Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Δημιουργός, το παιδί

Η δημιουργία μιας ταινίας κινουμένου σχεδίου από παιδιά σε συνεγασία με ενήλικες είναι μια εντελώς ξεχωριστή διαδικασία δημιουργίας στα όρια της «θεραπείας». Τα παιδιά συνθέτουν το σενάριο, ζωγραφίζουν, ζωντανεύουν χαρακτήρες, ηχογραφούν_ με μια λέξη συντονίζονται σε μια διαδικασία που παίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης προς ένα παιδί που αντιμετωπίζει μια κρίση.

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του Animation Studio DA, ενός εθελοντικού φιλανθρωπικού κινηματογραφικού προγράμματος που ξεκίνησε το 2008 στην Αγία Πετρούπολη και προσπαθεί να γίνει θεσμός και στην χώρα μας μέσω των εκδηλώσεων που τιτλοφορούνται Camera Zizanio και στηρίζονται από το φεστιβάλ για νέους Ολυμπίας.

Μια ομάδα από σκηνοθέτες, καλλιτέχνες, ανιματέρ, ψυχολόγους αλλά και εκπαιδευτικούς διοργανώνει τακτικά, εργαστήρια κινουμένου σχεδίου για παιδιά που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους.

Οι προβολές των ευρωπαϊκών ταινιών που περιλαμβάνει το διαγωνιστικό πρόγραμμα της 11ης Camera Zizanio καθώς και το Διεθνές Πανόραμα, άρχισαν την περασμένη Παρασκευή (2 Δεκεμβρίου) στον Πύργο και συνεχίζονται καθημερινά: στις 10.15 το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

Αρεκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στη θεματολογία των πέντε ταινιών από τη Ρωσία που παίχθηκαν το πρωί της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου και θα καταλάβει την σημασία που έχουν αυτά τα δημιουργήματα των μικρών φίλων του Φεστιβάλ από το Sudio DA:

Το Πρώτο Τραγούδι/ The Very First Song, 2'23'', 2010. Εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν δεν υπήρχαν καθόλου άνθρωποι στη γη, ούτε σκύλοι ούτε γάτες. Μόνο οι δεινόσαυροι περιπλανιόντουσαν στη γη και αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για να εμφανιστεί το Πρώτο Τραγούδι στη Γη.

Άδειο Δωμάτιο/ Empty Room, 5'02'' , 2010. Μια ποιητική ιστορία για έναν sensei που έδωσε στον Πλούσιο άνθρωπο και στον Φτωχό άνθρωπο την ευκαιρία να γίνουν μαθητές του.

Φιλοξενούμενοι/ Guests, 3'17'', 2009. Υπάρχουν τόσοι ξένοι που έρχονται στην πόλη μας, το Saint-Petersburg! Αλλά το Ρομπότ Μεταφραστής χάλασε και η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους απέτυχε. Είναι μια παράξενη ιστορία για την ανοχή.

Εύκολο να Πετάς/ Easy to Fly, 4'28'', 2009. Ο πόλεμος τελείωσε στην Γη εδώ και πολύ καιρό, και μόνο η Αλεπού ακόμα συνεχίζει να πολεμάει. Προσπαθεί να ανακαλύψει τί είναι αυτό που βάζει εμπόδια ενώ μαθαίνει πώς να πετάει.

Dog Side Story/ Dog Side Story, 6'30'', 2010. Οι δρόμοι της Νέας Σκυλο-Υόρκης είναι μονίμως φασαριόζικοι και βρώμικοι. Μια μικρή μοναχική σκυλίτσα που ονομάζεται Pico, τρέχει γρήγορα στο κοντινότερο σούπερμάρκετ για να αγοράσει λίγα γλυκά να διώξει το άγχος της. Θα χαιρόταν να μπορούσε να δραπετεύσει από αυτό το μέρος, αλλά πού να πάει;

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου