Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Τα Παιδικά Εργαστήρια του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης: Αρχίζει ο δεύτερος κύκλος

Εδώ και επτά χρόνια το Ολυμπιακό Μουσείο οργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία δημιουργικότητας και έκφρασης στα παιδιά. Εκατοντάδες παιδιά έχουν συμμετάσχει και καλούνται να μετέχουν ξανά σε ένα πρόγραμμα παιδαγωγικό, με σεβασμό στα παιδιά και με στόχους εφικτούς.
Τα εργαστήρια του Ολυμπιακού Μουσείου επιχειρούν να ξεπεραστούν οι στερεότυπες αντιλήψεις και η εσωστρέφεια, οργανώνοντας επισκέψεις των παιδιών σε χώρους πολιτισμού ή σε χώρους άμεσα συνυφασμένους με το κάθε εργαστηρίου, ανατροφοδοτώντας τα παιδιά με εικόνες, εμπειρίες και βιώματα.

Τα Σαββατιάτικα παιδικά εργαστήρια καλύπτουν διάφορες ηλικίες μέσα από 5 εναλλακτικές προτάσεις έκφρασης και δημιουργίας.

Συγκεκριμένα έχουμε τα εργαστήρια:

Ζωγραφικής & Μικρογλυπτικής 
(Ηλικίες 4 – 6 ετών). 
Κάθε Σάββατο 10:00 – 11:00

Ζωγραφικής 
(Ηλικίες 7 – 12 ετών). 
Κάθε Σάββατο 11:00 – 12:00

‘’Η παιδική ζωγραφική είναι έκφραση προσωπικών εικόνων και συναισθημάτων που δεν επιδέχεται οριοθέτησης και περιορισμών, αλλά μόνο ενίσχυσης και κατάλληλης καθοδήγησης’’ είναι το motto του εργαστηρίου. Η απελευθέρωση του συναισθήματος μέσα από την εικαστική δημιουργία, με όρους συνεργατικούς, εξελίσσει τη δημιουργία και τη φαντασία των παιδιών. Με ποικιλία υλικών και τεχνικών, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Πρώιου, τα παιδιά βιώνουν τη χαρά της δημιουργίας και της έκφρασης.

Μικρογλυπτικής & Κατασκευών 
(Ηλικίες 7 – 12 ετών). 
Κάθε Σάββατο 12:00 – 13:00

"Αντικείμενα φαινομενικά άχρηστα και υλικά ευτελή αποτελούν την πρώτη ύλη δημιουργίας και εφαρμογής των σχεδίων που ένα παιδικό μυαλό μπορεί να σκαρφιστεί" στο Εργαστήριο Μικρογλυπτικής & Κατασκευών.
Η σύνθεση και η ανασύνθεση αποτελεί στόχο του εργαστηρίου. Τογυαλί, ο πηλός και το χαρτί μετασχηματίζονται σε πραγματικά δημιουργήματα τέχνης. Το εργαστήριο συνδέεται στενά με αυτό της ζωγραφικής, διατηρώντας ωστόσο την αυτονομία του.

Θεάτρου 
(Ηλικίες 4 – 8 ετών). 
Κάθε Σάββατο 13:00 – 14:00

"Εκφράζομαι και συνεργάζομαι, ακούω και ανταποκρίνομαι, γνωρίζω τον εαυτό μου και εντάσσομαι σε μια ομάδα συνομηλίκων μου, δίχως απαραίτητα να πρέπει να γίνω ή να με αποκαλούν ηθοποιό" είναι ο λόγος για να επιλέξει ένα παιδί το Εργαστήριο Θεάτρου.
Έκφραση συναισθημάτων, κίνηση, άσκηση. Το παιχνίδι ρόλων και η προσωπική διαμεσολάβηση στο σενάριο, αποτελούν συνιστώσες του προγράμματος. Λεκτικά παιχνίδια, κινησιολογία και λογοτεχνικό κείμενο, είναι τμήμα μόνο του τρίμηνου κύκλου μάθησης του θεατρικού εργαστηρίου.

Παιδικής Μαγειρικής & Διατροφής 1o Τμήμα 
(Ηλικίες 6 – 12 ετών). Κάθε Σάββατο 09:30 – 11:30

Παιδικής Μαγειρικής & Διατροφής 2o Τμήμα 
(Ηλικίες 6 – 12 ετών). Κάθε Σάββατο 12:00 – 14:00

"Η μαγειρική είναι μαγεία, είναι τέχνη, είναι παιχνίδι… αλλά κυρίως είναι γεμάτη μοναδικές εμπειρίες" στο Εργαστήριο Παιδικής Μαγειρικής & Διατροφής.
Σε μια κουζίνα αποκλειστικά για αυτά, τα παιδιά μαγειρεύουν μαθαίνοντας τα συστατικά των τροφών και γνωρίζουν βιωματικά την υγιεινή διατροφή. Το γευστικό ταξίδι χαράσσει ο σεφ Στάθης Πασσαλίδης, ενώ το μαθησιακό η Μαρία Τσιλβίδου. Μαγειρεύοντας τα παιδιά γνωρίζουντοπικές διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις, τη διεθνή κουλτούρα του φαγητού, ενώ οι επισκέψεις σε εξωτερικούς χώρους, ενισχύουν τη βιωματική μάθηση. Παλιότερο πρόγραμμα είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη σε μεγάλο Σούπερ Μάρκετ για την ενίσχυση της αγοραστικής συνείδησης των παιδιών, ενώ δίπλα στον βραβευμένο Chef Herve Pronzato γνώρισαν την υψηλή γαστρονομία με όρους απλούς και οικείους.

Πληροφορίες
Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 ξεκινά ο κύκλος των παιδιών που θα φοιτήσουν στον δεύτερο τετράμηνο κύκλο. Η διάρκεια του κύκλου είναι 4 μήνες, 16 συναντήσεις.

Μηνιαίο κόστος φοίτησης εργαστηρίων

30€: "Ζωγραφικής", "Μικρογλυπτικής & Κατασκευών" και "Θεάτρου"

50€: "Παιδικής Μαγειρικής & Διατροφής"

Στο κόστος φοίτησης θα γίνεταιέκπτωση σε μέλη του Ομίλου Φίλων Μουσείου Αθλητισμού.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια παρέχονται από το μουσείο.

Ολυμπιακό Μουσείο
ΑΓ.Δημητρίου & 3ης Σεπτεμβρίου
ΤΗΛ. 2310 968531-2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου