Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Παγκόσμια Hμέρα Μητρικής Γλώσσας 2011

"Οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιων μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στην προώθηση των μητρικών γλωσσών. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη της προόδου, για να προστατέψουμε τη διαφορετικότητα των απόψεων στον κόσμο και να προωθήσουμε όλες τις πηγές γνώσης και τους τρόπους έκφρασης. Αυατά είναι τα νήματα που υφαίνουν την ιστορία της ανθρωπότητας". Irina Bokova, Γενική διευθύντρια της UNESCO για την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας 2011.
Στις 21 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Hμέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO το Νοέμβριο του 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το Φεβρουάριο του 2000. Η UNESCO τονίζει ότι σχεδόν οι μισές από τις 6.000 ομιλούμενες σήμερα γλώσσες κινδυνεύουν να περιοριστούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Το δικαίωμα του παιδιού στη μητρική του γλώσσα είναι αναφαίρετο όπως προβλέπεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που η UNICEF προώθησε προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των δικαιωμάτων του παιδιού το Όνομα, η Εθνικότητα καθώς η Ταυτότητα (περισσότερα εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου