Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Μαθήματα... βυζαντινής Θεσσαλονίκης

Ποια είναι τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης; Ποιες ήταν οι συνήθειες των κατοίκων της στη βυζαντινή εποχή; Πόσο καλά γνωρίζουμε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου;
Απαντήσεις σε τέτοιες απορίες που αφορούν το παρελθόν της πόλης και την ιστορική της μνήμη δίνονται μέσα από μια σειρά σεμιναρίων που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια συνεργασία του ιδρύματος με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ, η οποία άλλωστε θα συνεχιστεί και με πρόγραμμα δράσης που έχουν αποφασίσει από κοινού τα διοικητικά συμβούλια των δύο φορέων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης (1912-2012).

Τα σεμινάρια είναι ανοικτά στο κοινό και αφορούν τη βυζαντινή ιστορία, τη θεολογία, το δίκαιο και την ιστορία των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο... μάθημα έχει ήδη δοθεί την περασμένη Τετάρτη από τον Αριστοτέλη Μέντζο, πρόεδρο του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών και καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Στις 21 Δεκεμβρίου, η δρ βυζαντινής Αρχαιολογίας Ευτέρπη Μαρκή θα μιλήσει για τις ταφές και τα ταφικά έθιμα της Θεσσαλονίκης, ενώ τον Ιανουάριο θα δοθούν δύο διαλέξεις για τη χρονολόγηση των βυζαντινών εγγράφων από την καθηγήτρια Σοφία Κοτζάμπαση και για τα υλικά κατάλοιπα της μεταβυζαντινής Θεσσαλονίκης από την καθηγήτρια Μελίνα Παϊσίδου. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2012.

Για το 2012

Η συνεργασία των δύο φορέων για το 2012, έτσι όπως αποφασίστηκε σε συναντήσεις παρουσία της προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του Βαφοπουλείου, Θεοδώρας Λειψιστινού, και του προέδρου του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, Αρ. Μέντζου, περιλαμβάνει έκθεση από τη συλλογή φωτογραφικού υλικού των Schulz και Barnsley (1889-1890), Harvey και George (1908), σε συνεννόηση με τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή. Οι φωτογραφίες θα είναι κυρίως βυζαντινών μνημείων, των τειχών και ορισμένες γενικού περιεχομένου. Επίσης, έκθεση φωτογραφικού υλικού των δυνάμεων που έδρευαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του 1912, καθώς και έκθεση του φωτογραφικού αρχείου του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Μέσα από αυτή τη συνεργασία του Βαφοπουλείου με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών αναδεικνύουμε ένα ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Το Βαφοπούλειο, το πρώτο πολιτιστικό κέντρο σε επισκεψιμότητα στη Βόρεια Ελλάδα, αφού καθημερινά το επισκέπτονται κατά μέσο όρο περίπου 500 πολίτες, συμβάλλει επίσης και στον εορτασμό του 2012, με τις εκθέσεις που θα διοργανώσει από κοινού με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών», τονίζει στα «Εν Δήμω» η κ. Λειψιστινού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου