Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ιστότοπος: Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1954 ως Δημοτική, μερίμνη του τότε Δημάρχου Λεβαδέων Λουκά Νίκαινα και του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Γεωρ. Γιανακοπούλου.
Την 1η Φεβρουαρίου 1956 έγινε Δημόσια, με πρωτοβουλία του Επιθεωρητού Βιβλιοθηκών Κωνσταντίνου Σολδάτου. Έκτοτε υπάγεται και επιχορηγείται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (εκτός από ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο όλες οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες υπάγονταν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών).

Στις 13 Αυγούστου 1980 διευρύνθηκε και έγινε Κεντρική, εντάσσοντας στη δύναμή της Κινητή Μονάδα, δηλαδή Βιβλιοαυτοκίνητο που της παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Προεδρίας το 1981.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης μας ως τις αρχές του 1980 στεγαζόταν στο οίκημα της Βασιλικής Ανδ. Καζάζη στην Πλατεία Αθ. Διάκου, απέναντι από το Μητροπολιτικό Ναό. Το 1980 μεταφέρθηκε στο τότε νεόκτιστο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λεβαδέων. Τέλος, τον Ιούνιο του 2003 μεταστεγάστηκε σε τριώροφο κτίριο, ιδιοκτησίας Ν. Καλογρηά, σε κεντρικό σημείο της πόλης, στην περιοχή παλιού κινηματογράφου "Έρκυνα", Κάδμου 7 & Δαιδάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου