας έδειξε μια ισχυρή συσχέτιση της υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου από εφήβους με την αυξημένη τάση χρήσης χημικών ουσιών», λέει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Σιώμος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Στη συγκεκριμένη έρευνα, καταγράφηκε ότι «βαριά χρήση» του Διαδικτύου πραγματοποιούν 179 μαθητές (14,7% του συνόλου), ενώ ακόμα πιο αυξημένη, εθιστική, χρήση είχαν 64 άτομα (5,3%). Χρήση ουσιών είχαν 154 μαθητές (12,7%), ενώ πρόσφατη εμπειρία (τον τελευταίο μήνα) είχαν 84 άτομα, το 6,9% του συνόλου. Η χρήση ουσιών περιλαμβάνει αλκοόλ, τα λεγόμενα «μαλακά ναρκωτικά» (κάνναβη, μαριχουάνα), αλλά και ηρωίνη και άλλες «σκληρές» ουσίες.

Στην έρευνα διαφαίνεται μια στενή σύνδεση των χημικών και των τεχνολογικών εθισμών, η οποία περιλαμβάνει κοινά στοιχεία προσωπικότητας ανάμεσα στους χρήστες, όπως η παρουσία του παράγοντα του ψυχωτισμού.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα, καθώς ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι ένας συμπεριφορικός εθισμός, ο οποίος μπορεί να γίνει αντιληπτός και να αποτελέσει ένα προγνωστικό δείκτη για τα παιδιά εκείνα που μπορεί να αναπτύξουν τάσεις εξάρτησης σε χημικές ουσίες», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Σιώμος. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από τους φορείς και τα προγράμματα που ασχολούνται με την καταπολέμηση των εξαρτήσεων.

Είναι ο εθισμός στο Διαδίκτυο ο οποίος δημιουργεί τα ψυχολογικά προβλήματα ή το αντίθετο, δηλαδή τα ψυχολογικά προβλήματα ωθούν στην εξάρτηση από τον υπολογιστή; Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. «Σε κλινικές έρευνες που πραγματοποίησα σε 45 παιδιά με προβλήματα υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου, περίπου το 30% αντιμετώπιζε προβλήματα κατάθλιψης και οδηγήθηκε στην εξάρτηση. Το υπόλοιπο 70% πρώτα ανέπτυξε την έντονη χρήση του Διαδικτύου, ειδικά με τα παιχνίδια αλλαγής ρόλου, και στη συνέχεια εμφάνισε προβλήματα κατάθλιψης, διαταραχών, αγοραφοβίας και χρήσης ουσιών», λέει ο κ. Σιώμος.

Τι μπορούν να κάνουν άραγε οι γονείς; Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται το στερεότυπο που θέλει τα παιδιά που πέφτουν στις εξαρτήσεις να προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες ή σπίτια με συγκρούσεις κ. λπ. «Πρέπει να δούμε βαθύτερα τα πράγματα. Η κλινική εμπειρία δείχνει ότι εθίζονται παιδιά είτε με αδιάφορους γονείς είτε με γονείς υπερπροστατευτικούς, οι οποίοι όμως δεν καλύπτουν συναισθηματικά τα παιδιά», υπογραμμίζει ο κ. Σιώμος. Δεν χρειάζεται απαγόρευση. Αρκεί να μην έχει το παιδί μόνη διέξοδο μέσα στο σπίτι τη διαδικτυακή ψυχαγωγία. Δηλαδή, χρήση και όχι κατάχρηση... 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου