Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Παχύσαρκοι οι ευρωπαίοι έφηβοι

Με τα παιδιά στην Ευρώπη να παχαίνουν και να γίνονται λιγότερο δραστήρια, οι ειδήμονες για θέματα υγείας ισχυρίζονται ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να πάρουν το μάθημα των αντικαπνιστικών εκστρατειών και να εξετάσουν μεγαλύτερη φορολόγηση σε παρασκευάσματα που ενισχύουν την εφηβική παχυσαρκία.

Η φορολόγηση αλμυρών και γλυκών τροφίμων για την αποθάρρυνση κατανάλωσης, ο περιορισμός της διαφήμισης των fast-food και η προώθηση προτύπων υγιεινής διατροφής θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για ένα πρόβλημα υγείας που έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα ήδη ασταθή συστήματα δημόσιας υγείας.

«Είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό που σχετίζεται με το μέλλον της υγείας του πληθυσμού, και τον αντίκτυπο που έχει ή θα έχει στην ικανότητα του συστήματος υγείας να είναι βιώσιμο στο μέλλον», είπε ο Roberto Bertollini, ο αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην ΕΕ.

Η εκστρατεία εναντίον του καπνίσματος – η φορολόγηση στα τσιγάρα σε συνδυασμό με κυβερνητικές ρυθμίσεις για τη χρήση καπνού και διαφήμισης - προσφέρει ένα μοντέλο εκστρατείας κατά της παχυσαρκίας.

Η υψηλή φορολόγηση των τσιγάρων «είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μείωσης της πρόληψης του καπνίσματος μεταξύ των νέων», είπε ο Bertollini την 1η Δεκεμβρίου σε μια συζήτηση του think-tank Friends of Europe.

«Η ΕΕ και τα κράτη της ΕΕ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση, φορολόγηση και σήμανση των τροφίμων».

Περίπου 22εκ παιδιά στην ΕΕ θεωρούνται υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με τους αριθμούς να αυξάνονται κατά 400,000 ετησίως, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Μια πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη έδειξε ότι 13.3% των παιδιών της ΕΕ ηλικίας 11 έως 15 είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με τους αριθμούς να αυξάνονται για τα αγόρια σε όλες τις χώρες, ενώ μειώνονται ελαφρώς για τα κορίτσια σε Ιρλανδία και Βρετανία.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει την απειλή της αύξησης των προβλημάτων βάρους, στηρίζοντας ειδικευμένες εκστρατείες για την προώθηση της υγιεινής διατροφής.

Ωστόσο οι ειδήμονες σε θέματα υγείας λένε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα, όπως για παράδειγμα καλύτερη εκπαίδευση για την υγεία, αλλά και οργανωμένες σχολικές δραστηριότητες.

Η Marcela González-Gross, από τη σχολή σωματικής δραστηριότητας και αθλημάτων του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης, είπε ότι η φορολόγηση και η χάραξη πολιτικής δεν είναι απαραιτήτως η απάντηση στην «κρίση υγείας».

Σημείωσε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται σε κάποια μέρη των ΗΠΑ παρά τις προσπάθειες φορολόγησης των λιπαρών τροφίμων και περιορισμού αλμυρών, γλυκών σνακ όπως και αναψυκτικών στα σχολεία. Περισσότερο από 33% των αμερικανών είναι παχύσαρκοι, συγκριτικά με το 10% ευρωπαίων.

«Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να εξετάσουμε τι πάει στραβά», είπε στην EurActiv η González-Gross, λέγοντας ότι οι γονείς και τα σχολεία θα πρέπει να είναι πιο δραστήριοι στην προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής μέσω της δίαιτας και της εξάσκησης.

Αυτό θα πρέπει να ξεκινά από το σπίτι, το πρωί, τόνισε. Οι μελέτες της González-Gros δείχνουν ότι τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό τείνουν να είναι παχύτερα και να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας.

Ακόμη υπογράμμισε ότι το ¼ των ευρωπαίων εφήβων πηγαίνει στο σχολείο χωρίς πρωινό, ενώ αριθμοί αυξάνονται όσο οι έφηβοι μεγαλώνουν.

Η έλλειψη δραστηριότητας επιδρά στα ζητήματα βάρους στην παιδική ηλικία, υπογράμμισε: 58% των αγοριών και το 1/3 των κοριτσιών ηλικίας 13-16 ετών έχουν επαρκή άσκηση, περίπου 1 ώρα μετρίας ή εντατικής άσκησης ημερησίως. Η άσκηση επίσης μειώνεται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν.

Το οικογενειακό εισόδημα και το εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες και στην άσκηση, είπε, με τα προβλήματα βάρους και υγείας να είναι μεγαλύτερα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

«Υπάρχει επίσης μια τάση βορρά-νότου στην Ευρώπη», είπε η González-Gross, σημειώνοντας ότι το ποσοστό παχυσαρκίας και υπέρβαρων παιδιών να είναι υψηλότερο στο νότο. Στην Ισπανία, είπε, ο αριθμός παχύσαρκων και υπέρβαρων εφήβων είναι πάνω από το διπλάσιο, στο 33%, από το 1985 έως το 2002.

Ιστορικό
Δεν είναι όλοι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι παράλληλα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσδιορίζει υπέρβαρο κάποιον με δείκτη μάζας σώματος (BMI) 25 και άνω. Ένας ΒΜΙ της τάξεως του 30 ή περισσότερο θεωρείται παχυσαρκία.

Ο ΒΜΙ είναι το βάρος ενός ατόμου σε κιλά διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (kg/m2). Το 2008, 1.5εκ ενήλικες παγκοσμίως ήταν υπέρβαροι και 1/3 εξ αυτών παχύσαρκοι. 2 στους 3 αμερικανούς είναι υπέρβαροι, ενώ το 33.8% των αμερικανών ενηλίκων και το 17% είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης.

Τα ποσοστά στην Ευρώπη είναι πολύ μικρότερα, ωστόσο σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, αυξάνονται, το 1.3 των ατόμων στην ΕΕ είναι υπέρβαρο και 10% παχύσαρκο, σύμφωνα με την Επιτροπή.
 
Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου