Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Έγκυος; Πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί το bodoir σας;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αποκάλυψαν ότι η χρήση καλλυντικών που περιέχουν άρωμα και τα αρώματα, από την μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την γονιμότητα του μωρού της, αν είναι αγόρι. Βέβαια, παρόλο που τ’ αποτελέσματα του καθηγητή Richard Sharpe και της ομάδας του, αφορούσαν πειράματα σε ζώα και δεδομένου ότι η αναπαραγωγική ικανότητα είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και θα πρέπει να γίνουν επιπλέον έρευνες προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, προκάλεσαν ένα ερωτηματικό στις μέλλουσες μανούλες. Όσες έχετε περάσει από το ευαίσθητο στάδιο της εγκυμοσύνης γνωρίζεται πολύ καλά πόσο και η παραμικρή πληροφορία ή παραπληροφόρηση μπορεί να σας αναστατώσει. Το γεγονός μάλιστα ότι μεγάλο ποσοστό γυναικών σήμερα αποφασίζουν να γίνουν για πρώτη φορά μητέρες από τα 35 και πάνω, σε μια ηλικία που μια απλή κρέμα ημέρας δεν λύνει το πρόβλημα και που πιθανόν έχουν «υποκύψει» σε ελαφρές κοσμητικές διορθωτικές επεμβάσεις (botox, υαλουρονικό) πληθαίνει τα ερωτηματικά τους. Η Independent έριξε λάδι στην φωτιά, όταν σύμφωνα με άρθρο της, υποστήριζε ότι η απορρόφηση από το σώμα της μητέρας χημικών στοιχείων, που βρίσκονται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, περνά και στα μωρά, γεγονός που οδηγεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανάγκη να ζητήσει να αναγράφεται στο μέλλον πάνω στα καλλυντικά προϊόντα, ποια από αυτά είναι κατάλληλα για χρήση από εγκύους.

Αλήθειες & Ψέματα

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους που να έχουν αποδείξει βλαπτική επίδραση στο έμβρυο. «Ωστόσο, η αυξημένη ευαισθησία όλων μας στο λεπτό ζήτημα της υγείας του νεογέννητου παιδιού, μας κάνει πιο επιφυλακτικούς, ενώ τις περισσότερες φορές οι «απαγορευτικοί κανόνες» έχουν ψυχολογική και όχι πραγματική σημασία», σύμφωνα με τον δερματολόγο Παντελή Σουβατζίδη. Υπάρχουν συστατικά που γνωρίζουμε ότι είναι βλαπτικά αν τα λάβει μια εγκυμονούσα από το στόμα, και κατά συνέπεια θεωρούμε ότι θα είναι καλύτερα να αποφευχθεί και η τοπική χρήση τους, παρότι η συστηματική απορρόφηση από το δέρμα είναι κατά κανόνα μικρή. Ποια είναι αυτά; «Τα παράγωγα της βιταμίνης Α που βρίσκονται σε πολλά αντιγηραντικά σκευάσματα με το όνομα ρετινόλη, ισοτρετινοίνη ή γενικά τα ρετινοειδή που μπορεί να προκαλέσουν τερατογέννεση. Μια άλλη κατηγορία που καλό θα είναι να αποφεύγεται είναι προϊόντα περιποίησης του δέρματος (κρέμες ή πήλινγκ) που περιέχουν σαλικυλικό οξύ και α- υδροξυ-οξέα, καθώς και τα αντιβιοτικά από το στόμα που συχνά χορηγούνται για την ακμή, όπως και οι self-tanner κρέμες», επισημαίνει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Ζωή Φύκα.

ΟΙ ΚΗΛΙΔΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

ΨΕΜΑΤΑ: Το μέλασμα ή αλλιώς χλόασμα της εγκυμοσύνης, συνίσταται στην εμφάνιση καφέ κηλίδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προλαμβάνεται με την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και τη χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Σουβατζίδη αντιμετωπίζεται μετά τον τοκετό, με Laser και ειδικές λευκαντικές κρέμες.

Η ΒΑΖΕΛΙΝΗ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΡΑΓΑΔΕΣ

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα σκευάσματα πολύ λιπαρής υφής, όπως η βαζελίνη πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη σχηματισμού ραγάδων. «Στο εμπόριο κυκλοφορούν εξειδικευμένα σκευάσματα με καλύτερη απορροφητικότητα και πιο πρακτικά στη χρήση από τη βαζελίνη, των οποίων η χρήση δεν εγκυμονεί κάποιο κίνδυνο», εξηγεί ο δερματολόγος κ.Σουβατζίδης. «Ενυδατικές κρέμες ή έλαια που θρέφουν το δέρμα και μειώνουν τη φαγούρα καθώς το δέρμα τεντώνεται, είναι απαραίτητα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης» σύμφωνα με την δερματολόγο κα Φύκα.

ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΒΑΦΕΣ

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν έχει αποδειχθεί ότι οι φυτικής προέλευσης βαφές είναι υγιεινότερες σε σχέση με τις μόνιμες. Αυτό που σίγουρα έχει σημασία είναι να μην αλλάζει η μάρκα και το είδος της βαφής όταν μια γυναίκα αντιληφθεί ότι είναι έγκυος, προκειμένου να μην εμφανιστεί κάποια αλλεργική αντίδραση (η οποία μπορεί να παρατηρηθεί και σε «φυσικά» προϊόντα). Σύμφωνα με τον κ.Σουβατζίδη, «καλό θα είναι η βαφή να περιορίζεται στην περιοχή της τρίχας και να μην ακουμπά, το κατά δύναμιν, στο δέρμα της κεφαλής όταν εφαρμόζεται, οι ρίζες δηλαδή δεν θα είναι καλά βαμμένες».

Η ΧΡΗΣΗ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ ΚΑΙ ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

ΑΛΗΘΕΙΑ & ΨΕΜΑΤΑ: Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες και περιορισμούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: πολύ ξεκούραση, καθόλου αλκοόλ ή κάπνισμα, αλλά τι ισχύει με τις κοσμητικές παρεμβάσεις, όπως το μπότοξ; «Παρ’ όλο που πολλή λίγη έρευνα έχει γίνει ώστε να καθοριστεί με βεβαιότητα η επίδραση του μπότοξ πάνω στις έγκυες γυναίκες και το έμβρυο, οι γιατροί δεν συνιστούν τέτοιου είδους θεραπείες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι ασφαλές αλλά με βεβαιότητα λέμε ότι δεν είναι συνιστώμενο. Κατά την κύηση μια ιατρική θεραπεία ή παρέμβαση είναι επιτρεπτή όταν δικαιολογεί και τους πιθανούς κινδύνους της. Ο λόγος ότι λίγα αντικειμενικά στοιχεία πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι γνωστά είναι ότι για να έχουμε περισσότερα στοιχεία θα έπρεπε να γίνουν πραγματικές έρευνες πάνω σε έγκυες, κάτι που θα ήταν ηθικά μη αποδεκτό», εξηγεί η κα Φύκα. Ο συνδυασμός των ορμονικών αλλαγών και της αυξημένης αιματικής κυκλοφορίας προσδίδουν λάμψη στο πρόσωπο και μια αισθητική παρέμβαση είναι πολύ πιθανό να μην γίνει αντιληπτή σε ένα πρόσωπο ή σώμα που συνεχώς αλλάζει στη διάρκεια των 9 μηνών. Άλλωστε μια γυναίκα δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς σε ποια κατάσταση θα είναι το δέρμα της στο τέλος της εγκυμοσύνης. Όσον αφορά την χρήση υαλουρονικού οξέως ο κ.Σουβατζίδης ξεκαθαρίζει το θέμα «Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, γυναίκες που το εφάρμοσαν πριν αντιληφθούν την εγκυμοσύνη τους ή κατά την διάρκεια αυτής, καθότι το υαλουρονικό οξύ είναι ένα προϊόν με καθαρά τοπική δράση και δεν επηρεάζει τον οργανισμό».

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙ

ΨΕΜΑΤΑ: «Μια γυναίκα που έχει κάνει αυξητική μαστών μπορεί να θηλάσει, εκτός αν έχει διαφορετικές οδηγίες από τον ιατρό που τη χειρούργησε, καθότι κάθε χειρουργείο και κάθε ασθενής είναι διαφορετική περίπτωση», εξηγεί ο κ. Σουβατζίδης.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΓΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΨΕΜΑΤΑ: Καλό θα είναι να αποφεύγεται γενικά η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ειδικά κατά την κύηση και λόγω της αυξημένης πιθανότητας δημιουργίας κηλίδων. Ενώ, επιβάλλεται η χρήση αντηλιακών. «Προτιμήστε προϊόντα που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου γιατί περιέχουν λιγότερα χημικά φίλτρα. Η χρήση του αντιηλιακού στην περίοδο της κύησης είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε μια κατάσταση που λέγεται μέλασμα ή μάσκα κύησης, όπου καφέ κηλίδες εμφανίζονται στο μέτωπο και τα μάγουλα ως αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών και της ηλιακής έκθεσης. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγονται κρέμες ή λοσιόν που περιέχουν σόγια καθώς μπορούν να επιδεινώσουν το μέλασμα. Προσοχή ακόμα χρειάζεται σε οργανικά προϊόντα που περιέχουν oil of pergamot (έλαιο περγαμόντου) καθώς και αυτό μπορεί να επιδεινώσει το μέλασμα, εξηγεί η δερματολόγος Ζωή Φύκα.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ ΚΕΡΙ Ή LASER

ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ: «Δεν έχει αποδειχθεί κάποια βλαβερή επίδραση στο έμβρυο με κάποια από αυτές τις μεθόδους αποτρίχωσης. Ωστόσο, συνήθως συστήνουμε σαν μέθοδο αποτρίχωσης γι’ αυτήν την χρονική περίοδο, επιφανειακό και ελαφρύ ξύρισμα» προτείνει ο δερματολόγος Παντελής Σουβατζίδης. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν τη διακοπή των συνεδριών laser κατά τη διάρκεια της κύησης για λόγους ασφαλείας. «Καθώς τα Laser έχουν μπει δυναμικά στον τομέα της αποτρίχωσης σχετικά πρόσφατα, περίπου από το 1998, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες μελέτες για τυχόν παρενέργειες σε εγκυμονούσες μητέρες. Αν η εγκυμονούσα προτιμήσει τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης, η περιοχή του στήθους θα πρέπει να αποφεύγεται στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης, ιδίως αν σκοπεύει να θηλάσει. Τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης θα πρέπει να αποφεύγεται και η περιοχή της κοιλιάς, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη», εξηγεί η κα Φύκα.

ΤΟ ΑΣΕΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

ΨΕΜΑΤΑ: «Από την ονυχαία πλάκα δεν απορροφάται απολύτως τίποτα, συνεπώς μπορούν άφοβα να χρησιμοποιηθούν όλα τα προϊόντα περιποίησης νυχιών» εξηγεί ο κ. Σουβατζίδης.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ SPA ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΨΕΜΑΤΑ: «Τα αιθέρια έλαια είναι ακίνδυνα, ενώ η έκθεση σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες π.χ. υγρασίας (χαμάμ) και θερμοκρασίας (πολύ ζεστό νερό, σάουνα) θα πρέπει να αποφεύγονται. Κάθε πηγή δημιουργίας δόνησης (π.χ. τζακούζι) θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται», εξηγεί ο κ.Σουβατζίδης.


Τι αλλαγές θα δείτε στο δέρμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ευρυαγγείες, που συνήθως εξαφανίζονται μετά τον τοκετό

Γενικευμένη μελάγχρωση ( αύξηση της μελανίνης του δέρματος), κυρίως στη γεννητική χώρα, τη θηλαία άλω και την κοιλιά

Τοπική μελάγχρωση, στο πρόσωπο (μέλασμα)

Αλλαγή στους σπίλους (ελιές) που ήδη έχετε όσον αφορά το μέγεθος και το χρώμα

Ραγάδες στην κοιλιά

Αν πάσχετε από μια δερματολογική πάθηση όπως έκζεμα, ψωρίαση ή ακμή είναι πιθανό να βελτιωθεί με την εγκυμοσύνη, όμως μερικές φορές μπορεί να συμβεί και το αντίθετο

Φαγούρα, κυρίως στην περιοχή της κάτω κοιλίας

Η ανάπτυξη των μαλλιών της κεφαλής είναι πιο έντονη, με εμφάνιση μερικές φορές τριχών στην περιοχή της κοιλιάς ή του στήθους. Αντιθέτως , έντονη πτώση τριχών μπορεί να παρατηρηθεί 3 μήνες μετά τον τοκετό

Μυρμηγκιές ή μυκητίαση στη γεννητική χώρα

Υπάρχουν όμως και άλλες δερματολογικές καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια της κύησης που είναι πιο σοβαρές και μπορούν να επηρεάσουν το έμβρυο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας μόλις παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο δέρμα σας

Επίσης, να θυμάστε τα περισσότερα συστατικά των καλλυντικών είναι ασφαλή, αλλά το σωστό είναι να συμβουλεύεστε πάντα τον δερματολόγο σας.

ON-LINE ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Ένα χρήσιμο site για να ελέγχεται τα διάφορα συστατικά που περιέχει ένα καλλυντικό, είναι το ιταλικό http://www.biodizionario.it και δεν χρειάζεται να γνωρίζετε την γλώσσα για να το συμβουλευτείτε. Απλά πατήστε στο γράμμα από το οποίο αρχίζει το συστατικό και θα εμφανιστεί η λίστα με όλα τα συστατικά που αρχίζουν από το γράμμα αυτό και δίπλα η αξιολόγηση, που γίνεται ως εξής.

►δυο πράσινα μπαλάκια = το συστατικό είναι εντελώς αθώο και ευεργετικό
►ένα πράσινο μπαλάκι = το συστατικό είναι αποδεκτό
►κίτρινο μπαλάκι = το συστατικό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάποιους. Το κίτρινο μπαίνει συνήθως σε συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες σε αλλεργικούς.
►ένα κόκκινο μπαλάκι = το συστατικό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εκτός κι αν είναι το μόνο ανάμεσα στα συστατικά ή σε πολύ μικρή ποσότητα (από τα τελευταία στη σειρά των συστατικών)
►δυο κόκκινα μπαλάκια = το συστατικό πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου