Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ξαφνική εξάπλωση της ιλαράς στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, αυξάνονται επικίνδυνα τα περιστατικά ιλαράς, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που στην τελευταία έκθεσή του καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της λοίμωξης από ιλαρά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε 36 χώρες στην Ευρώπη το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου καταγράφηκαν 26 000 νέες περιπτώσεις ιλαράς, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία στις δυτικές χώρες. Η ασθένεια τείνει να σημειώσει πρόοδο, αν και κυρίως σε ήπια , αλλά είναι περιπτώσεις που μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Κατά την ίδια περίοδο, εννέα θάνατοι που αποδίδονται στην ιλαρά, οι έξι είναι στη Γαλλία. Χρειάστηκε να νοσηλευτούν 7.288 ασθενείς.

Οι περισσότεροι έχουν μολυνθεί στη Γαλλία με 14 000 κρούσματα. Μόνο στην Αγγλία και την Ουαλία για δέκα μήνες, χιλιάδες ασθενείς εχουν ξεπεράσει το σύνολο του περασμένου έτους.

Ενώ οι εμβολιασμοί κατά της ιλαράς σε όλο τον κόσμο διαρκούν για αρκετές δεκαετίες, ακόμα δεν έχει εξαλειφθεί η νόσος. Στην Τσεχική Δημοκρατία έχουν αναφερθεί έως είκοσι περιστατικά το χρόνο, άνθρωποι που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά την παιδική ηλικία, ή έλαβαν μόνο μία δόση.

Η Γαλλία ξεκίνησε πανεθνική εκστρατεία για να τονίσει την ανάγκη για εμβολιασμό. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για θάνατους, ή επώδυνη και δαπανηρή νοσηλεία ή απουσίες από την εργασία ή το σχολείο λόγω ασθένειας, η οποία μπορεί εύκολα να προληφθεί με τον εμβολιασμό», δήλωσε ο επικεφαλής Υγείας στην Γαλλία κ. Jean-Yves Grall.

Ενενήντα τοις εκατό όλων των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη, είναι έφηβοι και ενήλικες που δεν είχαν εμβολιαστεί. Υπάρχει εξαπλωση με την εμφάνιση της λοίμωξης και σε άλλες χώρες όπως Βραζιλία, Καναδάς ή Αυστραλία.

Ο δυνητικός κίνδυνος

«Η άνοδος της ιλαράς στις ευρωπαϊκές χώρες είναι ανησυχητική, διότι δεν στέκεται με τις προσπάθειες για την παντελή εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2015 όπως έχει προγραμματιστεί», είπε στο BBC η Zsuzsana Jakabová, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

«Κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να αυξήσει την εποπτεία της σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για την ασθένεια και να μειώσει την κυκλοφορία του ιού, ακόμη και πριν εμφανιστεί στην περιοχή τους», πρόσθεσε.

«Ενημερώσαμε τους γονείς και εφήβους σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού. Τονίζουμε ότι η ιλαρά είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα σε μερικές περιπτώσεις, «είπε στο BBC ο εκπρόσωπος της βρετανικής Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας.
 
Πηγή: smartpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου