Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ανίχνευση του αυτισμού από τους 6 μήνες ζωής

Τα σημάδια του αυτισμού μπορούν να ανιχνευθούν σε βρέφη έξι μηνών μέσω της μέτρησης της εγκεφαλικής δραστηριότητάς τους, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ανακάλυψη δίνει σύμφωνα με τους ειδικούς υπόσχεση για πρώιμη διάγνωση της διαταραχής.

Σήμερα η διάγνωση μετά τα 2 έτη

Ο αυτισμός, μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία κάνει το άτομο να μην μπορεί να επικοινωνήσει καλά με το κοινωνικό περιβάλλον του, διαγιγνώσκεται σήμερα μετά την ηλικία των δύο ετών. Ωστόσο πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αν η διάγνωση και η θεραπευτική παρέμβαση γίνουν σε μικρότερη ηλικία τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καλύτερα για τα παιδιά με τη διαταραχή.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης ειδικοί του Κολεγίου Birkbeck στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου επικεντρώθηκαν σε βρέφη ηλικίας έξι ως 10 μηνών τα οποία εθεωρείτο ότι αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο για αυτισμό καθώς είχαν μεγαλύτερο αδελφό ή αδελφή με τη διαταραχή.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ειδικούς αισθητήρες στο κρανίο των παιδιών και μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητά τους ενώ τους έδειχναν πρόσωπα τα οποία ακολουθούσαν την εξής επαναλαμβανόμενη τακτική: κοιτούσαν προς το μέρος των βρεφών και στη συνέχεια απέστρεφαν το βλέμμα τους. Όπως προέκυψε από την καταγραφή της εγκεφαλικής λειτουργίας των βρεφών κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, υπήρχε σύνδεση μεταξύ της απόκρισης στα βλέμματα και της διάγνωσης για αυτισμό αργότερα στη ζωή τους.

Διαφορές από την αρχή της ζωής

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology» μαρτυρεί ότι ο «αυτιστικός εγκέφαλος» επεξεργάζεται τις κοινωνικές πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο ήδη από την αρχή της ζωής του ατόμου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης καθηγητή Μαρκ Τζόνσον «τα ευρήματα δείχνουν για πρώτη φορά ότι οι μετρήσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας κατά τον πρώτο χρόνο ζωής συνδέονται με μετέπειτα διάγνωση αυτισμού – πολύ πριν παρουσιαστούν προβλήματα στη συμπεριφορά».

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι διαφορές στη χρήση του βλέμματος θεωρούνται ήδη ως αναγνωρισμένο πρώιμο χαρακτηριστικό που μαρτυρεί την ύπαρξη αυτισμού σε παιδιά δύο ετών και άνω. Ετσι, τα πρώιμα σημάδια που αφορούν το βλέμμα μπορούν πιθανότατα να δείξουν και σε μικρότερη ηλικία τον κίνδυνο για αυτισμό θέτοντας σε εγρήγορση τους γονείς αλλά και τους ειδικούς.

Ο δρ Τζόνσον τόνισε πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να προσδιοριστεί εάν οι μετρήσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη μπορούν μελλοντικά να αποτελέσουν μέσο διάγνωσης του αυτισμού ήδη από την αρχή της ζωής.

Δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις

Προσέθεσε σε κάθε περίπτωση ότι η τάση που προέκυψε από τη μελέτη δεν είχε εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις. Ορισμένα βρέφη που είχαν αρχικώς εμφανίσει αφύσικη απόκριση στην εγκεφαλική λειτουργία δεν διαγνώσθηκαν τελικώς με αυτισμό και το αντίστροφο. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο καθηγητής Τζόνσον, η μέθοδος χρειάζεται να τελειοποιηθεί προκειμένου να έχει κλινική εφαρμογή στον γενικό πληθυσμό. 
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου