Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

«Spread the Sign»!!

Πρόκειται για ένα δωρεάν διαδικτυακό μεταφραστικό εργαλείο της νοηματικής γλώσσας. Συγκεκριμένα, ο χρήστης πληκτρολογεί λέξεις, αριθμούς ή προτάσεις στο χώρο της Εύρεσης και επιλέγει τη γλώσσα που επιθυμεί να μεταφραστεί π.χ. από Αγγλικά στα Ισπανικά. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται είτε γραπτά και οπτικά είτε μόνο οπτικά (μέσω επιλογής στην εκτεταμένη αναζήτηση - advanced search), στη νοηματική γλώσσα μέσα από ολιγόλεπτα βίντεο (π.χ. youtube).

Μέχρι στιγμής, το λεξικό υποστηρίζει τις εξής 12 γλώσσες: Αμερικάνικη, Τσέχικη, Αγγλική, Φινλανδική, Γαλλική, Γερμανική, Ιαπωνική, Λιθουανική, Πορτογαλέζικη, Ρώσικη, Ισπανική, Τούρκικη. Είναι εμπλουτισμένο με γενικούς & επιστημονικούς όρους που καλύπτουν τομείς όπως: Art & Design, Childcare, Electricity & Energy, Floristry - Hairdressing - Textiles, Food, Health & Social Care, Travel & Tourism, Vehicle Technology, Wood & Construction.

Το λεξικό συνεχίζει να εμπλουτίζεται και να τροποποιείται μέσω διορθώσεων που δηλώνουν ή λαθών που εντοπίζουν, οι ίδιοι οι χρήστες.

Το «Spread the Sign» είναι δημιούργημα του Σουηδού εκπαιδευτικού Thomas Lydell-Olsen και αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η Σουηδία θεωρείται χώρα πρωτοπόρος στον τομέα της έρευνας και τεκμηρίωσης της νοηματικής γλώσσας. Η Βασίλισσα της Σουηδίας τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχει εκπαιδευτεί στην νοηματική γλώσσα ώστε να επικοινωνεί άμεσα και άνετα με τους υπηκόους της. Εγκαινίασε μάλιστα η ίδια την έναρξη του νέου λεξικού της νοηματικής γλώσσας στη Στοκχόλμη στις 31 Μαρτίου 2009.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Thomas Lydell-Olsen
E-mail thomas.lydell-olsen@orebro.se
Τηλ: +46 765513323

Πηγή: Κορναράκης Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου