Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Εκαναν μια ωραία γιορτή κατά των προκαταλήψεων

Με σκοπό να γνωρίσει η τοπική κοινωνία το Ειδικό Σχολείο που λειτουργεί στο χώρο της Παιδόπολης και τις δράσεις που αναπτύσσει, η διεύθυνση του σχολείου μαζί με τον Σύλλογο Γονέων, διοργάνωσαν χθες το πρωί μια όμορφη εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου συνεργάστηκαν με μαθητές του 16ου και του 20ου Δημοτικού Σχολείου. Αφορμή αποτέλεσε ο γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑΜΕΑ που τιμήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου.

Το αμφιθέατρο γέμισε από μαθητές όχι μόνο των τριών σχολείων που συνεργάστηκαν, αλλά και από άλλα σχολεία της πόλης. Τα καθίσματα αποδείχθηκαν λίγα και χρειάστηκε στους διαδρόμους να προστεθούν καρέκλες, αλλά και κάποια παιδιά να καθίσουν στο πάτωμα. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με την προβολή ενός βίντεο.

Η Δήμητρα Κελέση διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου σημείωσε στο χαιρετισμό της, πως πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν το Ειδικό Σχολείο και το μπερδεύουν με την Παιδόπολη καθώς βρίσκονται στον ίδιο χώρο, αλλά και πολλοί γνωρίζουν το Ειδικό Σχολείο έχοντας όμως αρκετές προκαταλήψεις. «Είναι ευκαιρία να γνωριστούμε», επισήμανε και συμπλήρωσε με νόημα πως «η αποδοχή του διαφορετικού, ο σεβασμός του άλλου είναι μαθήματα ζωής». Τα άτομα με αναπηρίες έχουν τις ίδιες ανάγκες, να αγαπηθούν, να πηγαίνουν σχολείο, να βρίσκουν δουλειά…, είναι απλώς πιο δύσκολο για αυτά.

Παίρνοντας τον λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Σοφία Κωνσταντινίδου τόνισε πως το «σημαντικό είναι τα παιδιά μας να έχουν μέλλον και μετά το Δημοτικό και να μη χρειάζεται να φεύγουν στη Δράμα. Ελπίζουμε να γίνει και να λειτουργήσει το Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήριο». 
 
Στη συνέχεια διαβάστηκε επιστολή που έστειλε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, ο οποίος είχε κληθεί, αλλά δεν μπορούσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Στην επιστολή αναφερόταν στο «έργο» του υπουργείου.
 
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας Νίκος Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι θα αναφερθεί όχι σε όσα έγιναν, αλλά σε όσα δεν έγιναν για τα άτομα με αναπηρίες. Είπε πως το ανθρώπινο σχολείο έχει θυσιαστεί στο βωμό της κοινωνικής αναλγησίας, ότι στο Σύνταγμα της χώρας η μόρφωση είναι βασικό δικαίωμα όλων, αλλά παραβιάζεται καθημερινά. Μίλησε για την άναρχη δόμηση, για την οργάνωση των μαζικών μέσων συγκοινωνίας, για τα δημόσια κτίρια που δεν είναι προσβάσιμα στα ΑΜΕΑ, αλλά άπλωσε τις ευθύνες σε όλη τη κοινωνία. Λες και οι πολίτες έχουν σχεδιάσει έτσι τις πόλεις, τα κτίρια και τις λειτουργίες τους και όχι οι κυβερνώντες. 
 
Τέλος μίλησε και για ένα δημόσιο σχολείο γενικό, όπου θα πηγαίνουν όλα τα παιδιά.Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, ο οποίος είπε πως στην Ε.Ε. έχουμε 38 εκατ. άτομα με αναπηρίες και στη χώρα μας 1 εκατομμύριο και πρέπει όλοι να στρέψουν την προσοχή στα δικαιώματα και τις δυνατότητές τους. Τόνισε πως η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικά για τα ΑΜΕΑ για την ένταξή τους στην κοινωνία και πως χρειάζεται οι εκπαιδευτικοί να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση για να αντεπεξέλθουν στο καθήκον αυτό, αλλά και κατάλληλες υποδομές στα σχολεία. 
 
Μετά τους χαιρετισμούς προβλήθηκε βίντεο από τις δραστηριότητες του Ειδικού Σχολείου. Στη συνέχεια την εκδήλωση πήραν στα χέρια τους τα παιδιά. Ένα παιδί με πρόβλημα αυτισμού διάβασε ένα ποίημα και αμέσως μετά μαθητές του Ειδικού Σχολείου μαζί με μαθητές του 16ου Δημοτικού παρουσίασαν ένα χορευτικό δρώμενο. Άλλοι μαθητές του Ειδικού μαζί με μαθητές του 20οου Δημοτικού παρουσίασαν ένα ακόμη χορευτικό δρώμενο. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα τραγούδι που είπαν όλοι οι μαθητές μαζί. Να σημειώσουμε πως τις χορογραφίες έκανε η Έλενα Καρακατσάνη.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Πηγή: www.evdomi.gr via blind.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου