Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Τα παιδιά των λαθρομεταναστών δεν πρέπει να κρατούνται με τους γονείς τους

Η κράτηση μωρών και παιδιών λαθρομεταναστών ή προς απέλαση μεταναστών, μαζί με τους γονείς τους, συνιστά παραβίαση του σεβασμού της οικογενειακής ζωής, του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αποφάνθηκε το Δικαστηριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την εκδίκαση προσφυγής δύο προσφύγων από το Καζακστάν κατά της Γαλλίας.

Το Δικαστήριο καταδίκασε την Γαλλία για τις προαναφερθείσες παραβιάσεις και την υποχρέωσε να καταβάλει 10.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη στους προσφεύγοντες και να πληρώσει και 3.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Η υπόθεση αφορούσε την κράτηση του Βλαντιμίρ Ποπόφ, της γυναίκας του και των δύο παιδιών τους, ηλικίας πέντε μηνών και τριών ετών, σ' ένα κέντρο κράτησης στη Ρουέν της Γαλλίας, για περισσότερες από δύο εβδομάδες, εν αναμονή της απέλασής τους στο Καζακστάν.

Παρόλο που στο εν λόγω κέντρο κράτησης υπήρχαν προϋποθέσεις για την παραμονή παιδιών, το Δικαστήριο έκρινε ότι τα σιδερένια κρεβάτια που δόθηκαν στα παιδιά για να κοιμηθούν ήταν επικίνδυνα, ότι δεν υπήρχαν περιοχές παιχνιδιού ή δραστηριότητες για παιδιά στο κέντρο, καθώς και ότι οι αυτόματες πόρτες που υπήρχαν στα δωμάτια ήταν επικίνδυνες για την ασφάλεια των παιδιών.

Το Δικαστήριο έκρινε ακόμη ότι, παρόλο που η διάρκεια της κράτησης τους δεν ήταν υπερβολική, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υποχρεώθηκαν να ζήσουν τα παιδιά των προσφευγόντων, σε μία ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση, τους προκάλεσε μεγάλη αγωνία και ενδεχομένως στο μέλλον να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογική τους υγεία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου